slanking og forbrenning

Slankere av å vaske

Se hvor mye du forbrenner på husvask, sex eller tur med hunden.

Publisert Oppdatert

Det finnes andre måter å gå ned i vekt på enn å trene.

Vekt er et regnestykke: For de aller fleste dreier det seg om hvor mye energi du mater inn, og hvor mye av det du bruker opp.

Noen sliter med at maskineriet ikke fungerer som det skal, men så lenge ikke noe er påvist av lege, som for eksempel lavt stoffskifte, kan du gå ut fra at kroppen din fungerer etter samme regnestykke som resten av befolkningen.

Forbrenning

Forbrenning, eller metabolisme, er en generell betegnelse på den prosessen som omsetter det vi får i oss til stoffer som kroppen behøver.

Lav forbrenning kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt.

Hvis du mener du har så lav forbrenning at det hindrer vektreduksjon, eller at du har problemer med stoffskiftet, bør du avtale time hos legen din og måle metabolismen din.

Les også Dette avslører alderen din

AKTIVITET HJELPER: Å gå en tur, sykle, løpe eller støvsuge framkaller endorfiner, som er kroppens lykkehormoner. Dermed blir du mindre nedstemt.
AKTIVITET HJELPER: Å gå en tur, sykle, løpe eller støvsuge framkaller endorfiner, som er kroppens lykkehormoner. Dermed blir du mindre nedstemt. Foto: FOTO: Istockphoto

Dropp gym og vask deg slank

Forbrenning

Metabolisme en generell betegnelse på den kjemiske prosessen i kroppen som omsetter luft, mat og andre materialer til stoffer som kroppen behøver for å kunne fungere.

Selv om metabolismen i det store og hele er den samme for oss alle, er det individuelle forskjeller.

For eksempel, den kjemiske balansen i kroppen og hvor raskt næringsstoffene omsettes, varierer fra en person til en annen.

Disse individuelle forskjellene er i høy grad bestemt av gener vi har arvet fra våre foreldre.

Kilde: nhi.no

- Man bør være aktiv en halvtime hver dag, og ti minutter av den må være sammenhengende. For å gå ned i vekt, må du være i aktivitet en time om dagen, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

- Energiforbruket avhenger av kjønn, alder, det generelle aktivitetsnivået og kondisjon, vekt, høyde og varighet.

Kroppen din skiller befriende lite på om du står og pumper jern og løper på stedet hvil, eller driver med helt andre, og kanskje mye mer tilfredsstillende sysler.

Her har von Krogh listet opp aktiviteter som både er nyttige, morsomme og som holder deg i form uten at du trenger å oppholde deg i et treningsstudio.

Gjør husarbeid

Tar du i et skikkelig tak på rengjøringsfronten, har du også mulighet for å gå ned i vekt. En times aktivt husarbeid, med støvsuging oppi, under og bak møbler, gjør at du forbrenner flere kalorier enn en rolig gå- eller sykkeltur.

TUNGT: Jobb deg svett, så hever deigen godt samtidig som du forbrenner kalorier. FOTO:
TUNGT: Jobb deg svett, så hever deigen godt samtidig som du forbrenner kalorier. FOTO: Foto: Istockphoto

Så mye forbrenner du

På noen av aktivitetene har vi beregnet forskjellen mellom kvinner og menn. Gjelder kvinne ca 30 år, 65 kilo, 165 cm. (Mann ca 30 år, 75 kilo, 175 cm i parentes) Aktiviteter uten parentes er generell beregning for en person på ca 70 kilo.

Anslått forbruk kcal/time:

Gange, rolig: 192 (213)

Leke i sengen: 253 (283)

Bade/kosesvømming: 426 (482)

Leke med barna: 339 (382)

Gå tur med barnevogn: 123 (133)

Gå tur med hund: 167 (183)

Spille badminton: 296 (332)

Trampoline: 210 (233)

Tur i marka/skogen: 426 (482)

Sykling, lett: 412 (482)

Kle seg/vaske seg: 192

Klippe gress, manuelt: 281

Lage mat/re opp senger: 236

Luke ugress: 362

Sitte og snakke/skrive: 111

Sove/sitte og lese/se på TV: 74

Stå: 89

Tørke støv: 163

Vaske gulv: 281

Vaske vinduer: 259

Gå ned trapper: 414

Gå opp trapper: 1079

Hus- og hagearbeid: 252

Kilde: NutritionData.com og Forbrukerportalen

Bak brød

Ved å bake brød, kan du bli kvitt ytterligere kalorier. All fysisk aktivitet trigger forøvrig den sunne sulten som gir deg lyst på fornuftig mat.

Handle mat

Kanskje overraskende, men både matlaging og innkjøpet av varene kan hjelpe deg ned i vekt. På en gjennomsnittlig handletur forbrenner du ca like mange kalorier som ved å gå en rolig tur.

Gå tur

Alle kan gå seg i bedre form. Husk å ha på gode sko. Grusvei og naturterreng er best for føtter og knær. Hvis du bare rusler, får du mindre helseeffekt. Hvis du går så du blir andpusten, og samtidig klarer å holde i gang en samtale, har du riktig treningstempo. Kjenn at du blir litt varm og svett, og at pulsen går litt opp.

Lek i sengen

Sex er fantastisk trim. Selv bare ti minutter er supert, da får du opp puls og åndedrett. En annen form for sengeaktivitet, er milde styrkeøvelser. Prøv sit ups i sengen, et bra tips til dem som har vanskelig for å komme seg opp og ned fra gulvet.

Bade

Har du en svømmehall i nærheten, bør du bruke den. Du trenger ikke å hive deg i hurtigfila og pese deg blå for å få utbytte av aktiviteten. Du kan svømme i rolig tempo eller leke med barna i stedet. De fleste svømmehaller har forskjellige flytende leker og brett som du kan låne. Om sommeren kan du bruke sjøen på samme måte.

Les også Svøm deg slank

Lek ute

En times lek ute med barna hver dag, vil garantert gi resultater. Hoppe tau eller huske, løpe i skogen eller sykle en tur. Dette er vektreduksjon gjennom å tilbringe kvalitetstid med barna, med andre ord.

Bli slank med en spiseskje eddik

Mål om du er overvektig

Kom i form i vannet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen