Trening og slanking

Kom i gang etter pausen

Nettsiden Lifescript anbefaler å måle omkretsen rundt hoftene, livet, overarmene og lårene før du begynner å trene. Etter noen måneder vil du se endringer som kanskje ikke kommer fram på badevekta.

PERSONLIG TRENER: Dersom alternativet er å være støttemedlem på Sats, kan det faktisk lønne seg å betale en personlig trener for å komme i gang.
PERSONLIG TRENER: Dersom alternativet er å være støttemedlem på Sats, kan det faktisk lønne seg å betale en personlig trener for å komme i gang. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Om du har hatt en lang julepause eller bestemt deg for endelig å begynne å trene, er det viktig å sette seg riktige mål. Hvis ikke er det fare for at motivasjonen forsvinner like raskt som den oppsto.

Motivasjonen kommer ikke av seg selv

- Ikke tenk så mye på alle pepperkakene du spiste i jula, kiloene du kan ha lagt på deg eller formen som kanskje er borte. Bare bestem deg for å begynne å trene igjen, og gjør det! Det skjer ingenting hvis man bare sitter i sofaen og venter på at motivasjonen skal komme dalende, sier treningsinstruktør og daglig leder Ingeborg Aurdal ved Basic Treningssenter på Røa i Oslo.

Du BLIR slankere

Hun mener dette handler om selvdisplin og å komme inn en fast treningsrutine igjen.

- Hvis vi absolutt skal snakke om motivasjon, er det nok å ta av. Trening gir umiddelbart mer energi og bedre selvbilde. På lengre sikt gir trening slankere og sterkere kropp, finere hud, bedre søvn og immunforsvar. Trening virker skadeforebyggende og er en dyd av nødvendighet for et langt liv med god helse. Nyere forskning viser at trening også er sunt for den mentale helsen, at det kan dempe angst, uro og stress, ramser Aurdal opp.

Velg et folkelig treningssenter

- Mange av dem som trener for å slanke seg, er altfor utålmodige. Det er ingen vits i veie seg etter de første treningene, la det gå noen måneder. Fokuser på å trene for helsas skyld. Jo saktere du går ned, dess større er sjansen for at du blir der, sier hun.

Et annet tips fra Aurdal til deg med noen overflødige kilo på kroppen, er å velge et mindre "kult" treningssenter, et med folk i ulike aldrer og størrelser. Da slipper du å føle at du må slanke deg før du drar på treningssenteret.

TRENING FOR ALLE: - Treningssenteret bør ikke være så kult at du føler at du må pynte deg eller til og med slanke deg for å gå dit, mener instruktør Ingeborg Aurdal ved Basic Treningssenter i Oslo.
TRENING FOR ALLE: - Treningssenteret bør ikke være så kult at du føler at du må pynte deg eller til og med slanke deg for å gå dit, mener instruktør Ingeborg Aurdal ved Basic Treningssenter i Oslo. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Bytt program - få opptur

Etter en lengre treningspause kan det være demotiverende å innse at du ikke orker like mye som tidligere. Hvis du har hatt det samme treningsprogrammet noen måneder, kan dette være en ypperlig anledning til å bytte øvelser.

- Det geniale med å begynne å trene eller å skifte program, er at de første to-tre månedene har de fleste en formidabel progresjon. Det er naturligvis inspirerende å se så direkte og raske resultater av treninga, sier Ingeborg Aurdal.

Konkretiser treningsmengden

Ifølge motivator Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes er det om å gjøre å legge så konkrete treningsplaner som mulig når du har ligget litt for lenge på latsiden.

- For eksempel at du skal trene minimum to ganger i uka. Bestem deg for hvor lenge du skal trene og hva slags type trening du skal gjennomføre. Jo mer konkret, dess mer forpliktende, sier Søyland til Side2.

Har du mer målbare ambisjoner enn bare "begynne å trene" eller "trene mer", er det også enkelt å avgjøre om du innfrir forsettene dine eller ikke.

Gåturer satt i system

For den helt utrente, som kanskje er mest interessert i å ta av noen kilo, kan det å venne seg til å trene til bestemte tider være en fornuftig start. De første ukene vil gåturer eller lett jogging være mer enn nok for mange.

Den amerikanske diabetesforeningen anbefaler overvektige å starte svært rolig, med gåturer ned mot ti minutter fem ganger i uka. For alminnelig utrente vil en halvtime være mer passende.

Det viktigste for folk uten noe særlig treningserfaring, er å etablere faste rutiner, slik at treningsøktene blir en selvfølgelig del av hverdagen. Så kan lengden på turene øke gradvis, før du går over til en blanding av lett jogging og gange, eventuelt å gå med staver på noen av turene.

FASTE MÅL: Det er viktig å sette seg konkrete mål for treninga ...
FASTE MÅL: Det er viktig å sette seg konkrete mål for treninga ... Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Fram med målebåndet!

Nettsiden Lifescript anbefaler å måle omkretsen rundt hoftene, livet, overarmene og lårene før du begynner å trene, hvis målet er å bli slankere. Etter noen måneder vil du se at kroppen har endret seg i riktig retning, endringer som ikke nødvendigvis kommer fram på badevekta.

Musikk på øret og vakre omgivelser er andre faktorer som kan virke motiverende. Men lite slår en god, gammeldags treningsavtale.

Gull å trene sammen

Tidsskriftet Biology Letters lister opp følgende fordeler ved å ha en treningsmakker:

  • Det blir vanskeligere å skulke treninga. I tvilens øyeblikk føles det ofte lettere å knytte på seg joggeskoene enn å skuffe makkeren ved å ringe og melde forfall.

  • På en dårlig dag kan den andre pushe deg og få deg på bedre tanker. Du vil garantert takke ham eller henne når du står i dusjen etterpå.
  • Utveksling av treningserfaring og -kunnskap kan komme godt med for begge.
  • Gruppetrening gir økt endorfinproduksjon, viser ny forskning fra Universitetet i Oxford, noe som hjelper på både humøret og ømheter i muskulaturen. Endorfiner er kjent som kroppens "lykkepiller". Forskerne vet ikke hvorfor endorfinproduksjonen øker, men en teori er at du ler mer når du har noen å trene sammen med. Det er påvist at latter får fart på endorfinproduksjonen.

- Å finne en treningspartner er alfa og omega, understreker Basic-instruktør Ingeborg Aurdal. - For mange fungerer gruppetrening i sal på samme måte. De færreste holder ut kun å trene for seg selv.

Personlig trener

Et annet, langt mer kostbart alternativ er å leie personlig trener.

- Om det er det som skal til for å få deg til å trene, er det utvilsomt verdt det. Tenk på hva en kveld på byen koster! Om du har trang økonomi, er trening det siste du bør nedprioritere, mener Aurdal.

BEGYNN FORSIKTIG: Trening trenger ikke bety blod, svette og tårer. Pilates er en myk treningsform som gjør godt for kropp og sinn.
BEGYNN FORSIKTIG: Trening trenger ikke bety blod, svette og tårer. Pilates er en myk treningsform som gjør godt for kropp og sinn. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Hun synes nordmenn med fordel kunne brukt enda mer penger på trening.

Kjøp bra utstyr

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Å kjøpe gode sko og annet dyrt treningsutstyr, kan virke forpliktende. Når du har svidd av mange penger, kjenner du unektelig et press på at du må bruke utstyret også, sier Aurdal.

Hun mener at om vi kunne fått alle de gode virkningene som trening gir, ved å spise en pille, ville vi gått mann av huse for å sikre oss pillene.

- Da ville ingen pris vært for høy, sier Ingeborg Aurdal.

Les også:

Hvor sunn går det an å bli på 30 dager?

SPINNING: Mennesker er flokkdyr. Mange får motivasjon av å trene i gruppe.
SPINNING: Mennesker er flokkdyr. Mange får motivasjon av å trene i gruppe. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Slik rekker du å trene

Skritt i vei for bedre helse

Så mye koster en personlig trener

Tilbake til Klikk/trening

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning