Sexstillinger

Seks grunnstillinger dere bør ha sex i

Prøv noe nytt i kveld, da vel!

SEXSTILLINGER: Det finnes så mange flere enn den gamle, gode misjonærstillingen. Ekspertene anbefaler blant annet sittende stilling, hvor den ene kanskje sitter i fanget på den andre.
SEXSTILLINGER: Det finnes så mange flere enn den gamle, gode misjonærstillingen. Ekspertene anbefaler blant annet sittende stilling, hvor den ene kanskje sitter i fanget på den andre. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

En ny sexstilling kan gi ny sus i serken.

Sex i de samme stillingene

- Forandring fryder! Mange par får et litt vant sexmønster der de har sex i de samme stillingene, og det kan være bra, men det kan gi en annen type nytelse bare det å gjøre små variasjoner over de ulike, sier sexolog Thomas J. Winther.

Han forteller at hvis dere har sex i misjonærstillingen av gammel vane, så kan det likevel hende at det finnes andre varianter som kan gi dere en ny energi.

- Det samme gjelder å variere innenfor stillingene. Hvis du har leverpostei på brødskiven hver dag, så kan det være greit med litt garnityr i hvert fall, sier sexologen.

Les også: De 10 mest vanlige sexfantasiene

Ikke alle stillinger stimulerer klitoris

For mange er det også viktig å tenke på mer kvinnevennlige stillinger og viktigheten av å ikke bare tenker på « pumpesex».

- Klitoris er involvert i kvinnens orgasme, men det er ikke alle stillinger som stimulerer klitoris, så da må paret stimulere klitoris med fingre eller vibrator mens de har sex, sier Winther.

Noen stillinger er likevel mer kvinnevennlige, som riktig vinkel-posisjonen, «sjøstjernen», ifølge Betty Dodson, æresdoktor i sexologi.

Vibratorstillinger

Det handler om å være løsningsorienterte, og litt kreative.

- I tillegg til at den kan holdes i hånden kan vibratorer festes på møbler eller kroppen med bodytape for å gi flere alternativer, sier Stine Kühle-Hansen, seksualunderviser (NACS) som holder kurs i onanikunsten og det å inkludere egne selvstimuleringsmåter i parsexen.

Dodson har fem favorittstillinger som gjør det enklere å få plass til en vibrator.

Les også: Slik får du økt sexlyst

Penis utenfor og innenfor skjeden

Kühle-Hansen tipser også om hvordan man kan bruke penis like mye utenfor som innenfor skjeden og kombinert med fingrene.

- De fleste kvinner oppnår orgasmer raskest ved massasje utvendig på klitorishodet eller slik stimulering kombinert med penetrasjon, sier Kühle-Hansen.

Å kombinere klitorisstimulering med penetrasjon, er også det Dodson har anbefalt i alle år hun har holdt orgasmekurs.

Kroppens helse

Kühle-Hansen understreker også at enkelte stillinger må sees i sammenheng med kroppenes lengde, bredde, tyngde og sist men ikke minst helse.

- Når to kropper skal jobbe frem nytelse må man ta hensyn til kroppene. De fleste har noe man skal ta hensyn til. Alle er ikke like og alle er ikke friske, sier hun.

Å stå på kne fungerer ikke så godt sammen med smerter i ledd for eksempel. Da passer en stilling i basseng eller i elskovshuske bedre.

- Å leke sammen og finne nye vinkler og kroppslige møter gir også nye sanser en sjanse. Med en stilling følger også soner og sanser. Han som tenner mest på blikkkontakt kan føle at han mister noe vesentlig med «doggy style», sier Kühle-Hansen.

Les også: - Feil kondom gir mindre nytelse

Seks grunnstillinger

- Jeg har alltid vært litt skeptisk til å gi stillingen for mye makt i seg selv, for selv om en endring kan gi nye fysiske opplevelser så handler det mer om den energien partnerne tar med seg inn i en ny stilling, skriver Cory Silverberg, kanadisk, sertifisert sekualunderviser (The American Association of Sexuality Educators, Counselors and Therapists (AASECT)), på aboutsexuality.com.

Han skriver videre at det finnes et utall bøker, dvd-filmer og nettsider dedikert til ulike stillinger og selv om det er et nesten ubegrenset antall variasjoner, så er det et begrenset antall stillinger.

- Så langt har vi identifisert seks basisstillinger, skriver Silverberg.

1) Å ligge oppå hverandre

De to klassiske eksemplene er misjonærstillingen og stillingen der hun sitter øverst, ridestillingen også kalt «cowgirl» (kanskje har du sett filmen «Woman on top», der skuespiller Penelope Cruz spiller en kvinne som kun vil ha sex i denne stillingen).

Stillingen handler i bunn og grunn om at en av dere ligger oppå den andre, og dere ligger enten ansikt til ansikt eller ansiktene vender samme vei. De fleste variasjonene av stillingen handler om å justere penetrasjonsvinkelen, fysiske justeringer á la å løfte opp rumpa eller beinet hennes, knærne hennes trukket opp mot brystet og lignende).

Stillingen kan også modifiseres ved at en av dere ikke ligger helt nede, som i ridestillingen og mindre kjente omvendte ridestillingen.

2) Sittende stillinger

Den grunnleggende stillingen vi har kalt sittende stilling handler naturligvis om at dere begge sitter, den ene sitter kanskje i fanget til den andre. Selv om noen av disse fungerer godt, så tillater de ikke så mye bevegelse.

En vanlig variasjon er at den av dere som sitter underst, bøyer beina, og lager et fang for den andre. Det gjør det også enklere å løfte partneren opp og ned.

3) Side ved side stillinger

Den neste arketypiske stillingen er den der dere ligger sidelengs begge to. Dere ligger enten ansikt til ansikt, eller ansikt mot bakhode som mer kjærlig kalles å ligge i skje. Side ved side-stillingen kan fungere for dere som har problemer med å finne en komfortabel stilling, siden puter kan benyttes for støtte. Stillingen passer også fint om du eller dere er trøtte eller late og ikke vil bevege dere så mye. Ulempen er bare at ingen av dere har mye bevegelsesfrihet. Noen variasjoner over stillingen kan likevel bøte på dette, for eksempel ved at hun krøller seg sammen som en ball slik at det i prinsippet blir mer som en bakfra-stilling, «doggy style». Bakfra fungerer godt for mange kvinner.

4) Hender og knær

Den neste grunnleggende stillingen er den der hun har hender og føtter støttet mot et underlag mens han støter bakfra. De fleste variasjoner over denne stillingen som «doggy style» der hun har hender og føtter støttet mot et underlag, endrer penetrasjonsvinkelen og om han støter ovenfra eller nedenfra.

5) Stående sexstilling

En annen grunnleggende sexstilling er den stående. Enhver stilling som tar deg vekk fra sengen eller underlaget kan være et dramatisk skifte, og selv om mange finner disse stillingene for fysisk anstrengende i lengden, er det å få hode og sinn bort fra sengen og måtte forholde seg til gravitasjonen en god avveksling for noen.

6) Du, jeg og et objekt vi kjenner

Den siste grunnleggende stillingen handler mindre om fysisk posisjonering, men om de store objektene vi kan bruke til hjelp for å finne stillingen. Som sengekanten, eller stoler og sofaer som kan gi støtte, komfort, få mer bevegelighet inn i stillingen og forandre penetrasjonsvinkelen. Denne stillingen kan selvsagt også varieres på ulike måter. En heftig variasjon er den der den som penetrerer ligger på ryggen, på tvers i sengen, med hoftene posisjonert på sengekanten, men lår og bein hengende utfor. Stillingen, som ikke er av de enkleste, gir mange muligheter for rotasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning