Test av soveposesystem

Tursenga du kommer til å elske

Dyne, pute, laken og madrass – alt i ett!

Publisert Oppdatert

Hva med å ta med din egen seng når du er på telttur, interrail eller festival? Dette smarte soveposesystemet består av både dyne, pute, laken og underlag.

Les også: Test av havkajakker

Share

Å ligge i sovepose er ofte trangt, klamt, for varmt eller for kaldt. Bruker du et tynt, tradisjonelt liggeunderlag blir det gjerne for hardt å ligge på, mens en vanlig luftmadrass også er upraktisk med tanke på pakkevolum, egenvekt og komfort.

Det siste året har vi testet et sett med produkter fra Therm-A-Rest, som har prøvd å løse disse problemene.

Det er vel egentlig ingen direkte nyvinninger blant produktene, men de ulike løsningene er satt i et system som passer sammen og gir muligheter til å velge mellom ulike produkter ut fra om du prioriterer lav vekt og lite pakkevolum, eller maksimal komfort - noe som betyr litt mer vekt og selvsagt også tar mer plass i bagasjen.

Les også: Her er det beste regntøyet

Systemet består av ...

Liggeunderlag. Du kan velge blant flere tykkelser og to lengde- og breddemål: 51x183 cm eller 63x196 cm. De to ulike målene passer sammen med en av lakenmodellene. Vi har også brukt lakenene sammen med liggeunderlag med andre mål. Det går, men gir selvsagt ikke samme passform. Underlagene fra Therm-A-Rest kommer i tykkelser fra 2,5 cm til 6,3 cm. De med tykkelse fra ca 5 cm og oppover gir meget bra liggekomfort.

Laken. Fittet Sheet kommer i to ulike størrelser. 51x183 cm veier 181 g, mens 63x196 cm veier 225 g. Lakenet er formsydd slik at det går rundt på sidene av liggeunderlaget, og det har strikk under som holder det på plass.

Les også: Slik tar du vare på gummistøvlene

I tillegg har det åpning til ventilen på liggeunderlaget - smart om du må justere på luftmengden etter at sengen er oppredd. Trekket har i tillegg trykknapper som korresponderer med knapper på dynen, slik at du kan feste dynen rundt på kantene av underlaget på kjølige kvelder.

Dyne. Tech Blanket kommer i to ulike størrelser. Regular har målene 193x122 cm og veier 600 g, mens den store dynen er 203x147 cm og veier 758 g. Dette er en relativt tynn fiberdyne som lett lar seg komprimere. På de varmeste nettene brukes den som en vanlig dyne, men om det blir mer kjølig kan du "lukke" den med trykknapper som passe med knappene på liggeunderlaget.

Pute. Også her har Therm-A-Rest kommer med et produkt som det er verdt å se på. Compress Pillow er en fiberpute som kommer i tre ulike størrelser. Den største har målene 58x41 cm og veier 340 g, den minste måler 41x30 cm og veier 198 g. Fordelen med disse sammenlignet med en vanlig pute er at de komprimeres godt. De er også bedre å ligge på enn noen tilsvarende oppblåsbare.

Slik testet vi:

Vi har brukt Therm-A-Rest Trail Pro R (liggeunderlag) 5 cm tykt, tilsvarende laken, regular dyne og liten pute, noe som har gitt en ferdig oppredd seng med god liggekomfort og med en egenvekt på godt under 2 kg og helt greit pakkevolum.

Det underlaget vi har brukt smalner noe i fotenden - noe som gjør at trekket ikke passer optimalt, men dette løste vi ved å "modifisere" det ene strekket på trekket.

Om du velger det absolutt letteste alternativet med blant annet NeoAir liggeunderlag fra samme produsent, kan vekten tynes ned til ca 1,4 kg, samtidig som liggekomforten er ivaretatt på en bra måte. Men dette er et noe dyrere alternativ.

Vi har brukt hvert sett på passende turer i snart ett år. De ulike produktene har vært brukt hver for seg og sammen som system. Pute og dyne er spesielt mye brukt i forbindelse med hyttebesøk og overnattinger inne hvor vi ellers ville ha vært nødt til ligge i sovepose eller hatt med eget sengetøy. Det lave pakkevolumet gjør at dette er kjapt å pakke ned og enkelt å ta med seg.

Lakenet gjør det mye mer behagelig å ligge direkte på liggeunderlaget uten underdelen av en sovepose mellom seg og underlaget. Du kan også bruke trykknappene til å sette sammen flere underlag. Løsningen med trykknapper som gjør at du kan feste sammen underlaget og dynen kunne fungert bedre, men gir bedre isolasjonsevne og en følelse av å ligge i en sovepose med god plass.

Dyne, pute og trekk kan vaskes i maskin og tørkes i trommel. Både dyne og pute har "integrerte" pakkposer, mens lakenet pakkes i en medfølgende pose. Dette fungerer godt.

Tips! Down Blanket (fra samme produsent) kan brukes når det blir kaldere. Vi har ikke testet dette, men det skal fungere ned til 0 grader.

Les også: Tursko som duger

Fakta

Modeller brukt i test: Alt fra Therm-A-Rest . Trail Pro R 1299,-, Tech Blanket R 799,-, Fitted Sheet R 359,-, Compress Pillow S 299,-

Importør: Vertikal AS, tel. 32 05 52 50, www.vertikal.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning