Trening påvirker psyken

En halvtime er nok

Den første halvtimen i aktivitet teller mest for din mentale helse. Og treningen behøver slett ikke gjøre vondt for å virke.

GÅ EN TUR: Fysisk aktivitet påvirker sinnet, og det virker raskt.
GÅ EN TUR: Fysisk aktivitet påvirker sinnet, og det virker raskt. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Stor enighet

Så mye som ni av ti mener fysisk aktivitet hjelper mot psykiske problemer

Synovate MMI gjorde i sommer en undersøkelse for Norsk Fysioterapeutforbund i en landsrepresentativt utvalg på 1000 personer.

I denne undersøkelsen mener 94 prosent at fysisk aktivitet hjelper mot psykiske problemer. 76 prosent av de spurte har selv opplevd at fysisk aktivitet har bidratt positivt til deres psykiske helse.

Nordmenn blant de slappeste i Europa

De europeiske tidsbruksundersøkelsene fra Statistisk Sentralbyrå slår hull på myten om spreke og aktive nordmenn.

I Norge bruker vi til sammen bare 42 minutter på fysisk aktivitet i løpet av en gjennomsnittsdag.

I Europa er det bare belgierne som bruker mindre tid enn nordmenn. På topp finner vi Latvia og Bulgaria, der folk bruker litt mer enn en time på fysisk aktivitet i løpet av en gjennomsnittsdag.

Tallene i denne undersøkelsen er fra 2000. Den neste europeiske tidsbruksundersøkelsen kommer i 2010.

Les mer om denne undersøkelsen: ssb.no

- Vi vet at fysisk aktivitet har stor effekt for vår mentale helse. Men en kanskje enda bedre nyhet er at den største helsegevinsten kommer i løpet av den første halvtimen, sier professor og psykiater Egil W. Martinsen ved Aker universitetssykehus til Helsedirektoratet.

- For godt til å være sant

Martinsen har i mer enn 25 år brukt fysisk aktivitet som en del av behandlingen av så vel lette som tyngre psykiske problemer, og undersøkt hva sykkelen, soppturen eller joggeskoene kan gjøre for vår mentale helse.

- Det er nesten for godt til å være sant. Kanskje er det derfor vi har så lett for å undervurdere det du selv kan gjøre for din mentale helse, sier Martinsen.

Rask gange

Kurven som viser hvordan fysisk aktivitet gir bedre mental helse, stiger brått allerede etter få minutter i aktivitet, og fortsetter stigningen den neste halvtimen. Deretter flater den noe ut. Trening utover den første halvtimen er altså ikke uten gevinst, men den er ikke like stor som effekten du oppnår ved å gå fra null til 30 minutter i aktivitet.

- Det er ikke så mye som skal til. En halvtimes rask gange hver dag vil gi en enorm helsegevinst hvis utgangspunktet er inaktivitet, sier Martinsen.

Kan deles opp

Den viktige halvtimen i aktivitet kan gjerne deles opp i mindre bolker, for eksempel med å gå to eller tre raske turer i løpet av dagen. Det gjør du enkelt ved å la bilen stå når du går på butikken eller hoppe av bussen noen stopp før du er hjemme, foreslår Helsedirektoratet i forbindelse med høstkampanjen Åpent sinn.

Formålet med kampanjen er å spre budskapet om at psykiske problemer er vanlige, og at alle kan gjøre noe for å sikre sunn psykisk helse.

5 GLADTIPS

1. Start lett

Jakt på mulighetene for å tilpasse aktiviteten til hverdagen din: Måk snø, gå trapper og spaser til butikken.

2. Lær deg hvordan fysisk aktivitet virker på kroppen

Fysisk aktivitet gir de samme effektene på kroppen som noen typer angst: Hjertebank, høy puls og svette. Når du vet det, trenger du ikke frykte aktiviteten.

3. Finn en lystbetont aktivitet

En psykisk sykdom påvirker både tankene, følelsene og atferden din. Hvis du starter med en lystbetont atferd, kan følelsene og tankene følge på.

4. Gjør aktiviteten sosial

Ensomhet er et generelt trekk hos mange med et psykisk problem. Fysisk aktivitet kan snu også dette.

5. Involver nettverket ditt

Mange rundt deg lurer på hva de kan gjøre for å hjelpe. En tur i skogen kan være et godt svar!

Flere tips: www.shdir.no/fysiskaktivitet

Har du opplevd at fysisk aktivitet hjelper mot psykiske plager? Skriv en kommentar i feltet under!

- Det beste er hvis du klarer å gjøre den fysiske aktiviteten til en del av hverdagen, og ikke til et skippertak ved de store anledningene. Her gjelder heller ikke prinsippet om at det må være vondt for å virke, sier Martinsen.

Bryter tankemønstrene

Det finnes flere forklaringer på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og god mental helse. Én av de vanligste forklaringene går ut på at endret atferd kan endre tankene og følelsene. Ifølge denne teorien oppstår den antidepressive effekten når treningen får tankene over på noe annet.

Treningen gir også positive forsterkninger etter hvert som du når mål og merker at treningen blir mindre anstrengende.

Mer endorfin og dopamin

Det finnes også biologiske forklaringer på hvordan fysisk aktivitet virker på sinnet. For det første ser det ut til at fysisk aktivitet påvirker nivået på de såkalte gladstoffene i blodet, som endorfin og dopamin.

For det andre kan det se ut til at temperaturøkningen i kroppen har en god effekt. Forsøk har nemlig vist at det ikke er like god effekt der kroppstemperaturen holdes konstant, for eksempel i basseng.

En tredje forklaring handler om at den delen av hjernen som knyttes til kunnskap og læring, har vist seg å være mindre hos deprimerte, og den kan vokse ved fysisk aktivitet.

Les mer: Trening - hvordan komme i gang

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning