Parforhold:

Får par til å leve bedre sammen

Både i hverdagen og seksuelt.

LEKENT FORHOLD: - I terapirommet opplever jeg at parene der begge har «god lekeevne» oftere finner frem til en måte å leve godt sammen på, både i hverdagen og seksuelt, sier psykolog og spesalist i klinisk sexologi Anita Skrautvol.
LEKENT FORHOLD: - I terapirommet opplever jeg at parene der begge har «god lekeevne» oftere finner frem til en måte å leve godt sammen på, både i hverdagen og seksuelt, sier psykolog og spesalist i klinisk sexologi Anita Skrautvol. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hvor ble det av det å ha det gøy sammen?, spør den amerikanske samlivsrådgiveren dr. Keith Hackett som har skrevet boken Couples in the Art of Playing.

Lek og ha det gøy, oppfordrer «Dr. Keith».

Han mener at par som leker og har det gøy sammen nyter hverandre mer, også seksuelt.

Lekende par er også flinkere til å snakke sammen og løse konflikter fordi de har et annet fokus, og innarbeider med det gode vaner som lover godt for en felles fremtid.

God lekeevne

- I terapirommet opplever jeg at parene der begge har «god lekeevne» oftere finner frem til en måte å leve godt sammen på, både i hverdagen og seksuelt, sier Anita Skrautvol, psykolog og spesialist i klinisk sexologi ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Etterhvert som vi blir voksne og har utviklet flere strategier for å takle det livet har å by på, kommer leken litt i bakgrunnen for mange.

- Men kanskje er den fortsatt nesten like viktig - og fremdeles en ressurs for dem som er gode på det?, utfordrer Skrautvol.

Skrautvol har tidligere fortalt Klikk Helse om kjærestetabben alle gjør.

Fjas og latter

Det er ingen lekne forhold som ser like ut, men det å ha en humor som matcher vil ofte være en stor del av det.

En humor som begge forstår og synes er så morsom at man klarer å senke skuldrene og slippe til, ikke bare et smil her og der, men latteren.

- Fjasing er undervurdert, spør du meg. Og internhumor er en av de beste formene for nærhetsopplevelse vi kan få, også i parforholdet. Da deler vi noe som «de andre» ikke er en del av, det er vårt hemmelige og morsomme rom - lekestua i den voksne skogen, sier Skrautvol.

Leken kan fortsette i flere dager, måneder, år.

- Det å dele vanskelige ting kan være både viktig og nært, men det som kan være vel så nært er en ordentlig god og veljustert internhumor som er bygget opp over flere år. Det er nært, det, sier hun.

Øvelse gjør mester

Sett av tid til lek!

- Den lekne tonen og atmosfæren gjennomsyrer forholdet i veldig mange situasjoner, mens stress tar livet av det. Stress fører oss vekk fra kroppen og gleden og latteren. Derfor er et av våre hovedpoenger at det bør settes av tid til å ha det mer morsomt. Det er faktisk fornuftig å leke, sier Toril Stevnebø, utviklingsleder for det landsomfattende kurskonseptet PREP (Prevention and Relationship Enhancement Program).

Når PREP-kurslederne lærer par å bli mer lekne, baserer de seg på forskning som sier at mengden moro paret opplever sammen er viktig når det gjelder å forutsi hvor godt paret har det og hvor stor grad av forpliktelse de føler. Humor er også en av de første tingene som forsvinner i et forhold som ikke går som det skal (Scott M. Stanley & Howard J. Markman, 1996).

- Så hvordan kan du hente tilbake den lekne følelsen, hvilke aktiviteter har den lekne følelsen i seg for deg?, utfordrer Stevnebø.

Å kunne «piffe» opp selv små dagligdagse situasjoner med god humor, en litt annerledes og morsom vinkling, eller å legge det opp som for eksempel et spill eller en konkurranse, kan gjøre at vi senker skuldrene og er mer til stede sammen i situasjonen.

- Lekeevne kan trenes opp, men da må effektivitetsfokus og selvhøytidelighet oftest legges litt til side. Mange sliter med å slippe taket, og ser på lek som bortkastet tid, sier Skrautvol.

Man trenger heller ikke å sette av en hel kveld til en «lekedate». Lek handler mer om en grunnholdning.

- Å øve opp lekeevnen handler mye om å tørre å hekte seg litt på den andre, om å være med på leken og ikke legge den død med en gang fordi man er i seriøs-modus. Det er noe med å slippe til den andres lek også, å ta ballen for så å spille den videre, sier Skrautvol.

Lek og alvor

Leken er også en av de første tingene som ryker litt når par er inne i en problematisk periode.

Fokus blir mindre på å slappe av, slippe til den andre og se hva som skjer, men mer på å fordele skyld og plukke opp de negative tingene som skjer.

- Slik blir leken også et barometer på hvordan man har det sammen, sier Skrautvol.

- Det å finne tilbake til leken er også en viktig ressurs i forhold der det har skåret seg. Du skal også ordne opp i konflikter og knirke-ting, men hvis du klarer å få gjort det via litt lek og man kan le sammen i en tragisk situasjon, så er det litt sånn lim, litt sånn «det er oss tross alt», sier hun.

Finn lekenheten

INTERNHUMOR: Det er ingen lekne forhold som ser like ut, men det å ha en humor som matcher vil ofte være en stor del av det.
INTERNHUMOR: Det er ingen lekne forhold som ser like ut, men det å ha en humor som matcher vil ofte være en stor del av det. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Dersom man ønsker å smake litt på hvor lekne man er, eller for å se hva man kan få ut av noe helt enkelt, kan man prøve en øvelse Skrautvol selv har testet ut.

- Hva med å gi noens kosedyr en opplevelsesrik uke og send den tilbake sammen med et lite fotoalbum. Det er en fin øvelse, sier hun.

- Det nærmer seg jo også jul, så kanskje er det noen som vil bake et crazy pepperkakehus sammen med deg, og så ser du hva det får frem i deg. Kanskje kan dine mer lekne venner inspirere deg og gi deg ideer, sier hun.

Det kan også være interessant å se seg rundt på t-banen, på ansiktene - på de sure, de smilende og de som ikke er noen av delene. Å bli mer leken handler litt om hvilket grunnfokus man har og tillater seg å slippe til gjennom et helt liv.

Kunsten å leke:

Her er noen tips til hvordan få et lekent forhold, ifølge dr. Keith Hackett som har skrevet en av få bøker om «morsomme parforhold» Couples in the Art of Playing.

Bakgrunnen for boken hans er erfaringer han har gjort seg gjennom 30 år, i ekteskapet med sin «playmate» Joan og gjennom sitt like lange virke som samlivsrådgiver.

Tre små huskeregler:

  1. Prøv å være leken hver dag. Dette er hva jeg kaller å praktisere «positiv manipulasjon». Gjør noe gøy, positivt, oppmuntrende eller støttende hver dag og gjør det først, før partneren din gjør det. Det skaper en varm atmosfære som begge vinner på. Del morsomme historier og minner, ert hverandre og vær kreative.
  2. Ta dere en helg et annet sted, bare dere to, en gang i mellom, og tilsvarende ferie.
  3. Lag en moro-mappe som dere samler ideer i.

Kilde: Dr. Keith Hackett

Datingfasen:

Sett av for eksempel tre timer i uken i to måneder til lek, bare dere to. Kast gjerne mynt og krone om hvem som skal planlegge den første daten.

Spillereglene er ellers enkle. La oss si at det er mannen som vinner - han kan da planlegge en hvilken som helst date, unntatt aktiviteter og lignende som partneren vil mislike.

Og fordi vi vil at det skal være interaktivt og morsomt er måltider og filmer bannlyst disse to månedene. Dette fordi måltider kan få et litt «seriøst» preg og i enkelte tilfeller føre til diskusjoner eller i verste fall krangler og filmer skaper lite eller ingen interaksjon.

Den som planlegger daten har også et ansvar for å ordne med barnevakt dersom paret har barn.

For å gjøre det enda morsommere, lat som om det er første date og anstreng dere derfor så mye som mulig begge to for at daten skal bli vellykket. Neste uke bytter dere roller - hun planlegger, og han gjør sitt for at daten skal bli vellykket.

Etter to måneder:

Nå går vi fra ideelt til realistisk. Sett av tre timer hver måned til en morsom, leken date - gjerne på en fast dag eller helg i måneden. Daten skal holdes hellig - som en første date, og ingenting kan komme i veien som er viktigere. Plott den inn i kalenderen.

Resten av livet deres sammen:

For å holde forholdet i vekst og sunt trenger dere minst en morsom date i måneden.

For å holdet det i tipp-topp form er det ideelle en date i uken.

For å få til en gang i uken kan en av datene per måned godt være å spise et måltid, og en annen å gå på kino eller noe lignende «enkelt».

Forslag:

Leken kan være hjemme eller ute. Her er noen forslag:

- En morsom ting er å ta en mysterietur som vil si at dere bytter på å gi direksjonene, helt til dere ankommer et uventet sted. Gå en tur rundt på stedet og prøv å finne veien hjem igjen, tipser Hackett.

  • Ta en tur sammen i nabolaget, langs en natursti eller ved en elv eller ved havet.
  • Vær hjemme og spill kort, et bettspill, eller ta et langt lekent boblebad.
  • Spill golf, bowling eller stå på skøyter - det dere liker, eller en annen morsom paraktivitet.
  • Gå på kunstutsilling, museum, antikivitetshandler, se et stykke eller gå på konsert.
  • Kidnappe partneren din for en overraskelsesdate.
  • Kjør til fjells eller til kysten.
  • Om vinteren, oppsøk reisebyråer og få masse brosjyrer over morsomme steder å dra. Planlegge en reise eller fantasere sammen om å dra til et av disse stedene.

Les også:

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Forum: - Fordelen med eldre pulevenn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning