Ta utgangspunkt i din egen kroppslengde og vekt. Deretter må du vurdere hvilket terreng skiene skal brukes i og dine egne ferdigheter.

Les mer: Test av ski du bruker utenfor løypa

Korte ski

Relativt korte ski er gode for å manøvrere i skog og ulendt terreng. En skiene korte, kan det kompenseres med bredde, slik at de får god nok bæreevne. Er du en dyktig skiløper, kan du velge litt lengre ski.

Både i og utenfor løype

Vil du også gå i oppkjørte løyper, er det viktig at skiene ikke er for brede. Likevel bør skiene være bredere enn standard langrennsski, slik at de bærer godt utenfor løypene.

Les mer: Klikk Friluft

Stålkanter

Stålkanter gir god kontroll på hardt føre, les "påskefjellet".

Pulk

Går du mye med pulk, kan du velge forholdsvis lange og smale ski.

Mer fres i svingene

Ønsker du bedre svingegenskaper enn du får på en klassisk fjellski, kan du satse på en ski som er litt bredere og har litt mer innsving. Det vil fungerer godt både på langturer og til toppturer.

Se video: Slik smører du skiene riktig

Toppturski

Vil du ha en ren toppturski, må du ofre noen andre egenskaper. Disse er et par hakk bredere, har kraftig innsving, og er tyngre enn vanlige fjellski. Her må du ha feller under skiene når du går oppover eller bortover.

Slik velger du lengde

  • Toppturski: Kan være like lang som deg selv
  • Jaktski: Din lengde, pluss/minus fem centimeter
  • Fjellski/kombiski: Din lengde pluss 15 til 20 centimeter
Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!