Venstrehendt

Derfor er det flere venstrehendte nå enn før

Eller, er det egentlig det?

VENSTREHENDTE: Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg fram til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre hånd fra oppveksten av. Mange antatt høyrehendte var nemlig egentlig venstrehendte!
VENSTREHENDTE: Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg fram til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre hånd fra oppveksten av. Mange antatt høyrehendte var nemlig egentlig venstrehendte! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Er du venstrehendt og sliter med å trimme hekken? Eller å åpne hermetikkboksen? Du er ikke alene. Én av 10 sliter med det samme.

Vinåpneren er heller ikke lett å håndtere. Den går motsatt vei, og noen ganger kan man få lyst til å knuse hele flasken.

Det å være venstrehendt i et «høyrehendt» samfunn, kan være en utfordring.

– Alt er tilrettelagt høyrehendte, så det er ikke rart at venstrehendte kan føle seg frustrerte. Forsøk å gå inn i en butikk for å kjøpe saks, for eksempel. Det skal mye til å finne en som venstrehendte kan bruke, sier professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen, Kenneth Hugdahl.

 

Traumer i svangerskapet

Professoren er selv høyrehendt, men har forsket mye på venstrehendthet.

Hos omkring hver 10. person havner finmotorikksenteret på motsatt side, og vi blir venstrehendte som følge av dette.

Ifølge Hugdahl er arv vanligste årsak, men det finnes også dem som i tidlig alder får en hjerneskade i hjernehalvdelen hvor finmotorikken styres.

– Dersom det skjer mens vi er unge nok, kan funksjonene for finmotorikk bli flyttet over til den andre hjernehalvdelen, forklarer Hugdahl.

Enkelte studier har også vist at gravide kvinner som har hatt traumatiske opplevelser, som å miste jobben eller noen de er glad i, har større sjanse for å få barn som ikke er høyrehendte.

Likevel er Hugdahl påpasselig med å understreke følgende:

– Å være venstrehendt er ingen sykdom og ikke en skade, selv om det kan være et lite handikap i vårt samfunn der alt er tilrettelagt for høyrehendte.

Mange kan ha stor nytte av å sove på venstre side - uansett hvilken hånd man bruker mest.

 

Forskere tok feil

Tatt i betraktning mengden forskning som er gjort på venstrehendthet, er det overraskende lite vi vet helt sikkert om fenomenet.

Dét som er sikkert, er at deler av forskningen tegner et negativt bilde.

Mer og mindre troverdige studier har påstått at mennesker som ikke er høyrehendte, har større sjanse for blant annet dysleksi, schizofreni, ADHD, posttraumatisk stress og et kortere liv.

ADHD er ikke noe man nødvendigvis vokser av seg.

– En undersøkelse blant amerikanske baseballspillere vekket oppsikt på 90-tallet. Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg fram til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre fra oppveksten av. Dermed sto man igjen med en rekke tilfeller med venstrehendte som levde «forkledd» som høyrehendte, sier Hugdahl.

I dag viser statistikkene at det er flere venstrehendte, fordi man faktisk teller alle venstrehendte som, ja nettopp, venstrehendte!

 

En fordel i tennis

I dag er det heldigvis ingen som tvinges til å skrive med høyre i skolevesenet. Det er heller ikke lenger forbundet med skam å være venstrehendt. I flere tilfeller kan det faktisk være en fordel.

– På 70-tallet var nesten alle profesjonelle tennisspillere, med unntak av Björn Borg, venstrehendte.

De oppfattet ting raskere og hadde en fantastisk evne til å koordinere. Venstrehendte holder racketen annerledes, og det at ballen kommer fra «feil» side, kan jo også være med på forvirre motstanderen, sier Hugdahl.

En amerikansk studie fra 2006 viste at et utvalg universitetsutdannede menn som brukte venstrehånden, i snitt tjente mellom 10 og 15 prosent mer enn sine høyrehendte likemenn.

Dessuten har hele syv av de ni siste amerikanske presidentene, inkludert Barack Obama, vært venstrehendte.

Kunstnere

Det finnes også forskning som kan tyde på at den kreative venstrehendte er mer enn bare en myte. Blant annet var Leonardo da Vinci, Isaac Newton og Picasso venstrehendte, samt Gandhi.

– Ja! Det kan virke som om venstrehendte er overrepresenterte blant musikere, kunstnere og matematiske talenter. Samtidig finnes det ingen sterk nok vitenskapelig evidens til å hevde at venstrehendte har høyere IQ eller er smartere enn høyrehendte, sier Hugdahl.

– Det vi imidlertid kan konkludere med, er at venstrehendthet bør være sidestilt med det å være høyrehendt. Nå er det heldigvis like stor aksept for begge deler, og det finnes ikke lenger noen «feil» hånd, avslutter forskeren.

 

Flere venstrehendte

På begynnelsen av 1900-tallet var kun to prosent venstrehendte, mens tallet er ca. 10 prosent i dag.

– At tallene har økt kommer av at det var sosialt stigmatiserende å være venstrehendt. Man tvang barna til å skrive med høyre, sier Kjell Å. Salvesen, professor ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Fem prosent av befolkningen bruker begge hendene like mye og kalles «ikke høyrehendte», mens 85 prosent er høyrehendte.

Salvesen har i mange år forsket på om ultralyd i svangerskapet kan ha sammenheng med det å være venstrehendt.

– Resultatene viser at ultralyd før uke 18 gir økt forekomst av venstrehendte barn, forteller han. Det er også interessant å se at flere gutter enn jenter blir venstrehendte. Hvorfor vet vi ikke.

– Én teori er at nervecellene i guttenes hjerner er mer påvirkelige på grunn av kjønnshormoner fra mor, forteller Salvesen.

Hjelp å få!

Haakon Overvaag var grundig lei av ødelagte brødskiver. Derfor åpnet han nettbutikk for venstrehendte.

– Brødene så ikke ut! Både kona og jeg er venstrehendte, og hver gang vi skar brød, moste vi i stykker brødskivene, sier en lattermild Overvaag.

Hverdagslige sysler som å skrelle poteter, åpne hermetikkbokser og klippe ut bilder, var også vanskelig.

Løsningen på problemet ble at oslomannen åpnet nettbutikken lefthandshop.no som spesialiserer seg på redskaper og hjelpemidler for venstrehendte.

– Vi tilbyr et titalls produkter. Blant bestselgerne kan jeg nevne linjaler, boksåpnere og ringpermer. Det handler rett og slett om å gjøre hverdagen enklere, sier Overvaag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning