Menns seksuelle problemer

Spesielt to ting sliter gutta med i senga

Og det skyldes ofte presentasjonsangst.

DETTE SLITER GUTTA MED I SENGA: Når vi snakker om menns problemer, handler de mye om prestasjonsangst og uro i forhold til å skulle ha sex med nye partnere eller skulle ha sex med partnere generelt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
DETTE SLITER GUTTA MED I SENGA: Når vi snakker om menns problemer, handler de mye om prestasjonsangst og uro i forhold til å skulle ha sex med nye partnere eller skulle ha sex med partnere generelt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

To stikkord når temaet er menns seksuelle problemer: Ereksjonssvikt og for tidlig utløsning, også må orgasmeproblemer nevnes som menn har i likhet med kvinner.

Forrige uke skrev vi om de vanligste seksuelle problemer hos kvinner.

To problemer med seksualitet

- Gutter har to problemer med seksualitet generelt, om jeg tar det med bred kam: Ereksjonssvikt og for tidlig utløsning, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo, som fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

Det må også legges til et problem som kvinner også har, og som er et utbredt hos begge kjønn:

- Det må legges til problemer med orgasme og det å ha gode seksuelle opplevelser, sier Follestad.

Prestasjonsangst under sex

Når vi snakker om menns problemer, handler de mye om prestasjonsangst og uro i forhold til å skulle ha sex med nye partnere eller skulle ha sex med partnere generelt.

- Dette med prestasjonsangst og uro i tilknytning til kropp og i hvilken grad du mestrer sex er noe menn kan oppleve i likhet med kvinner, og som gir dem utfordringer både i forhold til ereksjsvikt, for tidlig utløsning og problemer med å få orgasme, sier Follestad.

Ofte kan en være nervøs, spent og urolig så ereksjonen forsvinner, eller utløsningen kommer for tidlig.

Orgasmeproblemer skyldes også ofte prestasjonsangst.

Problemet ligger i onaniteknikken

Men det er også de menn som sliter med å få orgasme fordi de har lært å onanere på en måte som kan være vanskelig å gjenskape når de har sex med noen.

Menn som har onanert mye til porno for eksempel uten å være sammen med en partner, har lært seg en måte å få orgasme på slik at de vet hva de må gjøre for å få orgasme eller drøye den litt.

- Noen menn som har funnet sin onaniteknikk kan ha problemer med å gjenskape den ved et samleie eller munnsex, som medfører at utløsningen ikke kommer, sier Follestad.

Ikke alltid «for tidlig utløsning»

Problemer med for tidlig utløsning er ofte en kombinasjon av en fysisk og psykisk årsak, men det utelukker heller ikke prestasjonsangst.

- Det interessante er at mange menn tror de sliter med for tidlig utløsning, også er de helt innenfor normalen. De har bare en tanke om at de skal holde i timesvis også klarer de «bare» ti minutter, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) som har kontor i Sexologisenteret, Oslo.

Da har du ikke for tidlig utløsning. De som virkelig sliter kommer ikke i gang med samleiet eller klarer bare sekunder, og det er når dette skjer hver gang at man har et problem. 

Sex ingen prestasjon

- For de menn som ikke per medisinske definisjon kommer innunder problemet med for tidlig utløsning, må det først og fremst en realitetsorientering til, sier Gamnes.

Et vanlig samleie varer faktisk bare i 2-3 minutter, og  den beste sexen i 3-13 minutter (sistnevnte fremgikk for eksempel i en undersøkelse i Journal of Sexual Medicine, 2008).

- Lengden på samleiet er ikke det som avgjør hvor tilfredsstillende samleiet eller sexen er, så ikke gjør sex til en greie du må få gjort eller til noe som skal presteres, det handler om å være i en følelse og en nytelse – det skal føles naturlig, sier Gamnes.

- Spør i stedet: Hva føler jeg, og hva føler partneren min?

Det er heller ikke lengden på penis som avgjør hvor tilfredsstillende samleiet er for kvinnen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning