Samleie

Pass opp for pumpesexen

– Fortsatt menns ønsketenkning at damer digger den.

KVINNERS SEX-ØNSKER: Menn ønsker oftere sex og mer variasjon, mens kvinner er fornøyd med sjeldnere sex og mindre variasjon. Menn bør heller forhandle om variasjon enn om hyppighet dersom de er utilfreds, sier psykolog og sexolog Dagfinn Sørensen.
KVINNERS SEX-ØNSKER: Menn ønsker oftere sex og mer variasjon, mens kvinner er fornøyd med sjeldnere sex og mindre variasjon. Menn bør heller forhandle om variasjon enn om hyppighet dersom de er utilfreds, sier psykolog og sexolog Dagfinn Sørensen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Det var i en periode hvor vi intervjuet sexologer ukentlig, at ordet pumpesex dukket opp for å beskrive inn-ut-sex der mannen bare «pumper» løs til det går for ham.

Selv år etterpå er det et diskutert tema i Kvinneguiden.

«Inn og ut, uten noe forspill. Anbefales ikke», skriver en bruker om denne sexen i forumet.

«Det er det som ligner mest på runking», skriver en annen.

Mannen onanerer ved å gni og pumpe sin penis

«Mannen onanerer vanligvis ved å gni og pumpe sin penis. Mest følsom er den fremste delen av penis, penishodet», skriver NHI.no, et medisinsk oppslagsverk for publikum.

«Mens kvinner vanligvis onanerer ved å gni, stryke eller presse på klitoris.»

Det var derfor PhD sexolog Betty Dodson (August 24, 1929 – Oktober 31, 2020) alltid var opptatt av å opplyse at penetrasjon er tilnærmet lik masturbasjon for mannen, mens det samme ikke er tilfellet for kvinner. Dette mente hun forklarte hvorfor et samleie ofte ender i bare én orgasme – og kvinner som «faker» eller later som de får orgasme.

«Hvis det at Romeos faste penis beveger seg søtt inne i Julies våte vagina gir orgasmer for nesten alle menn og bare en håndfull kvinner, hva skal vi gjøre med flertallet av kvinner som ikke kan få klimaks fra vaginal penetrasjon alene?», spurte hun i sin bok Orgasms for Two: The Joy of Partnersex (Harmony, 2003).

Hun mente at vi burde utvide vår definisjon av partnersex til å inkludere en form for direkte stimulering av en kvinnes klitoris, enten manuelt eller med en vibrator under heteroseksuell elskov.

– Penis inn og ut av skjeden er fortsatt noen menns ønsketenkning

Sexolog Gro Isachsen, leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no, utdyper helt i Betty Dodsons ånd.

Et samleie uten utvendig klitorisstimulering blir ofte en temmelig kjedelig affære for kvinnen, siden skjeden er nesten følelsesløs. Slik må det være siden skjeden jo også er en fødselskanal, mens mannens penis er hans største kilde til nytelse. Et samleie kjennes derfor helt annerledes for ham, sier sexolog Gro Isachsen.

Hun forklarer videre.

– Menn flest skjønner bedre hennes behov for utvendig klitorisstimulering når de får spørsmål om hvordan de hadde nytt sexen dersom penis ikke ble berørt, fremholder sexologen.

– Penis inn og ut av skjeden som eneste utløser for kvinnens orgasme er fortsatt noen menns ønsketenkning. Psykiateren Sigmund Freud hevdet for mer enn hundre år siden at klitorisorgasme ikke var en fullverdig orgasme. Ja, det måtte en mann til for å komme med slikt tull. I dag har heldigvis den moderne sexologien forkastet mange av Freuds tanker og påstander, som var sterkt preget av datidens sneversyn på kjønn og moral, sier Isachsen.

– I dag vet vi at de aller fleste kvinner er avhengig av utvendig klitorisstimulering for å oppnå orgasme, avslutter hun.

INN-UT-SEX: Det har vært gjort stor innsats for å få damene til å tro at det er dem selv det er noe galt med når de ikke digger "fallosentrisk" inn-og-ut-sex.
INN-UT-SEX: Det har vært gjort stor innsats for å få damene til å tro at det er dem selv det er noe galt med når de ikke digger "fallosentrisk" inn-og-ut-sex. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Les også: Dette ordet for kvinnelig nytelse bør alle kjenne til

Pumping som del av en helhetsopplevelse

Psykolog og spesialist i klinisk voksenspsykologi Peder Kjøs svarer på leserbrev på VG+ og i podcasten God Bedring.

Merkelig med den inn-ut-sexen; den er veldig fallosentrisk, og det har vært gjort stor innsats for å få damene til å tro at det er dem selv det er noe galt med når de ikke digger dette. Rådene blir som vanlig å fokusere på forspill og klitoris, sier psykolog Peder Kjøs.

Men selv om klitoris og de ytre kjønnsorganene er mer følsomme og vanligvis trenger mye stimulering, så er seksuell nytelse mangfoldig og komplisert.

– Vi tenner ikke bare på fysisk stimulering, men også på hele vår opplevelse av det som skjer. Da kan vaginal penetrering være viktig, selv om man faktisk kjenner ganske lite. For mange kvinner er det veldig intimt å kjenne at mannen er langt inne, og mange liker også det litt rå og røffe ved ganske voldsom pumping, fordi dette er en del av en helhetsopplevelse, sier Kjøs.

Av samme grunn er det mange kvinner som tenner på å få sæd sprutet inn i seg, i munnen eller på kroppen, for å ta et eksempel.

– Menn får gjerne maksimal fysisk stimulering av pumping, siden dette stimulerer penishodet, men det er også mange menn som tenner på langt mindre stimulerende stillinger, som for eksempel å bli ridd. Ikke minst er det mange menn som tenner på at kvinnen får orgasme, selv om de selv da må holde igjen og kanskje anstrenge seg ganske mye, sier han.

Det er bare det at inn-ut gjerne gjør at mannen får orgasme ganske raskt, mens kvinnen, som trenger noe mer og noe annet, ikke får noen, sier Kjøs.

Sexpirator Cecilie Kjensli bruker ordet «dunking». Sjekk hennes råd her!

EROTIKKSNAKK: Å snakke om sex er det viktigste sexverktøyet vi har.
EROTIKKSNAKK: Å snakke om sex er det viktigste sexverktøyet vi har. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Ekspertenes beste råd:

1. Skift stilling

Norske fremhever at det er fint med variasjon.

For å få dekket alle behovene, både de fysiske og ønsket om at sex skal oppfylle et visst bilde, er det fint med variasjon. Man kan bytte stillinger og måte å ha sex på flere ganger gjennom et samleie, og på den måten sørge for at begge får det de vil ha, råder Kjøs.

Familieterapeut og sexolog Thomas J. Winther, ved Curasenteret, senter for terapi, veiledning og sexologisk rådgivning i Sarpsborg mener at det å skifte stilling er særlig undervurdert.

– Selv om noen kvinner opplever å være mer følsomme for eksempel dypere i skjeden, så er klitorisstimulering nødvendig også for å få andre typer orgasmer enn klitorisorgasmer. Klitoris er jo mer enn den lille tappen, den er jo 10-12 centimeter, og selv om klitoris kan stimuleres på mange steder, så er det den ytterste delen som gir mest utbytte i forhold til kontakt, sier sexolog Thomas J. Winther.

– Med små justeringer kan man få en helt annen opplevelse av seksualiteten og andre områder kan bli stimulert. Som for eksempel når kvinnen sitter oppå og beveger seg frem og tilbake fremfor opp og ned, da vil hun kunne stimulere klitoris, sier han.

– Det er også noe som heter V-grepet som sexolog Stine Hasle snakker om, så små justeringer kan gjøre en stor forskjell på selve pumpesexen også, tipser J. Winther.

Psykolog og spesialist i klinisk sexologi - NACS Dagfinn Sørensen, som har skrevet boken «Om menn og mus» (Cappelen Damm, 2015), stemmer i:

– Menn flest ønsker oftere sex og mer variasjon, mens kvinner flest er fornøyd med sjeldnere sex og mindre variasjon. Menn bør heller forhandle på variasjon enn på hyppighet, dersom de er utilfredse med sexlivet, sier Sørensen.

Klikk har tidligere skrevet om det som ifølge Betty Dodson er den mest klitorisvennlige stillingen.

2. Snakk om sex

Det å snakke om sex er det viktigste sexverktøyet vi har.

– Det er ikke tvil om at par som kommuniserer godt om hva de liker har bedre sex, sier Kjøs.

– Mange menn vet nok heller ikke at inn-ut-sex ikke er så stimulerende for alle kvinner, så det er ikke nødvendigvis egoisme som driver dem, det kan også være at menn prøver å leve opp til et bilde av sex som de har fått fra for eksempel porno, sier han.

Psykolog og sexolog Dagfinn Sørensen, er med på dette:

– Det menn ofte må jobbe litt med er å ha noe mer fokus på hennes nytelse og mindre på sin egen, mens kvinner gjennomgående trenger å ha mer fokus på sin egen nytelse og mindre på hans, sier han.

3. Øv på samleieutholdenhet

Dersom man har den rette innstillingen, får selv tekniske prosjekter seksualrådgivernes støtte, som det å trene seg opp til å øke samleieutholdenheten.

– Husk at sex er et felles prosjekt, så målet bør være at man skal nyte mer sammen. Fokuset bør over på nytelse fremfor ytelse, sier Sørensen.

Uansett hva slags sex man har, er det er tips å tenke nytelsesorientert og ikke målorientert (orgasmefokusert) sex. Norske sexologer deler jevnlig gode tips til hvordan man skjerper sansene.

Sensualitetstrening er en kjent teknikk innen seksualterapien for par som trenger en «restart» av sexlivet.

Denne saken ble første gang publisert 25/05 2012, og sist oppdatert 24/08 2022.

Les også