Penisfasong

Flertallet er litt skeive

G-punktspenis, det nye sjekketrikset?

KRUM: Menns penis er nesten aldri helt rett. Det er faktisk normalt! En litt «skeiv» penis er altså normalt og veldig vanlig.
KRUM: Menns penis er nesten aldri helt rett. Det er faktisk normalt! En litt «skeiv» penis er altså normalt og veldig vanlig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

«Da jeg var yngre følte jeg meg handikappet fordi den var krum, men nå er jeg glad den er det. Damene elsker det, fordi den stimulerer så mange punkter inni dem», utbasunerte en mannlig venn.

Den samme uken opplevde jeg det igjen, denne gangen var det en beiler som på et uforskammet tidlig stadium begynte å male frem et bilde av en bananformet manndom.

G-punktsstav

Min beiler kunne fortelle at den var ikke spesielt lang, denne penisen hans, ei heller usedvanlig bred, og kanskje ikke den vakreste. Men den naturlige kurven gjorde den til den reneste g-punktstaven og han kunne love at den var svært så treffsikker.

- Så det er det nye sjekketrikset, g-punktspikk?, repliserer «sexpirator» Cecilie Kjensli som driver nettmagasinet Cpunktet.no

Selv synes hun ikke det gjør noe om penis peker den eller andre veien, så lenge den ikke peker nedover.

Og hun får støtte av Kristel (26), den eneste kvinnen som svarer da jeg inviterer til en aldri så liten diskusjon på Facebook:

«En bøyd penis er en god penis».

G-punktstimulering

G-punktet er nemlig lokalisert i skjedeveggen, på magesiden, ikke rumpesiden. Så hvis penis bøyer litt oppover, skal den kunne treffe dette punktet enda bedre når man har sex ansikt til ansikt.

- Særlig i misjonærstillingen vil man kunne treffe g-punktet til kvinnen. Det vil kunne gi en ganske rytmisk stimulering, det selv om man bare har det vi har kalt for pumpesex, sier sexolog Thomas J. Winther ved Curasenteret i Sarpsborg.

- Man kan treffe dette punktet på andre måter enn med en bøyd penis, men det er ingen ulempe i hvert fall, tilføyer sexologen.

Han får støtte av sexolog Gro Isachsen og spesialist Haakon Aars som har skrevet boken Menns seksualitet (Cappelen Damm, 2011).

Vanlig med skjev penis

Skjev penis er svært vanlig. De fleste kan leve svært godt med en penis med bøy.

Noen vinkler kan til og med forsterke kvinnens nytelse under samleiet, skriver Isachsen i et av flere innlegg om skjev penis på Doktor Online.

- Menns penis er nesten aldri helt rett. Det er faktisk normalt! En litt «skeiv» penis er altså normalt og veldig vanlig. Dette kan faktisk være en ekstra pirring både for ham og henne ved samleie, sier Haakon Aars.

Han er lege, psykiater og spesialist i klinisk sexologi, tilknyttet Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi (IKST).

- Som regel er penis bøyd ved ereksjon, enten ned (kanskje mest vanlig) og eller til venstre eller til høyre, og noen også oppover. Menn snakker ofte om at de har «p.t.v.» eller «p.t.h.» som nettopp henspiller på at penis kan peke mot høyre eller til venstre, sier Aars.

At penis er skjev har heller ingenting med at du har onanert å gjøre - eller hvordan du har onanert, beroliger helsesøster på klara-klok.no.

To penistyper er unntaket

Kun i de tilfellene der samleiet blir vanskelig å gjennomføre, anbefales det korrigerende kirurgi, bekrefter samtlige fagpersoner som Klikk Helse har vært i kontakt med.

PTV-PTH? Menn snakker ofte om at de har «p.t.v.» eller «p.t.h.» som nettopp henspiller på at penis kan peke mot høyre eller til venstre.
PTV-PTH? Menn snakker ofte om at de har «p.t.v.» eller «p.t.h.» som nettopp henspiller på at penis kan peke mot høyre eller til venstre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Unntakene er altså dersom penis står i en vinkel som hemmer fri utfoldelse og som gjør samleiet smertefullt eller umulig.

Skjev penis

Det skilles mellom medfødt krumning av penis og tilstanden induratio penis plastica.

Medfødt krumning kalles «krummerik» fordi penis krummes ved ereksjon.

Induratio penis plastica kalles også Peyronies sykdom etter den franske kirurgen François Gigot de La Peyronie.

- Betennelsestilstand som ofte medfører smerter og ømhet i penis og som begrenser sexlysten.

- Skyldes arrdannelse i bindevevsmembranen rundt de blodfylte legemene i penis. Forårsaker en skrumpning i membranen og skjevhet i penis under ereksjon.

- Rammer menn fra 20 år og oppover, hyppigst hos menn over 40 år. Rammer trolig rundt to prosent av alle menn.

Kilde: Rikshospitalet/Medline, Dagens Medisin, Norsk Helseinformatikk/NHI.no

- Allerede dersom krumningen er på rundt 30 grader, kan det oppstå problemer med samleiet, ifølge Aars.

- I tillegg til en rekke varianter innenfor det normale finnes det to typer «deviasjon» som er mindre ønskelig. Den ene er medfødt og da svinger penis alltid nedover. Den andre varianten er en sykdom i bindevevet som fører til en knekk på penis som i verste fall kan umuliggjøre samleie, men hvor jeg kan tenke meg at en lett knekk oppover kan være pikant. Tilstanden heter Peyronies sykdom, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi Nord i Bodø.

Peyronies sykdom

Peyronies sykdom gir smertefull ereksjon og økende skjevhet i penis, til skjevheten stabiliserer seg etter et års tid. Tilstanden er såkalt godartet, men kan altså hemme seksuallivet.

Ifølge urolog Harry Fisch, en av ekspertene i det amerikanske tv-programmet Dr. Oz, er det viktig å få frem at hvorvidt krumningen av penis er et problem, har å gjøre med hvor uttalt den er.

- For eksempel var det en kvinnelig partner til en av mine pasienter med Peyronies som klaget over at mannen ikke kunne stimulere g-punktet hennes lenger, grunnet hvordan penisen hans krummet seg, skriver Fisch på Doktoroz.com.

- Jeg ser bare de vanskelige tilfellene og de er stort sett slik at det er umulig med samleie uansett stilling. Jeg har derfor ikke inntrykk av at menn med oppoverknekk har noen fordel hos det annet kjønn, da det ofte er kona som klager over tilstanden, påpeker Mortensen.

Skjev penis er normalt

En skjev penis er likevel så vanlig at selv de som ikke har en skjev penis i utgangspunktet, vil kunne oppleve den som skjev, blir vi fortalt.

- De aller fleste er likevel innenfor normalen og så lenge bøyen ikke plager deg, er det ikke noe problem, poengterer J. Winther, som er opptatt av at man ikke skal lete etter en sykelig grunn til at penisen eventuelt er litt skjev.

Det blir bare å diagnostisere for å diagnostisere, ifølge J. Winther, som forteller at dette er noe han har blitt spesielt bevisst på, takket være lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad. Dette er også noe av bakgrunnen for at P. Benestad utviklet det norske penisatlaset, for å vise at en normal penis kan se høyst forskjellig ut.

- Mange tenker at penisen er veldig rar, men det er et slags optisk bedrag når man ser ned på den. Som det meste som gjelder forfengeligheten så ser man på andre som normale og synes at vi selv er for feite eller for rare. Det er mange menn som kommer til meg og sier dette, men da tar jeg frem penisatlaset som er uvurderlig i forhold til å vise variasjon og mangfold, sier han.

Å få noen på kroken...

I mellomtiden har særlig to menn blitt ivrige i Facebook-diskusjonen.

«Vi hadde en kamerat i svømmeklubben som vi kalte for Kaptein Krok», minnes Bjørn (48).

«Det var en klassisk venstrevri, hvis jeg ikke husker feil. Som ung gutt var jeg aktiv svømmer så det ble mye nakentid med andre gutter. Flere hadde venstrevridd penis, noe vi trodde skyldtes at man som regel onanerte med høyre hånd», fortsetter han.

«Kanskje uttrykket å få noen på kroken har flere betydninger?», lurer Brynjulf (62).

«Men, det er også slik at den person som fremfører nevnte kroppsdel kan styre innfallsvinkelen etter behov og behag for seg selv og medarbeider. Den må ikke være bøyd, selv om visse manøvrer dermed går av seg selv», konkluderer han.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Ti overraskende sex-statistikker

Dette funker bedre enn porno

Ja, kvinner har også ståtiss

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning