Trening og døgnrytme

Tren mellom fire og sju

Mellom kl. 16 og 19 yter kroppen best. Ekspertene forklarer hvorfor.

BEST MELLOM 16 OG 19: Trening er best om ettermiddagen. Her er Sakan Aref fra Oslo i aksjon i sporten parkour i Frognerparken.
BEST MELLOM 16 OG 19: Trening er best om ettermiddagen. Her er Sakan Aref fra Oslo i aksjon i sporten parkour i Frognerparken. Foto: Foto: Tore Meek / SCANPIX
Publisert Oppdatert

Enhver form for trening når som helst på døgnet er bedre enn ingen trening. Men når på døgnet det er best å trene, kan være individuelt, mener norske eksperter.

Uansett tidspunkt er det viktig å passe på å time trening og spising riktig .

Tungt om morgenen

Flere undersøkelser viser at kroppens reaksjonstid og evne til å ta opp oksygen er på sitt beste mellom klokka fire og syv på ettermiddagen, og indikerer dermed at du får mest ut av treningen da.

- Mange føler at det er tungt å trene om morgenen. Dette gjelder også mange toppidrettsutøvere. Morgentrening bør ikke være hovedtyngden av treningsarbeidet, hverken når det gjelder varighet eller intensitet. Undersøkelser har vist at det tar bortimot 3 timer etter oppvåkning før kroppen fungerer optimalt, forteller idrettslege Thor-Øistein Endsjø til Klikk.no.

I tillegg har forskere funnet ut at kroppstemperaturen i snitt er en hel grad varmere om ettermiddagen enn om morgenen, hvilket gjør muskulaturen smidigere, skriver CNN. Dette reduserer risikoen for skader.

CNN har snakket med en mosjonist som mener han kan løfte 10 kg mer om han trener på ettermiddagen. At han løfte mer etter klokka tolv, understøttes av studier ved Department of Kinesiology i USA.

Ikke bortkastet

Morgentrening sies å forbedre forbrenningen i kroppen utover dagen. Mange synes også det er enklere å få tid til å trene dersom de gjør det før arbeidsdagen begynner.

LANGE SKYGGER: Mange liker å trene om morgenen. Men er egentlig morgentrening like effektivt som å trene om ettermiddagen?
LANGE SKYGGER: Mange liker å trene om morgenen. Men er egentlig morgentrening like effektivt som å trene om ettermiddagen? Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

- Vi mennesker er høyst sannsynlig ganske forskjellige med tanke på når vi liker å trene. Hvis man er en type som sliter med å komme seg opp på morgen, vil man antakelig få mye mindre ut av en treningsøkt på morgen enn på ettermiddagen, forklarer ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved Nutricom til Klikk.

- Hvis man spiser og drikker litt for så å vente 30-60 minutter, blir det lettere. Mange velger morgentrening som en måte å komme igang på, mener Endsjø.

- Morgentrening er ikke bortkastet, men kan være et bra supplement til annen trening og kan dessuten være en grei måte å bli skikkelig våken på. Men for all del, hvordan og når på døgnet man foretrekker å trene, kan være svært individuelt.

Forskjellig effekt

Å trene i takt med din egen kropps døgnrytme kan altså være løsningen for å få mest mulig ut av treningen.

- For noen mennesker kan det være bra å trene på morgenen, fordi det gir mental velvære som gjør at de klarer å yte maksimalt på en morgenøkt, sier Borchsenius.

- Selv merker jeg helt klart at jeg presterer bedre når jeg trener på ettermiddagen enn på morgenen.

Bruk biorytmen bevisst

Ernæringsfysiologen mener det kan være en fordel å trene om morgenen hvis du vil forbrenne fett, og heller trene på ettermiddagen hvis du vil bygge muskler eller forbedre kondisjonen med intervalltrening.

- Hvis man trener om morgen, gjerne på tom mage, vil man kunne forbrenne mer fett. Grunnen til dette er at karbohydratlagrene i leveren nesten er tomme samtidig som blodsukkeret og insulinnivået er lavt om morgenen. Dette gjør at kroppen er bedre istand til å forbrenne fett, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchseius.

Kilder: MubMed, NY Times, USA Today, Shape-Up

Les mer:

Kan du trene med pollenallergi?

Trening gjør deg ikke slank

Du kan få treningsorgasme

Trene om morgenen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning