Mobilavhengighet, sosiale medier og mobiltelefon

Er du avhengig av mobilen?

Derfor ødelegger mobilen livet ditt.

MOBILAVHENGIG: Hvor online er du? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
MOBILAVHENGIG: Hvor online er du? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
ØKENDE MOBILAVHENGIGHET: Ifølge Cecilie Schou Andreassen, forsker og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, kan 0-38 prosent av almennbefolkningen være mobilavhengige. FOTO: Ole Kristian Olsen
ØKENDE MOBILAVHENGIGHET: Ifølge Cecilie Schou Andreassen, forsker og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, kan 0-38 prosent av almennbefolkningen være mobilavhengige. FOTO: Ole Kristian Olsen

Norge på topp i bruk av smarttelefon

  • Få land i verden har så mange smarttelefoner per innbygger som Norge.
  • Statistikkselskapet Statista har listet opp de 15 landene med høyest dekning av smarttelefoner i første kvartal 2013.
  • Norge ligger på femteplass med 67,5 prosent. Nesten sju av 10 nordmenn har altså en smarttelefon.
  • De forente arabiske emirater, Sør-Korea, Saudi Arabia og Singapore ligger foran Norge. Det betyr at nordmenn er de mest ivrige smarttelefon-brukerne i hele Europa.

Kilde: Statista

Moderne teknologi skal gjøre livet lettere, men overdreven bruk kan gjøre mer skade enn godt. Dersom du syns at mobilen er mer interessant enn kjæresten bør det ringe en varselklokke.

I de senere årene har det vært en økende interesse for problematisk atferd knyttet til mobiltelefoner, særlig siden det involverer en stadig økende gruppe yngre brukere. Ettersom dette feltet er i startgropen er det vanskelig å si hvem og hvor mange som rammes.

- Studier har vist at inntil 38 prosent av allmennbefolkningen kan være mobiltelefonavhengige. Ettersom fagmiljøene er uenige om definisjonen, og følgelig målt fenomenet forskjellig og i ulike utvalg, varierer anslagene deretter. Hittil viser likevel forskning at tilstanden i større grad rammer yngre og kvinnelige brukere, sier Cecilie Schou Andreassen.

Hun er forsker og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene.

Bare "må" sjekke noe

- Behovet for å være på nett, å vite hva som skjer og å være tilgjengelig for andre mennesker er et av kjennetegnene ved mobilavhengighet, sier professor i psykiatri Lisa Merlo ved University of Florida.

AUDIT, Alcohol Use Disorders Identification Test, utarbeidet av Verdens helseorganisasjon er en test laget for at helsearbeidere skal kunne kartlegge alkoholisme, eller fare for alkoholproblemer.

Mobilavhengighet er vanskeligere å stadfeste enn andre typer avhengighet som spillegalskap og alkoholisme. Mye av grunnen ligger i at så godt som alle har mobiltelefon og bruker den hyppig, og at det derfor blir vanskelig å peke ut misbrukerne.

Allikevel er det ifølge Merlo noen sikre tegn:

- Når du ikke klarer å spise et måltid uten å sende tekstmeldinger, hvis du bare "må" sjekke om noen har ringt eller sendt meldinger og om du ikke klarer å komme deg gjennom dagen uten mobiltelefonen ved din side, er det kanskje på tide å ta et pust i bakken.

Hva betyr avhengighet?

Det er mye rart det går an å bli avhengig av.

Det går et skille mellom normal overdreven bruk av mobiltelefon og avhengighet til det.

- Med avhengighet menes stabil hyppig, tvangsmessig og overdreven bruk, sier Schou Andreassen.

- Det ligner det en ser ved andre avhengighetstilstander, inkludert effekter på humør, toleranse og abstinenser. Denne forståelsen vektlegger derfor holdningen man har til mobiltelefonen, og ikke antall timer man bruker den. Folk kan bruke mobiltelefonen mange timer daglig uten å være avhengig av den i "klinisk forstand", eksempelvis ved pålagte arbeidsoppgaver og krav om tilgjengelighet, sier Schou Andreassen.

Svarer du "ofte" eller "alltid" på minst 4 av følgende 7 kriterier kan dette indikere at du er mobiltelefonavhengig:

1. Bruker mye tid på å tenke på, bruke eller planlegge bruk av mobiltelefonen?

2. Føler du et behov for å bruke mobiltelefonen mer og mer. Og bruker du den mye mer enn du egentlig hadde tenkt?

3. Bruker du mobiltelefonen for å glemme personlige problemer - for å redusere følelser av skyld, angst, hjelpeløshet, ensomhet, depresjon og lignende?

4. Har du forsøkt å kutte ned på bruken uten å lykkes? Eller har du har blitt oppfordret av andre til å redusere bruken, uten å høre på dem?

5. Blir du stresset, urolig eller irritabel dersom du blir forhindret fra å bruke mobiltelefonen?

6. Bruker du mobiltelefonen så mye at det har hatt en negativ effekt på din jobb eller studier? Og nedprioriterer du hobbyer, fritidsaktiviteter, jobb, studier og trening på grunn av mobiltelefonen?

7. Bruker du mobiltelefonen så mye at det går utover helsen din, slik som svekket søvn?

Åndsfraværende

Andre tegn kan være at du ser og tar mye på mobiltelefonen, bruker den på badet, får en følelse av panikk når den er lagt bort, følelsen av å miste en venn når den blir ødelagt, et fulladet batteri varer ikke en dag og kutter nødvendige innkjøp for å ha råd til å betale for telefonregningen.

Dersom man de fleste dager plages av sine vansker, og de begynner å gå ut over skole, jobb og/eller relasjoner, bør man trolig søke psykologhjelp.

For noen er mobiltelefonen så integrert at det blir ubehagelig å føre en samtale ansikt til ansikt. Noen mister fullstendig grep om sted og kontekst og blir åndsfraværende.

Norge er et av foregangslandene i bruk av teknologiske hjelpemidler og i sammensmeltning av mobiltelefon og data, altså smarttelefoner. Smarttelefoner forandrer ikke bare måten vi kommuniserer eller interagerer med hverandre på, men også hvem vi er som mennesker.

Endrer reglene for personlige relasjoner

- Barn vokser opp i en verden der alle alltid deler oppmerksomheten mellom verdenen av folk (de er sammen med) og denne "andre" virkeligheten. Det endrer reglene for mellompersonlige relasjoner. I samtaler ansikt-til-ansikt lærer vi oss ferdigheter til å forhandle, lese hverandres følelser, eller å takle kompleksiteten av konfrontasjoner og hvordan håndtere slike komplekse følelser.

Ifølge Andreassen kan vi i kommunikasjon via smarttelefoner i større grad kontrollere hva vi skal si, hvor lang tid det vil ta, og hvor det hele leder hen. Satt på spissen mister vi evnen til å ha enkle og oppriktige samtaler med faktiske mennesker.

- Vi ser ofte at folk er så intenst fokusert på den siste tekstmeldingen eller tweeten som kommer fra smarttelefonen deres, at de praktisk talt glemmer verden rundt seg. Siden teksting kan skje hvor som helst, så synes det å ikke ta opp tid - det gir oss snarere mer tid. Likevel kan dette "sluke oss" oss ettersom vi prøver å gjøre alt overalt. Vi blir ufokuserte og distraherte. Stadig påkobling utfordrer derfor vårt behov for noe avkopling.

8 grunner til at mobilen ødelegger for deg

Ifølge nettstedet Menshealth.com finnes det hele sju grunner til hvordan mobiltelfonen kan ødelegge livet ditt. Samlivsterapeut Kate Elin Søyland, som driver den private praksisen Åpen Dialog i Sandnes, bekrefter at alle punktene kan stemme.

Bla deg videre for å lese alle punktene og se om du er avhengig av mobilen:

Sene eposter ødelegger produktiviteten

Selv om det å jobbe ekstra utover kvelden kan høres ut som en god ide for å komme i forkant på jobb, viser undersøkelser at det ikke er tilfelle.

MOBIL OG JOBB: Å være online døgnet rundt, inkludert på jobben, kan gjøre deg utslitt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
MOBIL OG JOBB: Å være online døgnet rundt, inkludert på jobben, kan gjøre deg utslitt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Organizational Behavior and Human Decision Processes gjengir en studie som viser at de som bruker smarttelefonen i jobbsammenheng etter klokken ni om kvelden, sover dårligere og har mindre energi dagen etter. En av årsakene er det blå lyset mobiltelfoner avgir, som er med å redusere mengden melatonin som frigjøres i kroppen, - et naturlig hormon som er med å sette i gang søvnprosessen.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland:

- I tillegg er det heller ikke sunt å la jobbliv og privatliv bli en og samme sak. Sett gjerne av litt jobbtid på kvelden, men vær bevisst på at det ikke flyter ut. Har du ambisjoner jobbmessig er det viktig å være offline slik at du får ladet deg opp så du beholder en sterk jobbmotivasjon. Husk struktur og ha en innholdsrik fritid som handler om alt annet enn jobb. Less i more!

Les også:

Ta testen og sjekk om du er deppa

Slik vet du om kona er avhengig av shopping

Mobilavhengighet gjør deg sprø

Å tro at mobilen vibrerer eller ringer selv om den ikke gjør det, er blitt så vanlig blant smarttelefonbrukere at det har det er klassifisert som et syndrom.

I 2012 viste en studie at 89 prosent av universitetsstudenter i USA opplevde "falsk vibrering", mens 87 prosent av sykehusansatte i en tilsvarende studie opplevde det samme.

RINGER DEN IKKE SNART?: Å alltid være online kan gjøre deg sprø, mener samlivsekspert Kate Elin Søyland. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
RINGER DEN IKKE SNART?: Å alltid være online kan gjøre deg sprø, mener samlivsekspert Kate Elin Søyland. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland:

- La oss ta det som et tegn på at vi er litt i overkant pålogget. Er du like obs på dine nærmeste? Eller har du så fokus på skjermer og duppeditter at du er fraværende hjemme? Vis at du har kontroll ved å slå av telefonen av og til. Det har både du og dine nærmeste godt av. Offline-ferier er noe av det siste hotte, og det er sikkert ikke tilfeldig.

Les også:

Slik vet du om kona er avhengig av shopping

Sjekk om du er avhengig av Facebook

Mobilen fører til dårlig fysisk form

Det finnes en haug med apper til smarttelefoner, også de som skal brukes i treningssammenheng. Men likevel er det de mest aktive mobilbrukerne, som kommer til kortest når det gjelder fysisk aktivitet.

Spill, filmer eller å surfe på nettet kan gjøre deg som bruker mer passiv og stillesittende, viser en studie fra fjoråret. Studenter som bruker store deler av fritiden på mobiltelefonen, opptil 14 timer om dagen, var også de med dårligst form. De som begrenset mobilbruken til maks 90 minutter i døgnet, var i bedre form.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland:

ØDELEGGER FORMEN DIN: Å surfe på nettet via mobiltelefonen er lettere enn noen sinne. Det kan gå utover den fysiske formen din, viser undersøkelser. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ØDELEGGER FORMEN DIN: Å surfe på nettet via mobiltelefonen er lettere enn noen sinne. Det kan gå utover den fysiske formen din, viser undersøkelser. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Dette er dårlig nytt! Men det positive er at det er lett å måle. Statistikk er ikke nødvendigvis en sannhet. Dersom det stemmer, sett deg et par konkrete mål slik at du unngår en passiv mobiltelefon-livsstil. Har du apper og spill som kun er tidsfordriv og som stjeler din dyrebare tid, kan du like gjerne slette dem.

Les også

Sjekk om du trenger en psykolog

Dette skjer på internett når du dør

Meldinger kan sende deg på legevakta

Å tekste når du kjører bil er som kjent farlig, men det er også farlig om du går med nesa i mobiltastene.

Siden 2005 har antallet skadde fotgjengere grunnet tekstmeldinger blitt doblet, viser en undersøkelse gjort ved Ohio University. Dersom trenden fortsetter, er det forventet nok en dobling i 2015. Studiene ble gjennomført ved innsamling av data fra 100 sykehus i løpet av 2010, og mobilskadene ved teksting besto av alt fra å ha snublet og falt av fortauskanter og gangbroer, til å ha gått ut i trafikken og foran kjøretøy.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland:

- Statistikk skal også tas på alvor. Og hvem kjenner seg ikke igjen at det kan være farlig fristende å plukke opp smarttelefonen i ulike settinger for "bare å sjekke noe..."? Tenk gjennom hvilke situasjoner du utfordrer skjebnen og skjerp deg. Det er tross alt lettere å forebygge enn å reparere helsen.

SE OPP, IKKE NED: Ja, mobiltelefonen kan virke viktig, men i trafikken bør du legge den fra deg. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SE OPP, IKKE NED: Ja, mobiltelefonen kan virke viktig, men i trafikken bør du legge den fra deg. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Les også

Ta testen og sjekk om du er deppa

Sjekk om du er avhengig av Facebook

Mistet den? Ops!

Har du mistet telefonen? Kjenner du panikken bre seg?

Ifølge studier gjennomført av mobilforsikringsselskapet Lookout, blir 73 prosent av de spurte grepet av panikkartede følelser når de oppdager at mobilen er borte. Årsaken er tankene på hva det koster å få en ny, alt det som blir borte med mobilen og hvor tungvint det blir til en ny mobil er på plass. En britisk studie viser at 65 prosent lider av "nomophobia" som betyr "ingen mobiltelefon".

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland:

- Helt naturlig! Mange har et nært forhold til mobiltelefonen sin. Ikke minst oppbevares personlige bilder, meldinger og annet som ikke er ment for alles øyne. Telefonene inneholder altså masse sensitiv informasjon, i tillegg er det din viktige link til omverden. Ikke rart om du får panikk.

Les også

PANIKK: Har du mistet mobilen er det lett å få panikkanfall. Den inneholder nemlig ofte personlige bilder og tekstmeldinger du helst ikke vil dele. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
PANIKK: Har du mistet mobilen er det lett å få panikkanfall. Den inneholder nemlig ofte personlige bilder og tekstmeldinger du helst ikke vil dele. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Slik vet du om kona er avhengig av shopping

Dette skjer på internett når du dør

Instagram ødelegger hukommelsen din

Det riktige motivet, de rette filtrene, den beste vinkelen – vi velger bilder ut fra en haug flatterende kriterier. Deretter deler vi dem i sosiale medier som Instagram.

Men bruker du mobilen for mye til å dele slike øyeblikk, kan det påvirke hjernen din til faktisk å huske dem selv. Forskere ved Fairfield University fulgte to grupper på et museum der den ene gruppen tok bilder av det de så, mens den andre bare kikket. Dagen etter klarte ikke de fotograferende å huske så mange detaljer av kunsten, som de som ikke tok bilder. Bruker du bilder til å dokumentere, sier du også til hjernen at "kameraet fikser dette". Dermed konsentrerer du deg ikke like mye.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland:

- En dag vil det kanskje være like naturlig å drive hukommelsestrening, som det i dag er med fysisk trening for å holde tankene og hukommelsen skjerpet. Dette minner oss også om at smarttelefoner også har en ulempe med alle sine muligheter. Utfordringen er å finne en sunn balanse slik at telefonen tilfører mest positivt inn i hverdagen din.

Les også

Sjekk om du trenger en psykolog

OBSERVERER DU ELLER MOBILEN?: Å ta bilder i ulike situasjoner skaper minner. Men det er viktig å være til stede selv også, ikke bare via mobiltelefonen din. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
OBSERVERER DU ELLER MOBILEN?: Å ta bilder i ulike situasjoner skaper minner. Men det er viktig å være til stede selv også, ikke bare via mobiltelefonen din. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Slik vet du om kona er avhengig av shopping

Mobiltelefonen ødelegger for sexen

Selv om du er i det rette humøret og du og partneren i senga har det alle tiders, kan lyden av en mobilmelding eller at den ringer ødelegge stemningen.

En britisk studie viser at 62 prosent av britiske kvinner har sjekket mobilen under sexakten. En annen undersøkelse viser av 1 av 10 har utsatt sexen, for å rekke en kjapp sjekk på mobilen først.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland:

- Dette er skremmende og det er ikke rart om tenningen uteblir. Mobilfikling i senga er skikkelig turn-off på soverommet. I terapirommet hører jeg fra både kvinner og menn at de kan føle seg tilsidesatt og nedprioritert fordi kjæresten er mer opptatt av diverse skjermer enn å se sin kjære og være tilstede i nuet. Alt har sin pris om du ikke tar grep. Hva med et digitalt skjermforbud på soverommet? Dersom du syns at mobilen er mer interessant enn din kjæreste bør det ringe en varselklokke. På tide med en servicesjekk, ikke på mobilen - men forholdet!

Les også

Dette skjer på internett når du dør

Sjekk om du er avhengig av Facebook

Går utover de rundt deg

GÅR UTOVER FORHOLDET: Å være mer opptatt av mobilen under sexakten deres kan fort ødelegge gnisten i forholdet, mener samlivsekspert Kate Elin Søyland. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
GÅR UTOVER FORHOLDET: Å være mer opptatt av mobilen under sexakten deres kan fort ødelegge gnisten i forholdet, mener samlivsekspert Kate Elin Søyland. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Husk på at mobilen aldri kan erstatte noen i livet ditt.

Forståelsen av avhengighet innebærer at det er en tilstand som skaper negative konsekvenser for den det gjelder og de rundt.

- I tråd med dette viser noen studier at mobiltelefonavhengighet er forbundet med dårligere skoleprestasjoner og jobbutførelse, helseproblemer som forstyrret søvn, og konflikter i relasjoner og familieliv - ved at man blir kronisk ufokusert og distrahert, sier Schou Andreassen.

Nå tilbringer vi mer tid med mobilen enn våre partnere. Vi sitter med mobilen i hånden når vi spiser middag, når vi ser film, på jobben, midt i en samtale og etter sex.

- Det virker som vi har glemt de viktigste tingene i livet og bruker all vår tid på mobilen. Du må aldri glemme menneskene rundt deg, eller glemme at de trenger oppmerksomhet og nærhet. Husk på at mobilen aldri kan erstatte noen i livet ditt, sier Victoria Milan som står bak datingnettstedet victoriamilan.no.

Milan råder til heller å fokusere på menneskene rundt deg.

- Legg ned mobilen når du spiser middag med familien eller når du er med venner. Om det er vanskelig for deg å legge den bort, så kan det være en god ide å slå den av når du ønsker å tilbringe kvalitetstid med dem du er glad i. Gjør menneskene rundt deg glade ved å gjøre en liten innsats, og du vil merke en positiv endring i atmosfæren hjemme.

Les også:

MOBILAVHENGIG: Hvor online er du? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
MOBILAVHENGIG: Hvor online er du? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Ta testen og sjekk om du er deppa

Sjekk om du trenger en psykolog

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning