Intuisjon

Slik trener du opp intuisjonen

Kan du alltid stole på en sterk magefølelse?

MAGEFØLELSE? Intuisjonen kan trenes opp, men er likevel ingen eksklusiv kilde til erkjennelse som vi uten videre bør stole på.
MAGEFØLELSE? Intuisjonen kan trenes opp, men er likevel ingen eksklusiv kilde til erkjennelse som vi uten videre bør stole på. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Hvis vi bare ble flinkere til å lytte til intuisjonen vår og stole på vår indre stemme, vil vi gå på færre blemmer, lykkes bedre og få et rikere liv. Eller?

- Ta det i så fall med en liten klype salt, sier Geir Kirkebøen, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo og forfatter av boken Hva er intuisjon?

- Intuisjoner er innsikter som kommer lett og som vi ofte ikke kan redegjøre for opphavet til, men som vi likevel har en tendens til å føle oss sikre på. Intuisjonen vår er imidlertid ingen eksklusiv kilde til erkjennelse som vi uten videre bør stole på, sier han.

 

Intuisjon og evolusjon

I kraft av vår utviklingshistorie har vi mange ekstreme intuitive evner.

Én av dem er vår evne til lynkjapt å slutte oss til andres sinnsstemning på grunnlag av deres ansiktsuttrykk. Dette er en intuitiv evne, avgjørende for overlevelse, som ble utviklet da våre forfedre streifet rundt på savannene i Afrika på jakt etter mat og make.

– Men bortsett fra slike intuisjoner som vår evolusjonshistorie gir grunn til å tro er gode, bør vi være mer skeptiske til intuisjonen vår enn hva vi ofte er. Hvor subjektivt sikre både lek og lærd er på noe, har nemlig vist seg å være en dårlig indikator på om dette vi er sikre på er sant og riktig, sier professoren.

Forskningen på fagfolks intuisjon viser at erfaring og intelligens ikke er tilstrekkelig for å utvikle god intuisjon.

– Studier har vist at sykepleiere med lang erfaring intuitivt kan føle at spedbarn har en alvorlig infeksjon før objektive tester viser det samme. Tilsvarende kan erfarne brannfolk, før andre, intuitivt ane at en brennende bygning når som helst kan kollapse. Dette kan fagfolkene fordi det i situasjonene er relativt sikre mønstre av tegn som de gjennom erfaring har lært og kan basere sin intuisjon på, forklarer Kirkebøen.

 

Klinisk intuisjon

En kliniker, derimot, må typisk vurdere hva mange usikre tegn indikerer.

- Noen ganger kan for eksempel bestemte mønstre av tegn skyldes at et barn er misbrukt. Andre ganger kan årsaken til de samme tegnene være noe helt annet, sier Kirkebøen.

Psykologisk forskning har vist at det er svært problematisk, selv for erfarne fagfolk, intuitivt å vurdere hva flere usikre tegn samlet indikerer. Dette kan ofte bare gjøres på grunnlag av kompliserte, statistiske beregninger.

Klinikere foretar ofte langt mer komplekse vurderinger (beregninger) som kan gjelde liv og død – intuitivt, på skjønn.

Dette aksepteres i alt for stor grad nettopp fordi mange har en ukritisk tro på at lang erfaring er tilstrekkelig til å utvikle god faglig intuisjon, mener Kirkebøen.

 

Avhengige av intuisjon

F.V: Professor Geir Kirkebøen og coach Grethe Holtan.
F.V: Professor Geir Kirkebøen og coach Grethe Holtan. Foto: FOTO: Universitetet i Oslo og privat

– Selv om vi ikke uten videre kan stole på intuisjonen vår, er vi også helt hjelpeløse uten. Vi er avhengig av vår intuitive tenkning for å orientere oss kjapt nok i en komplisert virkelighet. Over 90 prosent av tenkningen vår er intuitiv, ureflektert og automatisk. Vi hadde blitt handlingslammet dersom vi hadde måttet analysere alle inntrykkene vi blir bombardert med til daglig, sier Kirkebøen.

– Intuisjon er en umiddelbar innsikt som ledsages av en eller annen form for biologisk reaksjon. Det kan være en følelse, sterk tanke eller en kroppsfornemmelse. Den er et resultat av hjernen som jobber på høytrykk uten din viten og vilje. sier coach Grethe Holtan, daglig leder av intuisjonsskolen.no.

Hun har skrevet boken Intuisjon – teft, timing og tilstedeværelse (Hegnar Media, 2014).

Intuisjon kan trenes opp og komme til stor nytte i livet ditt dersom du lærer å bruke den.

– For intuisjonen rommer summen av all din kompetanse med både ny og gammel erfaring, men den bør kvalitetsjekkes. Baserer du intuisjonen på ett eneste inntrykk, er dette for lite, understreker Holtan.

– Du bør ha minst tre til fem inntrykk som du evaluerer og setter sammen til et bilde. Siden skal du gå for stadig mer info for å få bildet så komplett som mulig. Det er hardt mentalt arbeid å hele tiden sette nye spørsmålstegn ved observasjonene sine, men det er verd det. Får vi god nok trening, vil det rasjonelle analysere intuisjonen, slik at den blir til å stole på, sier coachen.

 

Tren opp intuisjonen

1) Legg merke til hva du legger merke til og reagerer på.

2) Forsøk å huske dette og skriv det gjerne ned

3) Sett dette sammen, forsøk å se et bilde eller en sammenheng. Hva er det dette dreier seg om?

4) Forsøk å se et mønster, eller en rød tråd

5) Bruk tid på å teste ut noen ledetråder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen