Utroskap

Utroskap må ikke bety slutten

Kjærligheten kan reddes.

UTROSKAP: - Det er fullt mulig å redde en relasjon etter et utroskap, sier sexolog Bianca Natalie Schmidt til Klikk Helse.
UTROSKAP: - Det er fullt mulig å redde en relasjon etter et utroskap, sier sexolog Bianca Natalie Schmidt til Klikk Helse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Utroskap er en av de største krisene et par kan oppleve og mange velger å avslutte forholdet etterpå. Men kjærligheten kan reddes.

I enkelte tilfeller kan også sidespranget være et positivt vendepunkt, hvis dere klarer å stå i smerten og jobbe med forholdet.

Når kjæresten har vært utro er det lett å avslutte forholdet i raseri. Den bedratte er såret og bitter og sverger på aldri å ha noe med den andre å gjøre igjen.

Den andre parten gir opp og tenker at alt er kjørt. Men det trenger det ikke å være.

Ny grunnmur

- Det er fullt mulig å redde en relasjon etter et utroskap, sier gestaltterapeut og sexolog, Bianca Natalie Schmidt ved Gestaltsenteret i Oslo.

- Det betyr ikke at det er enkelt. Men hvis dere klarer å jobbe dere gjennom den vonde tiden, kan det innebære en ny vår for forholdet. Da må dere ta tak i det som har vært vanskelig, og som kanskje har forårsaket sidespranget, og sammen danne en ny grunnmur for kjærligheten.

Bruk tid

- Det er viktig å ikke tilgi for fort, sier samlivsterapeut Bente Skog.

- Tilgivelse og forsoning er en lang og omstendelig prosess. Hvis man gjør det for fort, risikerer man å hoppe bukk over viktige deler av prosessen.

Skog sier det krever mye av begge parter hvis man vil fortsette samlivet etter utroskapen.

- Noen ganger vil ikke den bedratte vite noe, mens andre ganger vil hun vite absolutt alt. Da er det viktig å legge alle kortene på bordet. Fortelle hvor lenge det har pågått. Hvor sidesprangene har skjedd. Og alle andre detaljer. Dette er en sårbar fase, og for at tilliten skal kunne bygges opp igjen er det viktig å være helt ærlig. Da nytter det ikke å si at man har klina litt i bilen hvis man har hatt sex hele natten på et hotellrom, sier Skog.

Ifølge den amerikanske samlivsforskeren John Gottman finnes det syv prinsipper for et lykkelig parforhold.

Ektefølte unnskyldninger

Det krever en innsats å jobbe seg gjennom utroskap og bygge opp forholdet på nytt. Den som har blitt bedratt har mistet tilliten til kjæresten. Denne tilliten må bygges opp igjen og det tar tid.

- Den som har vært utro må tåle å bli spurt, igjen og igjen, om sidepranget. Han må tåle å bli utsatt for sjalusi og mistanke, helt til den bedratte erfarer over tid at han er til å stole på. Det kan være tungt å stå i dette. I tillegg til skyldfølelsen, må han tåle utspørringer og beskyldninger og sterke følelsesutbrudd. Mange orker ikke mer etter en stund, det blir for mye å bære. Men dette er hva den bedratte parten trenger for å komme videre.

Han må også be om unnskyldning tusenvis av ganger. Og det kan ikke være en hvilken som helst unnskyldning.

- Den bedratte trenger å se at bedrageren forstår hvilken smerte han har forårsaket. Unnskyldningen må være ekte og hjertefølt. «Jeg ser hva du går gjennom og jeg er lei meg for...». Slike unnskyldninger må komme igjen og igjen. Det er den som virkelig leger smerten.

Ikke et ris bak speilet

I en lang periode er utroskapen et naturlig fokus som kommer opp til stadighet.

- Det dreier seg om tillit som har blitt brutt. Og når tilliten er brutt blir vi redde. Når den bedratte har en million spørsmål, koker det ned til dette: Et desperat behov for kontroll, for å trygge seg. Hun vil spørre om ting hun ikke egentlig vil vite, som er vondt å høre og som den andre kan synes er vondt å fortelle. Men det er viktig for å gi en følelse av kontroll og oversikt. Samtidig er det viktig at den som har blitt bedratt bestemmer seg for å la historien få gå, på et eller annet tidspunkt. Utroskapen skal ikke være et ris bak speilet som dras frem, igjen og igjen, til evig tid.

Se sammenhengen

Samlivsterapeut Bente Skog sier det også er viktig å se utroskapen i en kontekst. Det finnes ingen unnskyldninger for å bedra noen. Men man kan sammen kikke på hvordan forholdet var da sidesprangene startet.

Kanskje hadde hun det ekstra travelt i en periode og evnet ikke å gi ham det han trengte. Ofte handler utfordringene om mangel på kommunikasjon.

Skyttergraver

- Man ligger i hver sin skyttergrav og makter ikke å snakke sammen eller møte hverandre på den måten man burde. Da er det fort gjort å henge alt på kjæresten - og man er åpen for å møte noen man tenker er bedre. Vi lever også i et samfunn der det er lett å nå andre mennesker, for eksempel gjennom sosiale medier. Kanskje har man blitt Facebook-venn med en gammel flamme, og begynner å tenke at alt var bedre i perioden man var sammen med ham. Da er det lurt å gå til kjæresten i stedet, være åpen og ærlig om hvordan man føler det og hva man trenger, fremfor å gjøre noe man kan angre på senere.

Et vendepunkt

Schmidt har hjulpet mange par med å fortsette forholdet etter utroskap.

Hun sier det krever at begge to bestemmer seg. At de innser at tiden fremover vil handle mye om sidespranget og være tung å stå i for begge. Men at forholdet kan komme til et nytt nivå etter smerten, hvis de jobber med det.

- Krisen kan bli et vendepunkt. Mange opplever å se kjæresten på en helt ny måte. De bekrefter den andre mer enn før, og føler et sterkere bånd til hverandre etter hva de har vært gjennom. Og så er det viktig å forsøke å tilgi. Å tilgi vil ikke si det samme som å glemme. Og det vil ikke si det samme som å være snill mot den andre. Å tilgi er først og fremst helende for deg selv. Det er frigjørende å begrave bitterhet og hat og kunne starte på en ny sti sammen.

Les også:

Det er én ting du aldri skal gjøre med kjæresten din

Slik takler dere samlivets fem største utfordringer

Dette avslører psykopaten

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også