Kvinners seksualitet:

5 orgasmetips til kvinner

Her er sexologenes beste.

SEXOPPLEVELSE: Kombinasjonsorgasmen er den orgasmetypen som lettest lar seg overføre til partnersexen.
SEXOPPLEVELSE: Kombinasjonsorgasmen er den orgasmetypen som lettest lar seg overføre til partnersexen. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Klikk Helse har i løpet av året spurt seg frem til et utall konkrete tips og teknikker fra sexologer, flertallet av typen du ikke leser «alle andre steder».

De fleste er bakt inn i artikler over ulike temaer, mens andre er blitt liggende i arkivskuffen. For å gjøre dem mer tilgjengelige for leserne, har vi ryddet litt og sortert tipsene.

Husk klitoris!

Her har vi for eksempel samlet fem orgasmetips til kvinner.

Men først, en påminnelse fra sexolog Gro Isachsen, ekspert på Doktor Online:

- Klitorisstimulering er ingen ekstrating, men for mange kvinner er klitoris deres penis. Menn flest skjønner bedre hennes behov for utvendig klitorisstimulering når de får spørsmål om hvordan de hadde nytt sexen dersom penis ikke ble berørt, sier Isachsen.

Å anerkjenne klitorisstimulering handler for eksempel om å gi henne plass til å bruke fingre eller en vibrator på seg selv under samleiet, og tid nok til å oppnå nytelse på denne måten.

- Selv om noen kvinner opplever å være mer følsomme enn andre, for eksempel dypere i skjeden, så er klitorisstimulering nødvendig også for å få andre typer orgasmer enn klitorisorgasmer, sier sexolog og Thomas J. Winther, kjent fra NRKs «Trekant».

Klitoris er mer enn den lille tappen, den er 10-12 centimeter, og selv om klitoris kan stimuleres på mange steder så er det den ytterste delen som gir mest utbytte i forhold til kontakt, ifølge Winther.

5 orgasmetips til kvinner:

1. Orgasme av penistuppen

Klikk Helse har forsket litt rundt grunne støt, som et alternativ til de dype støtene som vi kjenner fra den klassiske pumpesexen. Fagpersoner kan bekrefte at det «å holde på ytterst i skjeden» indirekte stimulerer klitoris, og at skjeden er mest følsom rundt åpningen og få centimetre inn.

Erotikkpedagog Ylva Franzén er en stor tilhenger av grunne støt, og hva hun mener er «den beste måten å få orgasme sammen med en mann på» innebærer grunne støt. Franzén har skrevet boken Kvinnens nytelsesbibel (Silke forlag 2009) som er pensumlitteratur på sexologistudiet ved Universitetet i Göteborg og finnes på en rekke ungdoms- og kvinneklinikker i Sverige.

- Når han har fått sin orgasme trekker han seg ut til halvparten og blir værende i dette grunne området. Slik kan han ligge litt, før han med muskulaturen sin får penishodet til å gå oppover så det gnir mot g-punktsområdet. Så kan han røre seg så vidt, en halv centimeter kanskje, litt opp og litt ned, tipser Franzén.

Kvinnens og mannens safter er fremdeles i skjeden og kvinnen er på dette tidspunktet maksimalt følsom. Erotikkpedagogen kan «nesten garantere» at kvinner får orgasme slik.

Et tips kan også være å prøve dette når han tar henne bakfra.

2. Serieorgasmer med fingergrep

Klikk Helse har også flere ganger belyst hvorfor samleiet ofte er utilfredsstillende for kvinner. Et klart råd fra seksualrådgiverne er at kvinnen må ta ansvar for sin egen orgasme, noe som i mange tilfeller vil bety at hun stimulerer klitoris selv.

Pedagog og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen anbefaler en fingerteknikk kalt V-grepet, som hun har demonstrert i NRKs «Trekant». Teknikken skal ikke bare kunne gi kvinner orgasme under samleiet, men orgasmer i serier.

- V-grepet legges forsiktig på hver side av klitorishodet, altså putene på hver side. Med fingrene i V kan du bevege fingrene hurtig ruggende eller lett bankende. Dette kan fremkalle orgasmer i serier. Mange er sensitive etter en klitorisorgasme og vil ikke bli berørt på klitorishodet, men det er ingen hindring for å få flere orgasmer. Prøv det selv eller la partneren din prøve det på deg, tipser Kühle-Hansen.

3. Blandingsorgasmer

Også er det den orgasmen som vår egen sexolog Gro Isachsen mener at «alle kvinner bør oppleve»: Kombinasjonsorgasmen, den sterkeste orgasmen. Dette er også den orgasmen internasjonalt anerkjente sexdoktor Betty Dodson har hatt hovedfokus på i sine berømte orgasme- og onanikurs, blir vi fortalt av Dodson selv.

- Fremgangsmåten for å oppnå denne orgasmen er en kombinasjon av muskelspenning/stramming og avslapning sammen med direkte klitorisstimulering med enten fingre eller vibrator, samt vaginal penetrasjon, sier Dodson.

  • Punkt en er å komme i kontakt med bekkenbunnen din, PC-musklene, ved å knipe og stramme litt.
  • Så kan du prøve litt sakte penetrering med en dildo mens du strammer og slapper av i bekkenbunnsmuskulaturen.
  • Når du føler deg klar kan du begynne å stimulere klitoris med en vibrator. La hoftene rulle forover (pust inn og stram musklene) og bakover (pust ut og slapp av i musklene).

- Kombinasjonsorgasmen er også den orgasmetypen som enklest kan overføres til partnersexen. Kvinnen tilfører bare sin foretrukne form for klitorisstimulering, mens mannen kontrollerer vinkel og tempo på støtene, sier hun.

4. Orgasmer med sprut

Da Klikk Helse forsket på den tabubelagte orgasmen; sprutorgasmen, kunne Dodsn bekrefte at noen kvinner får sprutorgasme kun ved utvendig klitorisstimulering med en vibrator, og altså uten å benytte en g-punktsdildo eller lignende. Lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad forklarer dette med at g-punktet, dersom det finnes, trolig er en del av klitoriskomplekset som vil tilsi at man kan stimulere punktet utenifra.

Sexolog Gro Isachsen, som får slike orgasmer selv, forteller at de fleste som får sprutorgasmer har godt trente bekkenbunnsmuskler.

Hvis man vil prøve å få tak i mekanismene bak kvinnelig ejakulasjon med sine egne fingre, er tipset at man sitter på huk eller på toalettet. Når man ligger er det ofte enklere for kvinnen å komme til hvis hun bruker en dildo, skriver Sexologi.com, nettstedet til det anerkjente sexolog-ekteparet Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås.

Eller hun kan få hjelp av partneren som kan bruke fingrene, en dildo eller penis. Stimuleringen skjer gjerne ved en kom hit-bevegelse med pekefingeren opp mot navlen.

Når g-punktet stimuleres kan det til å begynne med oppleves som om kvinnen må tisse, selv om hun nettopp har gjort det. Etter de første 2-10 sekundene med stimulering, vil imidlertid mange kvinner oppleve stor seksuell nytelse.

Du kan også prøve å massere vulva med en stor vibrator.

5. Orgasme med «pumpesex»

Tilbake til pumpesexen som på langt nær tilfredsstiller alle kvinner. Det finnes en type «pumpesex» som er langt mer kvinnevennlig og som kan gi orgasmer, ifølge pedagog og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen.

- Kvinners pumpesex kan man nemlig godt kalle den sexen der hun setter seg overskrevs på partneren og pumper med innvendige muskler mens hun beveger underlivet sitt mot partnerens underliv. Når kvinner kniper, pumper og klemmer med både bekkenmuskulaturen og rumpemusklene får hele området, inkludert klitorisorganet, økt blodsirkulasjon og dette gir økt nytelse både utvendig og innvendig, sier Kühle-Hansen.

Klitoris ligger som en stemmegaffel innover i kroppen og er mye mer myk, dynamisk og plastisk enn folk tror. Kvinnens kjønnsorgan kommer til sin rett når bekkenbunnmusklene og hoftene jobber sammen, blir vi fortalt.

- Jeg har også inntrykk av at de fleste kvinner som får orgasme under samleiet får det når de sitter øverst og skyver mot bekkenet eller mageregionen, og samtidig stimulerer klitoris. Det handler altså om å gni seg frem og tilbake, som jo er det motsatte av det som skjer ved den mannlige pumpesexen, sier sexolog Thomas J. Winther.

Det kan også være verdt å merke seg den modifiserte varianten av kvinnen øverst, nemlig «the lateral coital position». Stillingen anbefales av de kjente seksualforskerne Masters and Johnson i rapporten Human Sexual Response og skal være å foretrekke for 75 prosent heteroseksuelle par etter å ha prøvd den.

Spør eksperten:

Sexolog Gro Isachsen svarer på spørsmål om seksualitet og samliv på nettstedet Doktor Online.

Det koster 149 kroner per svar, og du kan være helt anonym. Les mer om tjenesten her.

Les også:

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Forum: - Fordelen med eldre pulevenn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning