Penisstørrelse

Gladnyhet til menn med liten penis

2-3 centimeter, og du er der faktisk.

Pluss ikon
KJEKT Å VITE: En kvinnes skjede er kun ti centimeter lang og det er den første tredjedelen som er mest følsom. Vaginal nytelse sitter altså bare to-tre centimeter inn.
KJEKT Å VITE: En kvinnes skjede er kun ti centimeter lang og det er den første tredjedelen som er mest følsom. Vaginal nytelse sitter altså bare to-tre centimeter inn. Foto: Foto: iStockphoto
Sist oppdatert

Menn er og blir opptatte av penis, ikke minst størrelsen. Mange er redde for å komme til kort seksuelt fordi de opplever at penis er «liten», og da er det gjerne antall centimetere i lengden menn henger seg opp i.

Da kan det være greit med en påminnelse, om at selv når vi snakker om samleiet, som bare er en av utallige måter å ha sex på, kommer mannen langt fra til kort med en kort.

Nytelse rett innenfor

Det mange ikke tenker over er at kvinnens vagina eller skjede kun er ti centimeter lang.

Enda mer fiffig: Skjedeinngangen, altså de første to-tre centimeterne inn, fremheves som den mest følsomme delen av skjeden.

Vaginal nytelse sitter altså bare to-tre centimeter inn, bekrefter fagfolk som anerkjente Haakon Aars, lege, psykiater og spesialist i klinisk sexologi (NACS), og forfatter av boken «Menns seksualitet».

– Ja, dette er helt riktig, sier han.

På Sexologi.com, nettstedet til professorene i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås, kan vi dessuten lese at strekk av muskulaturen rundt vaginalåpningen kan føre til indirekte stimulering av klitoris. Livmortappen kan også reagere på seksuell stimulering – og g-punktet (dette nettstedet eksisterer ikke i dag, red.anm.)

– Men g-punktet, som sitter ca. 2-3 centimeter inn i skjeden, er trolig også bare en del av klitoris. Dette fordi klitoriskomplekset er lengre enn mange tror og har to armer bakover som fører til det området man kanskje har kalt g-punktet, forklarer Aars.

Om g-punktet i det hele tatt finnes, her strides forskerne. Hva gjelder livmortappen, så er det langt fra alle kvinner som liker at denne blir truffet.

– Det kan gi mange kvinner en vond, kvalmende følelse, men dette trenger jo ikke menn med liten penis å bekymre seg for. Er han veldig stor blir det også mye strekk i lengden. Skjeden er et veldig fleksibelt organ, men den er ikke så fleksibel i lengden som i vidden, sier spesialist i sexologisk rådgivning Siv Gamnes ved Sexologisenteret i Oslo (på intervjutidspunktet var hun daglig leder av Sex og samfunn, senter for ung seksualitet, red.anm.).

– Alt har å si med hvordan man bruker penis, hvilke stillinger man har og hva man klarer å finne ut sammen, konkluderer spesialist i klinisk sexologi (NACS) Haakon Aars.

Les også: Se opp for pumpesexen

Tuppen er nok

Ekspertene

Haakon Aars har 30 års erfaring fra klinisk arbeid med seksualitet som lege, psykiater og sexolog. Han har erfaring fra internasjonalt faglig samarbeid, undervisning, radio- og TV-programmer og som spaltist i ulike medier. Han har skrevet boken «Menns seksualitet» (Cappelen Damm Akademisk, 2011).

Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgivning ved Sexologisenteret i Oslo (tidligere daglig leder ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, red.anm.).

Stine Kühle-Hansen er familieterapeut og utdannet sexolog ved UiA og UiO.

Fordi første del av skjeden er så følsom, så er det mange kvinner som opplever at det er vel så godt eller bedre å bli stimulert med kun en penistupp.

– Klitoristuppen man ser foran, går inn i kroppen og deler seg i to ben som strekker seg bakover mot endetarmen på hver side av skjedeåpningen. Dermed vil klitoris bli stimulert gjennom skjedeveggen med bevegelse ytterst i skjeden, sier Gamnes.

Dette er noe det gis lite informasjon om:

– Du får også slimhinnekontakt med penishodet. Om penis presses lenger inn, vil det mest følsomme området av skjeden komme i kontakt med hud og kanskje hår, men ikke med slimhinner, sier hun.

Siden slimhinner er glattere, så vil det føles mer "smooth".

– Du får også mye mer bevegelse av den ytterste delen av skjeden når penis tas helt ut og bare litt inn igjen, ytterst. På den måten vil også klitorisbena få mye mer stimulering enn om penis er helt inne hele tiden, for da vil ikke bevegelsene i klitorisbena bli så varierte, sier Gamnes.

Det er mer hensiktsmessig å sammenligne penishodet med kvinnens klitorishode, sier familieterapeut og sexolog Stine Kühle-Hansen.

Da skjønner du at det ikke er lengden og skaftet det kommer an på, fortsetter hun.

– Kjønnsorganenes hoder er forsynt med mest nerver. Klitorishodet har 8000 nerveender og penishodet har 4000 nerveender. Det er ikke stimulering av skaft, men av glans og undersiden av kjønnsorganets hodet som er mest følsomt og som lettest gir orgasmer, sier Kühle-Hansen.

Har tolv peniser

– Mannen har dessuten ti peniser til, sier Kühle-Hansen og sikter til fingrene.

– Eller tolv, vil jeg si. Tungen også, påpeker Aars.

Særlig til menn som er bekymret for om penisen holder, er dette et viktig budskap.

- Det som gjør en mann til en stor elsker er ikke lengden på penis, men hvordan han bruker den og ikke minst hvordan han bruker hendene sine samtidig. Skal han virkelig bli en god elsker, må han kunne kunsten å tilpasse seg og ikke glemme at han har tunge og fingre, sier Kühle-Hansen.

Og hvis målet er et samleie må man vite at kvinners skjede kan være ulik i bredde og dybde. Skjeden endrer seg mye med alder, sykdom og medisiner.

Elskovskunst er et fintfølende håndverk som handler om tilpasninger. Når kvinnen er trang i skjeden kan for eksempel en kort finger fungere bedre enn en penis. Når kvinnen ikke ønsker penetrering i skjeden kan fingring utvendig gi mer nytelse. Når kvinnen har vid skjede kan en penis pluss en finger eller to sammen gi mer nytelse for begge, fortsetter hun.

– Mitt tips til menn uavhengig deres penis-størrelser er å huske at de har «elleve peniser». Bruk penis like mye utenfor som innenfor skjeden og kombinert med hender og vibrator. Slik elskovskunst stimulerer kvinner lettere til orgasmer. De fleste kvinner oppnår orgasmer raskest ved massasje utvendig på klitorishodet eller slik stimulering kombinert med penetrering, tipser hun.

Trumfkort kan gi serieorgasmer

Og til de menn som enda ikke er overbevist om at «langemann» ikke nødvendigvis må være den beste elskeren, kan sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen opplyse om at du til og med kan gi kvinnen serieorgasmer uten dyp inntrengning.

Men likevel ved å gjøre bruk av penis:

– Stimuler først kvinnens klitorishode med våt finger eller tunge, raskt og lett. Når hun får orgasme legger hun seg raskt på rygg, ta så et godt grep om skaftet på penis med hele hånden slik at det ikke skjer dyp penetrering og før penis så vidt inn i skjedeåpningen.

Grepet med tommeltott og pekefinger skal møte kvinnens ytre kjønnslepper i støtene, forklarer hun.

– Ikke kom borti klitorishodet hennes, siden det kan oppleves ømt etter en klitorisorgasme, men støt i stedet på hver side av klitorishodet fordi det kan gi henne nye orgasmer. Hold grepet under alle støtene slik at penishodet ditt stimuleres samtidig med at hennes ytre deler støtes mot.

Dette grepet kan gi henne nye orgasmer i serier, altså med få sekunders mellomrom. Dette V-grepet anvendt på penisskaftet kan både mannen og kvinnen gjøre med hånden, sier Kühle-Hansen.

Hun tar også et oppgjør med ordvalg på kjønnsorganer. Fagfolk og vi alle bør slutte å si gjennomsnittspenis og mikropenis fordi det signaliserer et fokus på størrelse. Hvis noen hadde sagt at kvinner har en gjennomsnittsklitoris, så hadde nok mange reagert. Hva gjør det med selvbildet vårt hvis vi hører at vi har store eller små klitoriser? Det er med språk at vi konstruerer virkeligheter.

– I dag vet vi at ingen trenger en viss størrelse på sitt kjønnsorgan for å oppnå nytelse eller orgasme. Faktisk trenger man ikke et kjønnsorgan for å lage barn. Det er kultur og språket som har skapt ideen om at penis skal være stor. Slike ideer må vi ikke videreføre, men dekonstruere, sier Kühle-Hansen.

Les også: – Jeg kan nesten garantere at kvinnen får orgasme av det

Penisen sitter i hodet

Ifølge Aars sitter dessuten en liten penis svært ofte i hodet.

Den kalles ikke manndommen for ingenting, og derfor må man gjerne skrive «liten» med anførselstegn. En liten penis er nemlig som oftest en helt gjennomsnittlig en.

– Det er vanlig at menn er opptatte av dette her, de føler at jo større, jo bedre og tror at penis er mindre enn alle andres og lurer på hva de kan gjøre, om de kan operere, bruke hormonbehandling og alt mulig. Men da svarer jeg at når de ser andre gutter i dusjen og slikt, så ser de penis i en annen profil enn når de ser ned på den lille magen sin og en ostepop som henger under den, sier Aars.

Tips i farta:

- Sjekk ut penisatlaset til Esben Esther Pirelli Benestad for å se variasjonen, tipser sexolog Thomas J. Winther ved Curasenteret.

- En penisring kan løfte en "liten" penis mer fram, tipser spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) Siv Gamnes ved Sexologisenteret.

- Knipeøvelser er bra for begge, uansett, men om han er liten vil paret særlig ha nytte av at hun trener disse musklene. Sexolog Gro Isachsen ved Klinikk Sexologen, som har spisskompetanse på bekkenbunnstrening, deler sin oppskrift her.

- Hva gjelder sexstillinger ved liten penis er det beste tipset å prøve seg fram sammen, men ifølge Gamnes er det mange som erfarer at misjonærstillingen og klassisk bakfra er undervurdert. Stillingen som ofte anbefales når han er liten, der de ligger skrått og i skje, har hun derimot ikke fått så gode tilbakemeldinger på fra par.

- Ekstra glid i form av glidemiddel frarådes dersom han er liten, da det blir mindre friksjon (mye glattere) og derved mindre følsomt for henne. Det fordrer selvsagt at hun ellers er våt og klar for et samleie.

- Familieterapeut og sexolog Stine Kühle-Hansen understreker at erotisk intensitet og minneverdige opplevelser like gjerne kan lages mentalt med velvalgte ord og dype blikk som med en penis. Stemmens makt kan trenge lengre inn enn noe kjønnsorgan.

– Det er faktisk mange unge gutter som dusjer med shorts på i helsestudioet og sånn, forteller han.

– Men det sitter i hodet deres og er noe de ofte blir gående alene med, siden menn ikke snakker med andre menn om sånne ting, men bare lukker seg inne. Så blir det en stor sak som gjør at de går rundt og tror at de ikke kan fungere seksuelt og at en mann med en stor penis er mye bedre for en partner, og slik er det ikke nødvendigvis, sier han.

Han fraråder også menn å få utført penisforlengende operasjoner i utlandet bare fordi dette ikke er inngrep som gjøres i Norge, med mindre man har en mikropenis (6-7 centimeter, men dette er svært sjelden man ser, ifølge Aars).

– Inngrepet fører ofte til avkuttede nervebaner og blodforsyninger som gjør at man mister ereksjonen for livet, advarer Aars.

– Derfor er det utrolig viktig å finne ut av sin egen penis, det å godta at den er som den er og lære hvordan man skal bruke den ordentlig i forhold til en partner, sier han.

En liten penis å knipe rundt

Et tips ellers, og litt ekstra aktuelt når vi snakker om en liten penis, er effekten av bekkenbunnstrening.

Har kvinnen trent bekkenbunnsmusklene, da spiller størrelsen svært liten rolle. Hun blir trangere, noe som gjør både friksjonen og derved nytelsen større for begge. Skjedeveggene vil slutte trangt om penis uansett, skal vi tro sexolog Gro Isachsen, leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no, som har viet mange år til bekkenbunnstrening og har utviklet en egen bekkenbunnstrener, Vagiflex.

På nettstedet Sexologi.com står det dessuten å lese at:

«En mindre penis vil gi bedre mulighet for at kvinnen kan bruke muskulaturen i skjeden, fordi skjeden blir som en hånd som kan holde rundt og kjærtegne penis. Det er en fordel om kvinnen har et aktivt forhold til denne muskulaturen, ubrukt muskulatur vil selvfølgelig bli slapp og mindre dynamisk. En stor penis gir kvinnen en større følelse av å bli fylt, men kan også bidra til at hun i mindre grad bruker skjedemuskulaturen aktivt, til glede for både seg selv og partnere.»

Det skriver altså lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad og psykolog Elsa Almås, som er Norges eneste professorer i sexologi på sin egen nettside.

Obs! Klikk helse vil understreke at sex er mer enn samleiet. Med det sagt, så håper vi at dette er glade, gode nyheter for menn som føler at de kommer til "kort" i den forbindelse. Det må også påpekes at det alltid vil finnes preferanser, som at noen kvinner er opptatt av at penis er spesielt stor, lang og tykk. Da blir det et spørsmål om kompatibilitet, hvorvidt dere passer sammen, selv om penisen din fyller seg selv på langs og på tvers, fra øverst til nederst – ergo er akkurat passe stor!

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2012, og sist oppdatert 25/11 2021.

Les også