Sex flush

Det eneste kvinner ikke kan fake?

Jo mer opphisset du er, jo mer rødmer du.

RØDMING UNDER SEX: Sexrødmen er det eneste kvinner ikke kan fake, ifølge gynekolog.
RØDMING UNDER SEX: Sexrødmen er det eneste kvinner ikke kan fake, ifølge gynekolog. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

«The sex flush»

Sent i opphisselsesfasen eller tidlig i platåfasen, kan det oppstå en rødlig, prikkete hudforandring som kan minne om meslinger i 50-75 prosent kvinner og en fjerdedel menn. Sexflushet starter gjerne rett under brystbenet i øvre mageregion og sprer seg deretter hurtig over brystene og øvre del av brystet. Forandringen kan også vise seg på andre kroppsdeler, inkludert nakken, rumpeballene, armene, bena og ansiktet. Sexflushet skyldes forandringer i blodtilførselen rett under hudoverflaten. 

Kilde: Masters & Johnson on Sex & Human Loving

«The sex flush», sexrødmen, ble først beskrevet av sexologene William H. Masters og Virginia Johnson i boken Human Sexual Response (Little, Brown and Company Boston, 1966). Rødmen, som er vanligst hos kvinner, er et tegn på seksuell opphisselse og skal kunne si noe om intensiteten av orgasmen som følger...

- Sexrødmen er det eneste kvinner ikke kan fake, sa en svensk gynekolog under et foredrag en gang. Det har jeg aldri glemt, sier Ylva Franzén, svensk erotikkpedagog som skriver om sexrødmen i Kvinnens nytelsesbibel (Silke forlag, 2009).

Boken er pensumlitteratur ved sexologistudiet, Universitetet i Gøteborg.

Sexrødming og histamin

Rødmingen skyldes at hudens blodårer utvider seg og blodfylles for å gjøre kroppen klar til seksuell aktivitet.

- Ulike vasoaktive, blodåreutvidende stoffer påvirker egenskapene til blodårene. De utløses av flere systemer i kroppen, men blant annet fra mastcellene som er en type spesialceller som sitter mange steder i kroppen og i huden, sier Ellen Skjelbred, lege innen medisinsk sexologi.

Den amerikanske legen Carl Pfeiffer koblet sexrødmen til histamin, som er et slikt vasoaktivt, blodåreutvidende stoff, som skilles ut fra mastcellene i kjønnsorganene under seksuell opphisselse.

- Histamin er også det samme stoffet som forårsaker elveblest som mange allergikere kjenner til, og som utløses når man kommer nær en brennesle, sier Skjelbred.

Histamin og intense orgasmer

- Histaminet forstørrer blodårene, «pumper» opp organene og gjør dem mer orgasmiske. Jo mer opphisset man er, jo mer histamin og rødming, og jo større er sjansen for en mer intens orgasme, sier Franzén.

Skjelbred bekrefter at rødmingen vil øke når det skilles ut mye histamin, men påpeker at hvem som har tendens til å rødme er individuelt og kan variere over tid og med situasjon.

I tillegg stiger blodtrykket og hjertefrekvensen øker, som også bidrar til at man lettere rødmer.

- Når man holder på å få en veldig intens orgasme, da rødmer man naturlig nok mer fordi man får en histaminreaksjon, sier Skjelbred, men påpeker at den samme reaksjonen kan skje ved svetting og når man er veldig varm.

Prøv erotisk mat!

Pfeiffer koblet også for lite histamin til orgasmeproblemer hos kvinner, og for mye histamin til for tidlig utløsning hos menn, men her trengs det mer forskning, ifølge Skjelbred.

- Dessverre kan man ikke gå og sjekke histaminnivået sitt hos legen, men man kan gjerne prøve erotisk mat, som for eksempel histidinrik føde, tipser Franzén.

Histidin er en aminosyre som er forstadiet til histamin.

- Prøv derfor å spise tunfisk, alger og parmesanost. Bare vær klar over at tunfisk som ikke er fersk, inneholder så mye histamin at man kan få en allergisk reaksjon av det, sier hun.

Vitamin B3 og vitamin C

Den amerikanske legen Michael Lesser, «ortomolekylærmedisinens far», er en annen som refererer Pfeiffers forskning, og har noen råd til hvordan man kan imitere den naturlige seksuelle responsen med inntak av niacin (B3).

I boken Nutrition and vitamin therapy (Grove Press, 1980), skriver Lesser at kvinner som ikke oppnår orgasme grunnet for lave histaminnivåer kan ta vitamin B3 (niacin), som gjør at mastcellene tømmer seg for histamin. Menn som kommer for fort kan vurdere å ta kalsium og få i seg aminosyren metionin en time før samleiet, som senker histaminnivået.

- Menn kan også ta vitamin C i doser på 2-3 gram, som har samme effekt, kommenterer Dag Viljen Poleszynski, dr.philos og redaktør av helsemagasinet Vitenskap og fornuft (VOF).

- Eventyrlystne må også gjerne prøve 250-500 milligram vitamin B3 (niacin) før de har sex, noe som kan gi en spennende kløe i visse kroppsdeler en times tid.

«Niacin-rødmen»

Den røde, nesten kløende varmen forårsaket av niacinbruk er velkjent og harmløs. «Flushet» er sunt og indikerer bare at niacin hjelper til med å forbedre blodtilførselen- og sirkulasjonen.

Akkurat som sexflushet som ble dokumentert av Masters og Johnson forårsakes av en stor histaminfrigjøring, så forårsakes niacin-rødmen av den samme histaminfrigjøringen, bare med en viktig forskjell:

- Fordi niacin gir en histaminfrigjøring som er større enn det som er normalt, så er resultatet av å bruke niacin ofte mer dramatisk, sier Poleszynski.

- I praksis starter imidlertid kløen i ansiktet og sprer seg nedover halsen og brystet. Er man ikke vant til det, kan man føle seg solbrent etter inntak av en dose på 3-400 milligram og oppover, sier Poleszynski.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning