Treningsvideo

Tråkk deg til stram rumpe

Her får lår- og setemuskulatur kjørt seg. I tillegg frisker du opp balansekunsten din.

Publisert Oppdatert

img Del på FacebookOppsteg er en enkel og morsom øvelse som styrker lår- og setemuskulatur.

I tillegg får du vist hva du er god for når det kommer til balanse. Setemuskelen (gluteus maximus) er et område særlig jentene ønsker å trene når de kommer til personlig trener Katrine Karlsrud på Elixia Colosseum.

Ofte av visuelle årsaker, men det er definitivt flere grunner til å være sterk i baken.

- Setet huser noen av kroppens største muskler og er involvert i de aller fleste bevegelsene du utfører i løpet av en dag. Det er derfor viktig at de er sterke, sier hun.

Ved å trene store muskelgrupper, brenner du mer kalorier.

Sitter du mye?

Muskulaturen i lår og sete bidrar til å holde deg oppe. Setet holder bekkenet og sørger dermed for riktig holdning både når du står, går og sitter. Når du beveger beina dine frem, til siden og bak, er setemuskulaturen svært delaktig i bevegelsene.

Sitter du mye er det en spesielt god grunn til å trene setet. En rusletur er ikke nok for å få en sterk og flott rumpe. Derfor er oppsteg en super øvelse.

Den er enkel å gjennomføre, og den kan utføres nesten hvor som helst hvor du har en trapp eller en krakk tilgjengelig.

Har du slapp setemuskulatur tar hofteledd, rygg og bakside lår over arbeidet setet skulle gjort. Det kan gi smerter i rygg, knær og føtter.

Karlsrud peker også på setet som kraftsenter. En sterk rumpe og sterke lår er viktig for spenst, hurtighet og eksplosivitet.

- Både spenst, eksplosivitet og hurtighet blir bedre med et sterkt sete, forteller hun.

Hvordan står det til med balansen?

I det du tråkker opp på krakken med et bein, vil du kanskje føle deg litt ustø.

Det er vanlig å ha litt problemer med balansen, men like fullt er det viktig å trene den opp.

Balansen inngår nemlig i de fleste bevegseler i oppreist stilling. Med andre ord er den en vikitg del av dagliglivet og vanlige gjøremål.

I tillegg er den også alfa omega for god teknikk innen svært mange idretter. Det samme gjelder for koordinasjonsevnen (samordning mellom kroppens bevegelser i forhold til hverandre).

For å utfordre deg selv er det viktig å variere treningen.

Etter en stund vil ikke f.eks oppsteg være en like stor utfordring for balansen, fordi du har utført den tilstrekkelig nok ganger.Da kan du f.eks starte på et høyere trinn på krakken eller ha noe tungt i hendene for å utfordre deg ytterligere.

SE FLERE TRENINGSVIDEOER HER

Slik gjør du

Vær stram og rett i kroppen.

Plasser den ene foten på trinnet. Skyv fra med den andre og heis deg opp, uten å sette den andre foten ned på krakken.

Senk deg sakte ned igjen.

Gjenta

Repetisjoner

BALANSE: Bruk hel flat fot når du skal opp på krakken. Da holder du balansen bedre. Husk at det er kun et bein som skal hvile på krakken.
BALANSE: Bruk hel flat fot når du skal opp på krakken. Da holder du balansen bedre. Husk at det er kun et bein som skal hvile på krakken. Foto: ILLUSTRASJONSFORTO: Anne Victoria Frogner

10-15 repetisoner i tre serier pr. bein

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning