Hvordan bli kvitt strekkmerker

- Strekkmerker er svært vanlig hos menn

Neida, det er slett ikke bare damer som får strekkmerker.

STREKKMERKER: Vanskelig å behandle, men du kan forebygge! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
STREKKMERKER: Vanskelig å behandle, men du kan forebygge! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Hva er strekkmerker?

Strekkmerker oppstår grunnet en ”overstrekking” av de elastiske fibrene i huden. Når endringen først har skjedd vil ikke fibrene gjenvinne sin elastisitet. Hormonelle faktorer er medvirkende. I starten ses de som rosa til blåfiolette striper.  Strekkmerker er, i begynnelsen, blårøde i fargen (striae rubra). Med tid avblekes fargen, og strekkmerkene blir mindre synlige. Stria varierer i størrelse fra noen få millimeter til flere centimeter. De er typisk symmetriske og følger hudlinjene. Striae distensae er hovedsakelig en kosmetisk plage. Strekkmerker er vanligst på magen, setepartiet, lårene, armene og under brystene.


Kilde: Oslo Hudlegesenter

Strekkmerker er skader i det som kalles for lærhuden. Disse merkene kommer av at huden blir strukket - derav navnet.

Ikke en sykdom

- På fagspråket kalles strekkmerker for striae. Det er en helt normal forandring, som ses hos både menn og kvinner. De er spesielt vanlig hos begge kjønn i puberteten, og hos kvinner etter graviditet, sier hudlege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter.

Det oppstår i alderen 5-50 år. De vanligste stedene for strekkmerker er på innsiden av lårene, over baken, nedre del av ryggen, på magen og øvre del av armene.

- En regner med at 70 prosent av jenter i slutten av tenårene vil ha strekkmerker, og 40 prosent av gutter. Strekkmerker er ikke en sykdom, understreker Slevolden.

Men selv om du opplever å få strekkmerker i ung alder, betyr det ikke at du er tykk eller har for mye på kroppen.

- Det kan komme av at kroppen din har vokst raskt, slik den gjerne gjør i puberteten, sier hudpleier i Oslo, Anne Kathrine Hansen.

Joda, menn får de også

- Strekkmerker er også svært vanlig hos menn. Det er spesielt vanlig hos menn som trener mye, og som driver med bodybuilding, sier Slevolden.

Overvekt og vektforandringer kan også forårsake strekkmerker.

- Tilstanden har en genetisk komponent. I tillegg kan langvarig bruk av kortisonsalver føre til strekkmerker, forteller hun.

- I sjeldne tilfeller kan hormonforandringer også føre til strekkmerker. Pasienter som også sliter med fedme, rundt ansikt, rødme i kinn, sukkersyke, økt hårvekst, kviser og høyt blodtrykk utredes noen ganger med hormonprøver. Vanligvis er dette ikke nødvendig. 

Det beste er å forebygge

- Strekkmerker ikke umulig å fjerne, men det er tidkrevende og vanskelig, sier Hansen.

Forminske strekkmerkene

Det er en del ting som kan gjøres for å minske disse merkene:

  • For det første så vil de fleste strekkmerker blekne betydelig med tiden. I begynnelsen er de ofte blårøde, men etter hvert vil de nærme seg hudfarget.
  • Det er også greit å bruke vanlig hudkremer for å sørge for at huden over merkene er så myk og frisk som mulig. Her er aloe verakremer et godt alternativ.
  • Du bør også være flink med å trene musklene i området med strekkmerker, så de blir strammere. Da vil også huden strammes, og strekkmerkene vil ikke synes så godt.
  • Det er også viktig med et sunt og variert kosthold slik at huden får den næringen den trenger. Overdreven slanking er vel så ille som å legge på seg mye når det gjelder strekkmerker. Slanking fjerner underhudsfettet og kan føre til at all strekkbelastning på magen vil bli tatt av huden - og dermed kan strekkmerker oppstå.

Kilde: Hudpleier i Oslo, Anne Kathrine Hansen

Hennes beste tips er å forebygge.

- Bruk en god bodylotion til kroppen, hver gang du dusjer. Daglig hvis du er veldig tørr, tipser hun.

- Det er en lang rekke produkter på markedet som markedsføres mot strekkmerker. Det er dog lite forskning på området, og ingen studier som tilsier at disse er effektive, legger Slevolden til.

Gå for kvalitetspleie

- Når du vet at huden vil gjennomgå endring, som under svangerskap, bør du gå over til oppstrammende og næringsrike produkter til kroppen, daglig, slik at huden tåler endringen så godt som mulig.

Her bør du se etter kvalitet og erfaring innenfor dette området, for det er ikke nå du går på «salg».

- Defektene ligger nemlig i underhuden og hudkremer vil ikke kunne trenge ned hit, ifølge hudpleieren.

Hold en jevn vekt

Det eksisterer dessverre ingen mirakelmetoder som garantert forhindrer strekkmerker, men det finnes noen metoder som kan virke forebyggende:

- Prøv å unngå brå vektøkning. Alle typer hurtig vekst som fører til at huden overstrekkes kan forårsake strekkmerker. Selv om de fleste som får merker er gravide, er det også mange tilfeller blant for eksempel kroppsbyggere og overvektige, sier Hansen.

- Det beste du kan gjøre for å forebygge er å holde en jevn vekt. Spis sunt og tren regelmessig.

- Et sunt og næringsrikt kosthold rikt på mineraler og vitaminer hjelper deg å opprettholde en sunn og frisk hud. En sunn og sterk hud har mindre risiko for å få strekkmerker enn usunn hud, sier hun.

Vitaminer og mineraler

- Mineralene sink og silica hjelper til i produksjonen av proteinet kollagen som utgjør den viktigste strukturen i huden. De essensielle fettsyrene Omega 3, og Omega 6 stimulerer vedlikeholdet, sier Hansen.

- Dermed kan veksten av nye hudceller og være med på å beskytte celleveggene fra å bli ødelagt når strekking av huden pågår.

Disse fettsyrene klarer ikke kroppen å produsere selv, så de må tilføres via kosten.

- Sørg for å få i deg nok vitamin E som holder huden sunn og smidig. Du kan enten ta tilskudd av vitamin E, eller smøre vitamin E-olje direkte på huden, forteller Hansen.

E-vitamin og sink kan hjelpe til med å redusere strekkmerker, mens C-vitamin styrker kollagenproduksjonen og etterlater huden smidig og spenstig, ifølge hudpleieren.

Vann og rikelig med kroppspleie

Og ikke som noe overrakselse er det også lurt å drikke nok vann.

- Ved å tilføre kroppen nok væske hver dag sørger du for å holde huden myk og smidig. Reduser inntaket av te, kaffe, alkohol og andre vanndrivende væsker, sier Hansen.

Hun tipser også om å stump røyken og å unngå overdreven soling.

- Begge deler er skadelig for huden din, og øker sjansene for at den blir mindre «tøyelig» og du får strekkmerker.

- Smør og gjerne masser huden regelmessig med fuktighetskrem eller oljer. Massasje og daglig påføring av hudpleie gjør huden mer tøyelig og mindre utsatt for strekkmerker, sier Hansen.

Behandling av eksisterende strekkmerker

Det er ingen dokumentert forskning som tyder på at strekkmerker forsvinner ved hjelp av behandling eller hjemmepleie.

- For selvfølelsen vil det uansett hjelpe å gjøre merkene mindre synlige. Det er også mange klinikker som har fine resultater å vise til ved hjelp av ulike behandlingsmetoder, forteller Hansen.

Som for eksempel disse:

Laserbehandling som bygger opp strukturen i huden igjen. IPL- og fraksjonert CO2-laserbehandling er to alternativer som kan hjelpe deg å fjerne en del av strekkmerkene. Ved IPL-behandling stimuleres huden til å danne flere såkalte kollagenfibriller, som bygger opp huden igjen. Fraksjonert CO2-behandling innebærer at det lages små dype hull i huden og forårsaker kraftig dannelse av kollagen i huden.

LPG Endermologi er en maskinell behandling som kombinerer dyp bindevevsmassasje og lymfedrenasje. Under behandlingen suges huden opp med vakuum og masseres mellom to ruller. Dette har vist bra effekt på hudkvalitet, cellulitt og oppstramming/strekkmerker.

Innpakninger med oppstrammende effekt og dyp bindevevsmassasje i kombinasjon med effektive hjemmeprodukter. Spesialprodukter fra forskjellige hudpleieserier brukes både i behandlinger og til hjemmepleie. Det er viktig å vite hva du kan forvente av slik behandling, be om å få se bilder av tidligere resultater. Det er tidkrevende, og du ser ikke resultater over natten. Slike produkter er ypperlige til forebygging, for eksempel når du er gravid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning