Giftet seg med Eva Brauns søster

Hitler henrettet svoger

Adolf Hitler er gjest da SS-offiser Hermann Fegelein gifter seg med Eva Brauns søster Gretl. Elleve måneder senere henretter føreren sin svoger.

Pluss ikon
<b>TRE DAGER FØR D-DAGEN:</b> Bildet av Adolf Hitler sammen med Hermann Fegelein og hans nybakte kone Gretl Braun, søster av Eva Braun.
TRE DAGER FØR D-DAGEN: Bildet av Adolf Hitler sammen med Hermann Fegelein og hans nybakte kone Gretl Braun, søster av Eva Braun. Foto: Marlows/BNPS
Sist oppdatert

Det kan som kjent være kort vei fra himmel til helvete. Eller sagt på en annen måte, fra Himmler til helvete. Det fikk SS-offiseren Hermann Fegelein til de grader oppleve da andre verdenskrigs dager gikk mot slutten.

Himmelen besto i et nylig giftermål med Eva Brauns søster Gretl, ytterligere opprykk i nazistenes rekker, og en plass i gruppen rundt sin svoger, Adolf Hitler. Helvete sørget de alliertes invasjon og Hitler selv for, et snaut år senere.

Hermann Fegelein, fra Ansbach i Bayern, har lang fartstid bak seg som militær, da han i 1943 møter Gretl Braun – søster til Adolf Hitlers livsledsagerske Eva Braun. Allerede i 1925 blir han med i et kavaleriregiment.

Han er innom politistyrken i Bayern, og i 1930 melder han seg inn i nazipartiet. I 1933 blir han med i det paramilitære SS, som fram til 1929 bare har bestått av noen få hundre mann. Men nå taler styrken over 200 000 etter en omorganisering i regi av SS-sjefen Heinrich Himmler.

Fegelein er en hestekar. Han vokser opp med sin fars rideskole, og er selv aktiv i sprangridning. En periode har han ansvaret for en SS-styrt ryttergruppe som driver med hestesport og oppvisninger. Han prøver sågar å kvalifisere seg til sprangridningskonkurransen under De olympiske leker i Berlin i 1936, men mislykkes. Samtidig har han overoppsyn med forberedelsene til denne konkurransen.

Les også: Anneliese (74) skulle bare rydde på loftet. Gjorde utrolig funn

NYGIFT: Gretl Braun mottar gifteringen.
NYGIFT: Gretl Braun mottar gifteringen.

Kamp og likvideringer

Andre verdenskrig nærmer seg. Fegelein stiger i gradene hos SS. I 1939 er han stasjonert i Warszawa etter invasjonen av Polen. Han deltar også i kamper mot polske partisaner, og etter Hitlers ordre jakter hans avdeling på, og tar livet av, polske jøder og intellektuelle.

Hermann Fegelein

Født: 30. oktober 1906

Død: 28. april 1945

Offiser i Waffen-SS

Gift med: Gretl Braun

Hobby: Hestesport

Scenen i filmen Der Untergang, der en rasende Adolf Hitler (spilt av Bruno Ganz) får vite at Fegelein er forsvunnet fra førerbunkeren er blitt svært berømt, og dessuten tekst-parodiert i utallige versjoner på YouTube.

I Polen skjer det ureglementerte ting som kan skape trøbbel for Fegelein og hans gruppe. Blant annet blir de anklaget for tyverier og korrupsjon, og – enda verre – drap på sivile.

Men Fegelein har en venn som gang på gang redder skinnet hans – Heinrich Himmler, som nå er en av Nazi-Tysklands absolutte topper.

I mai og juni 1940 er Fegelein aktivt med i kamper under invasjonene av Frankrike og Belgia, som medlem av Waffen-SS. For sin innsats der dekoreres han med Jernkorset av andre grad.

I 1941 bærer det av sted til Østfronten og kampen mot sovjetrusserne. Igjen spiller Himmler en avgjørende rolle i Hermann Fegeleins liv. Slik Himmler skal fortsette å gjøre helt til slutt.

Himmler gir i 1941 Fegelein kommandoen over en kavaleribrigade som skal bedrive jakt på partisaner og regelrett utrenskning av jøder i Hviterussland. De neste månedene fortsetter slik de har startet. Fegelein og hans folk slåss mot partisanene, mottar medaljer, og blir samtidig anklaget for tyverier og drap på sivile. Hver gang det brenner får Fegelein og hans menn hjelp av Himmler til å slippe unna eventuelle rettssaker.

30. september 1943 blir Fegelein hardt såret under kamper i Sovjetunionen. Etter rekonvalesensen blir han headhuntet av Himmler som SS-representant og forbindelsesoffiser, med titlene SS-Grüppenführer og Generalløytnant i Waffen-SS.

Fegelein har tatt et nytt steg oppover. Og snart skal festløven og playboyen møte kvinnen som skal løfte ham helt til førerens bord – Margareta Berta Gretl Braun.

Les også: En gjeng ustyrlige fiskere mot Hitler

Bryllup med Eva Brauns søster

Gretl Braun er en av Eva Brauns to søstre, og en del av den indre sosiale kretsen rundt Adolf Hitler på dennes faste feriested Berghof i Obersalzberg.

<b>SØSTRENE GRETL (T.V.) OG EVA BRAUN. OGSÅ GRETL BEFANT SEG I HITLERS INNERSTE SOSIALE KRETS.</b>
SØSTRENE GRETL (T.V.) OG EVA BRAUN. OGSÅ GRETL BEFANT SEG I HITLERS INNERSTE SOSIALE KRETS.
<b>GRETL BRAUN PÅ FANGET TIL SIN NYBAKTE EKTEMANN. LYKKEN SKULLE IKKE VARE LENGE.</b>
GRETL BRAUN PÅ FANGET TIL SIN NYBAKTE EKTEMANN. LYKKEN SKULLE IKKE VARE LENGE.
TRE DAGER TIL ENDE: Bryllupet vartte i tre dager.
TRE DAGER TIL ENDE: Bryllupet vartte i tre dager.

Det er slik hun møter Hermann Fegelein, som nå er i den indre kretsen rundt Hitlers innenriksminister og potensielle nestkommanderende Heinrich Himmler. Om det er kjærlighet ved første blikk vites ikke. Mange mener at Fegeleins frieri snarere er karrieremessig motivert en et resultat av Amors piler.

De to gifter seg 3. juni 1944. Bryllupet går av stabelen i Mirabell Palace i Østerrike. Til stede er blant andre Heinrich Himmler, Hitler selv og hans personlige assistent Martin Bormann.

Etter vielsen er det fest, med champagne, høy sigarføring og dans til levende musikk. Festen fortsetter i to dager til. Da viser kalenderen 6. juni. D-dagen.

Les også: Hitlers tabber i Norge

Flukt fra førerbunkeren

I begynnelsen av 1945 vakler Det tredje riket på sine larveføtter. Hitler trekker seg tilbake til førerbunkeren i Berlin, for å lede kampen derfra. Hermann Fegelein følger med på lasset.

NYGIFTE: Brudeparet fikk noen få lykkelige dager.
NYGIFTE: Brudeparet fikk noen få lykkelige dager.
SERENADE: Gretl Braun omkranset av nazimusikere under brylupsfesten.
SERENADE: Gretl Braun omkranset av nazimusikere under brylupsfesten.
INTIMKONSERT: Også Eva Braun fikk nyte orkesteret på nært hold.
INTIMKONSERT: Også Eva Braun fikk nyte orkesteret på nært hold.

Noen måneder senere står russiske tanks ved Berlins grenser. Tyskland er fullstendig i oppløsning, og det samme er Hitler og hans medsammensvorne i bunkeren.

Hermann Fegelein skremmes av de dystre framtidsutsiktene til menneskene i førerbunkeren. Mange mener åpenbart at selvmord er den eneste farbare utveien. Han stikker av, og oppsøker sin leilighet i Berlin.

Forsvinningen oppdages 27. april. En gruppe fra Rikssikkerhetstjenesten blir sendt ut av en rasende Hitler. De finner Fegelein i leiligheten sin, i ført sivile klær. Dokumenter viser etter sigende at han åpenbart planlegger en flukt til Sverige eller Sveits.

Neddopet og skjelvende av redsel blir Fegelein brakt tilbake til førerbunkeren. Denne gangen er det ingen Heinrich Himmler som kan hjelpe ham. Om kvelden 28. april får nemlig Hitler nyheten om at Himmler prøver å forhandle med de allierte bak førerens rygg.

Etter denne sjokkerende nyheten blir ikke en allerede kokende forbannet Hitler mildere stemt mot Fegelein, som har et velkjent og nært forhold til Himmler. Har hans forsvinning kanskje noe med Himmlers forræderi å gjøre?, spør Hitler seg. Fegelein blir avhørt om dette, men nekter.

Les også: Alfred (12) var Hitlers helt

Dømt til døden

Hvilke vurderinger som deretter gjøres i Fegeleins sak, og hvilke alternative reaksjonsmåter som diskuteres, vites ikke. Imot en dødsdom veier uansett det faktum at han er gift med Eva Brauns søster. På den andre siden har han gjort seg skyldig i desertering, og mistenkes for å ha noe med Himmlers forræderi å gjøre.

GOD STEMNING: Bare to dager før D-dagen var det nazibrylupp og høy sigarføring i Tyskland.
GOD STEMNING: Bare to dager før D-dagen var det nazibrylupp og høy sigarføring i Tyskland.
INGEN RØYKELOV: Kaffe og sigaretter, og høytstående nazioffiserer.
INGEN RØYKELOV: Kaffe og sigaretter, og høytstående nazioffiserer.
SVART-HVITT: Det eksisterer 12 bilder fra bryllupsfesten.
SVART-HVITT: Det eksisterer 12 bilder fra bryllupsfesten.

En teori sier at Hitler først vil at han skal bevise sin lojalitet i aktiv kamp til formodentlig siste slutt. Men om kvelden 28. april, kanskje nærmere midnatt, blir han stilt for krigsrett i førerbunkeren, dømt til døden for desertering og skutt, bare 38 år gammel.

Dagen etter gifter Adolf Hitler og Eva Braun seg, og får en første og siste natt sammen som ektepar før de begår selvmord.

På denne tiden er Fegeleins kone Gretl Braun-Fegelein høygravid. I begynnelsen av mai føder hun en datter. Hun døpes Eva, etter Gretls eldre og nå avdøde søster.

Gretl Braun overlever krigen. Hun gifter seg på ny. Hennes og Hermann Fegeleins datter begår selvmord 25. april 1971, etter at kjæresten omkommer i en bilulykke.

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2019, og sist oppdatert 25/05 2021.

Les også