Hvordan smøre ski

Snarveien til gode ski

Smøring av ski blir lett som en lek bare du lærer deg de rette triksene.

Publisert Oppdatert

Med smøretape er skiene klare på noen få minutter - og vi vanlige turgåere kan bruke dem hele sesongen (ca 20 mil) og på de aller fleste fører.

- Godt alternativ

- Denne smøretapen er et veldig godt alternativ til annen smøring og tar kort tid å legge. Jeg har selv prøvd tapen og råder venner som ikke liker å smøre ski, til å bruke smøretape, sier Frank Jernberg Larsen hos Bull Ski og Kajakk til klikk.no.

Enkelt å legge

Å tape på skismøring er like enkelt som... tja, å legge en bit maskeringstape langs en vinduslist.

Du fester tapen langs hele smøresonen under midten av skiene, en på hver halvdel, og drar ganske enkelt av papiret som smøringen er festet til.

Merk av smørefeltet

Smørefeltet går fra litt foran hælen til 20-30 cm foran bindingen. Dermed går det med rundt én meter tape til hver ski.

Lengden på smørefeltet avhenger av stivheten på skiene og din egen kroppsvekt. Når du kjøper nye ski, kan du be forhandleren merke av smørefeltet for deg.

Rubbing

Som med skismøring flest bør skiene rubbes med fint sandpapir før du legger på tapen. Sandpapir til rubbing følger med smøretapen fra Start, som vi har testet.

Rubbing er viktig for at smøringen skal sitte skikkelig.

Flere metoder

Mens smøretape er best for langturer med vekslende føre og aller best for klisterføre, er skismøring blitt en vitenskap for langrennsløpere som er besatt av god glid. Akkurat der kommer nok smøretape til kort for de mest krevende løypeslukerne.

Skjønt, i tillegg til glider og rådyrt fluorpulver som skal gi optimal glid, finnes det nye, gode og rimelige produkter som gjør alle smøring av ski til en rask og enkel prosess.

Smørekrem

Smøring på tube fås for både varmt og kaldt vær. Smøringen er lett å legge. Etterpå er det viktig at den får tørke før du spenner på deg skiene.

- Jeg har ikke prøvd denne smøringen selv og stiller meg tvilende til om den virker like bra som smøretape og voks. Men, den er jo ekstremt enkelt å legge, så det kan være verdt et forsøk, sier Frank Jernberg Larsen.

Tradisjonell voks

Selv om det har kommet mange nye merker og typer skivoks på markedet, kan man fint klare seg med noen få. Det kan være lurt å lære seg ett merke å kjenne.

Skal du smøre med tradisjonell skismøring, bør du ha minst tre farger å velge mellom: blå, rød og lilla.

Flere lag

- Mange som smører ski på den tradisjonelle måten, smører gjerne bare ett tynt lag. For å få gode ski er det viktig at du smører mange tynne lag og smører ut hvert lag med en smørekloss, råder Frank Jernberg Larsen.

Han anbefaler tre til fem lag smøring på hver ski.

Les mer:

Klikk Helse/trening

Klikk Friluft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning