kondom - slik finner du riktig

- Feil kondom gir mindre nytelse

Slik finner du kondomet som faktisk passer.

KONDOM - SLIK FINNER DU RIKTIG: Kondomer kommer i mange ulike størrelser. Det er som med bukser, du må prøve noen før du finner den som passer best. Foto: Colourbox
KONDOM - SLIK FINNER DU RIKTIG: Kondomer kommer i mange ulike størrelser. Det er som med bukser, du må prøve noen før du finner den som passer best. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

«Som å spise karameller med papiret på» er et begrep som gjerne brukes om å ha sex med kondom. Men trenger det å være slik?

Slett ikke, sier Tore Holte Follestad, spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og samfunn som fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

- Det viktigste når det gjelder kondomer er å bruke tid på å finne det som passer til sin penis, sier han.

Når du skal kjøpe en bukse, bruker du tid på å finne favorittmerket ditt, snittet, og du vet størrelsen din, påpeker han, og legger til at peniser også kommer i en mengde størrelser; tynne, tykke, lange og korte… derfor er det ikke sånn at one size fits all, understreker han.

For én ting er hvordan kondomet passer på penis, mens en annen er hvordan det føles å ha på, sier Follestad, og forklarer at ubehag reduserer nytelsen.

En for liten størrelse kan gjøre at kondomet føles trangt og ubehagelig, og er det for stort, vil det ikke omslutte penis godt - noe som også er ubehagelig.

- Dersom kondomet ikke passer, oppleves det som ubehagelig, og da blir det heller ikke så mye nytelse, forklarer seksualrådgiveren.

Les også: Mistenker du en kjønnssykdom? Her er symptomene

Passform viktigere enn tykkelse

OK, så langt så vel. Men er ikke det aller viktigste for opplevelsen at kondomet er tynt?

Nei, hevder Kondomeriet på sine nettsider. Nå ligger det store fokuset på passformen, og eventuelt ekstra stimuli, mener de.

- Det er jeg enig i, kanskje bare ikke ekstra stimuli fordi det kan bli litt sirkus, en får altfor store forventninger til at kondomet skal trylle, sier Follestad.

- Det viktigste er uansett at hvis du som kondombruker opplever at et kondom er bra for deg, så drit i om det er tykt eller tynt, det viktigste er at du finner noe som funker, legger han til.

Mye kjønnssykdommer

  • Flere kjønnssykdommer er på frammarsj her i landet. Det gjelder ikke minst gonoré. I fjor ble det meldt 861 nye tilfeller av gonoré her i landet. Det er det høyeste tallet på 25 år. Økningen er størst blant menn som har sex med menn. Les mer om gonoré i Helseleksikonet.
  • Antall nye tilfeller av syfilis gikk noe ned i 2015 sammenlignet med året før, men er fremdeles på et høyere nivå enn det som var vanlig for noen år siden. Les mer om syfilis i Helseleksikonet.
  • Antall nye tilfeller av HIV gikk noe ned i 2015 sammenlignet med året før. I fjor var det 221 nye tilfeller i Norge. Les mer om HIV i Helseleksikonet.
  • I 2014 var det 24.810 nye tilfeller av klamydia i Norge. 60 prosent var jenter og kvinner. Andelen menn øker med økende alder. Helsemyndighetene antar at det er store mørketall når det gjelder klamydiasmitte. Les mer om klamydia i Helseleksikonet.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Og hva med de som har en stor penis, og som ikke synes de finner kondom som passer? Eller om penis er for liten?

Follestad understreker at det er så godt utvalg av kondomer i dag at ingen peniser er for store eller for små til å bruke kondom; det er ingen som er for tykke og ingen som er for tynne, heller.

- Du kan ikke lenger si at du ikke finner kondomer som passer eller ikke får det til, til det er variasjonen for stor, det er i dag mulig å finne det som passer både størrelsesmessig, men også funksjonelt, sier Follestad.

Les også: Her er de mest vanlige sexfantasiene

Ulike behov

Når det gjelder tykkelse på kondomet, er det individuelle behov som gjelder.

Gutter eller menn som er plaget med for tidlig utløsning, kan kanskje trenge et tykkere kondom, eventuelt også innsatt med en lett bedøvende krem på innsiden så de holder samleiet lenger.

Andre, for eksempel de som har vokst opp omskåret og har fortykket hud på penishodet og nedsatt følsomhet, kan trenge et tynnere kondom for å kjenne stimuleringen under samleiet.

- Først bør man finne ut hva som passer størrelsesmessig, og så kommer de andre tingene, i forhold til for tidlig sædavgang eller hvilken type stimulering som trengs for at en skal ha det ålreit, sier Follestad.

Bredden viktigere enn lengden

- Man må først og fremst finne et kondom i riktig størrelse, med god passform, sier Dorthea Berge, nettredaktør og presseansvarlig for Kondomeriet.

Og hvordan vet man at kondomet er passe stort?

Det viktigste når man ser etter den perfekte passformen, er kondomets bredde, oftest omtalt som omkrets. Lengden på kondomet er ikke like viktig, men gjerne så nær penislengden som mulig, skriver condomerie.com.

- Man trenger tross alt ikke å rulle kondomet helt ut, men passe på at det sitter godt ned mot roten, og at bredden har riktig størrelse, bekrefter Berge.

Kondomet skal ikke sitte så trangt at det blir ubehagelig, men heller ikke for løst. Kondomets tykkelse og elastisitet kan også gjøre kondomet mer eller mindre komfortabelt.

Les også: Slik får du økt sexlyst

Innpakningen

Det er også slik at skitne salgstriks finnes i alle bransjer, men Follestad i Sex og Samfunn er ikke så bekymret for dette når det gjelder kondomsalg.

- Jeg ser pragmatisk på det, og tenker at hvis en kondomprodusent vil bruke fancy innpakning og masse markedsføring for å få folk til å bruke kondom, så er det helt fint. Det viktigste er at gutter og menn bruker kondom, at de finner noe som funker og passer, sier han.

Ifølge RFSUs årlige undersøkelse «Sex, kondom og sånn» i 2016 er nordmenn også i år dårligst i Norden på å bruke kondom. Bare fire av ti oppgir at de bruker kondom når de har sex med en ny partner.

Ifølge den samme undersøkelsen fra 2011 oppgir hele 80 prosent av nordmenn at de synes sex er «bedre uten».

Men de som dropper kondomet, tar ikke høyde for at kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter både mot uønsket graviditet og mot kjønnssykdommer.

Markedet vil ha tynnere kondomer

RFSU Norge peker på at risikoen for å få en alvorlig kjønnssykdom bør veie tyngre enn andre hensyn - selv om det også er viktig at kondomet føles bra på. Og vel er passformen viktig, men det er ikke til å komme forbi at en viktig kondomkvalitet er hvor tynt det er. Og at dette er en smakssak.

- Sikkerheten er viktig, men følsomheten er også viktig, og da kommer du inn på kondomets tynnhet. For det er helt klart at når det gjelder følsomheten, så har tynnheten betydning, sier Kjell-Olav Svendsen, lege og styreformann i RFSU Norge.

Han sier at myten om at sex med kondom er som å spise karameller med papiret på ikke ble tatt ut av løse luften, men man har klart å lage gummikondomene tynnere og tynnere.

- Det at man i fremtiden kan lage kondomer med nanoteknologi og sånn… vi beveger oss over i det feltet der, så kommer man til slutt dit at man klarer å lage kondomer som ikke påvirker følelsen i det hele tatt, men som gjør deg trygg for infeksjoner. Det er den veien teknologien går, sier Svendsen.

- Tynne, sterke kondomer er det markedet vil ha, og jeg tror det å få en følelse av dette som mann, vil medføre at flere faktisk bruker kondom, og at det med karameller med papiret på ikke vil være så aktuelt lenger, sier han.

Finn din kondomstørrelse:

I størrelsesguiden på condomerie.com, nettsiden til den internasjonale spesialforretningen for kondomer Condomerie AS, som også sender til Norge, finner vi gode tips til hvordan måle penis.

1. Vær sikker på at penis er fullt erigert og sørg for å ha en penn, et papir og et målebånd i nærheten.

2. Plassere målebåndet rundt basen av penis (hvor den er festet til skambenet). Mål penislengden ved å markere hvor lang den er fra basen og hele veien opp til enden av tuppen.

3. Legg målebåndet forsiktig rundt den erigerte penisen (ca. 1 centimeter fra kroppen). Merk målet så snart du rekker rundt penis.

Hos Kondomeriet.no, som har mange ulike kondommerker, finnes det kondomer med bredde fra 9,5 til 11,5 cm. Tykkelsen varier fra 0,035 til 0,08 mm. Passformen varierer også på de ulike kondomene. Noen er mer elastiske i materialet enn andre.

Tilsvarende selger RFSU kondomer i ulik tykkelse, størrelse og ikke minst passform. Kondomet ´Tight´ er for eksempel er rettere i fasongen, såkalt «slim fit».

Du kan også bestille gratis kondomer fra HelseNorge her. Utvalget består av ulike størrelser og tykkelser for best mulig passform og nytelse. Gratis kondomer finnes også på helsestasjoner for ungdom. Kondomer er også å få tak i på utesteder, på studiesteder, i dagligvarebutikker, bensinstasjoner, kiosker og mange andre steder der du ferdes.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning