Graviditet og fødsel

Fødselshjelp (obstetrikk) omhandler sykdommer og tilstander knyttet til svangerskap, fødsel og barsel- og ammeperioden.

Et svangerskap varer 40-42 uker, ca 280 dager, beregnet fra første dag av siste menstruasjon og frem til fødsel. For beregning av termin har man tidligere brukt regelen: siste menstruasjon +7 dager+ 9 måneder. I dag bergenes termin ut fra ultralydundersøkelse som tilbys alle omkring uke 18. Ved denne undersøkelse vurderes dessuten fosterets utvikling (om det eventuelt er flerlinger) og morkakens lokalisasjon i livmoren.

De fleste svangerskap forløper normalt, men regelmessige kontroller hos fastlege og jordmor er viktig for å fange opp det som er unormalt. Det kan være tilstander hos den gravide som lav blodprosent, urinveisinfeksjon, diabetes, høyt blodtrykk som sammen med eggehvite i urinen kan være tegn på begynnende svangerskapsforgiftning (preeklampsi), plager som kvalme, bekkenløsning, tretthet og hodepine. Blodtrykk, vekt, urin og blodprosent undersøkes regelmessig.

Ved kontroller sjekkes fosterets tilstand ved at det lyttes til hjertelyd/fosterets puls. Vekst av livmoren måles (avstanden mellom symfysen/forsiden av bekkenet og toppen av livmoren). Det gir et indirekte bevis på at fosteret vokser normalt.

Fødsel mellom uke 22 og 37 regnes som for tidlig fødsel, det skjer hos ca fem prosent. Tilsvarende går ca fem prosent 'over tiden'. Det er nasjonale regler for tiltak ved graviditeter som varer over 41 uker med henblikk på kontroll og eventuelt igangsettelse av fødsel.

Nesten alle 60.000 fødsler i Norge skjer på sykehus, men ca 150 gravide planlegger å føde i hjemmet hvor en del må overføres til sykehus på grunn av komplikasjoner.

Bruken av keisersnitt er økende med en forekomst på ca 17 prosent. Årsaken kan blant annet være akutt fare for fosteret, sykdommer hos mor, seteleie eller at det tidligere er utført keisersnitt (men det er som regel ikke noe i veien for at en kvinne som tidligere er forløst ved keisersnitt neste gang kan føde normalt). En økende årsak er at den gravide ønsker keisersnitt, enten fordi hun har en generell engstelse for fødsel eller fordi hun tidligere har hatt en traumatisk fødselsopplevelse. Vakuumforløsning (sugekopp) finner sted ved ca seks prosent av fødslene, og tang er brukt ved to prosent.

Etter normal fødsel blir kvinnen raskt utskrevet fra fødeavdelingen. Etter keisersnitt er hun i avdelingen et par dager. Ved spesielle problemer som feber, smerter, blødning eller andre symptomer bør det tas kontakt med fødeavdelingen.

I vår del av verden er det liten risiko for en kvinne å gjennomgå graviditet og fødsel. Dødeligheten er under 10 tilfeller per 100.000 fødende. I utviklingsland er dødeligheten mye høyere. I f.eks. Kenya og Tanzania dør 400 kvinner per 100.000 fødende. Globalt arbeides intenst for å redusere den høye dødelighet i utviklingsland.

I Norge anbefales amming uten tilskudd av annen næring til barnet er ca seks måneder. De fleste kvinner klarer å amme, men er det ikke mulig eller hvis det ikke lykkes, så er det gode morsmelkserstatninger.  Amming vil utsette tilbakekomst av eggløsning og menstruasjon, men likevel anbefales prevensjon i form av hormonell prevensjon som bare inneholder hormonet gestagen (som tablett, p-stav, p-sprøyte eller hormonspiral) eller kobberspiral respektive kondom. Kvinner bør være klar over at det er mulig å bli gravid før første menstruasjon er tilbake da eggløsning skjer før blødning.

Fakta om Graviditet og fødsel:

Fødselshjelp (obstetrikk) omhandler sykdommer og tilstander knyttet til svangerskap, fødsel og barsel- og ammeperioden. Et svangerskap varer 40-42 uker, ca 280 dager, beregnet fra første dag av siste menstruasjon og frem til fødsel. De fleste svangerskap forløper normalt, men regelmessige kontroller hos fastlege og jordmor er viktig for å fange opp det som er unormalt. Ca fem prosent av fødselene skjer før tiden, det vil si før uke 37, og ca fem prosent skjer over tiden, det vil si etter uke 41. Bruken av keisersnitt er økende med en forekomst på ca 17 prosent.

I vår del av verden er det liten risiko for en kvinne å gjennomgå graviditet og fødsel. Dødeligheten er under 10 tilfeller per 100.000 fødende.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Graviditet og fødsel:

Fødsel

Her omtales vanlige, normale fødsler uten inngrep og vanlige tiltak, samt smertebehandling.

Jernmangel

Jernmangel vil si at man har for lite jern i kroppen. Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi.

Svangerskapsforgiftning, preeklampsi

Svangerskapsforgiftning kan være farlig, og må følges nøye opp. Høyt blodtrykk og protein i urinen er symptomer. Alvorlige komplikasjoner er HELLP og eklampsi, fødselskramper.

Fakta om Kvinnehelse:

Kvinnehelse defineres som sykdommer og tilstander knyttet til de kvinnelige kjønnsorganene og kjønnshormonene, herunder menstruasjon, overgangsalder og prevensjon, samt fertilitetsproblemer og behandling av dette, og graviditet, fødsel og amming. 

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk