Test av hodelykter til trening og sykling

Kraftige hodelykter lyser opp høstmørket

Vi har testet kombinerte hode- og sykkellykter.

BESTE ALLROUNDER: Lupine Tesla X Pro.
BESTE ALLROUNDER: Lupine Tesla X Pro. Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert
GLIMRENDE AV/PÅ KNAPP: Lupine Betty X Pro har en enkel og grei bryter.
GLIMRENDE AV/PÅ KNAPP: Lupine Betty X Pro har en enkel og grei bryter. Foto: Foto: John Arne Tungen

Slik har vi testet

Lyktene har vært praktisk testet både som sykkellykt og hodelykt.

Dette er for å kunne si noe om:

  • Opplevd brukervennlighet
  • Komfort
  • Opplevd lysstyrke
  • Opplevd kvalitet

Når en kjøper en lykt er det for å få lys. Vi har derfor vektlagt dette momentet mest.

Vi har f. eks syklet med flere lykter montert på sykkelstyret samtidig for å kunne variere underveis på testrunder. Dette var for enklere å kunne gjøre raske sammenligninger ved f.eks stisykling.

I tillegg til at lyktene har vært brukt på individuelle turer i testteamet har vi gjort de endelige vurderingene i samlet team med alle lyktene samlet.

Vi har samtidig sett på de ulike løsningene for feste/bæremuligheter, først og fremst festemulighet på sykkel og som hodelykt. Selv om det er en lykt som skiller seg ut som den som leverer mest lys, og dermed gjør det meget bra i denne testen, viser testen at det er ingen av lyktene som er best til alt.

Les våre kommentarer under hver lykt og finn den som passer for deg.

Testutvalg

De beste hodelyktene og sykkellyktene koster flere tusen kroner og det burde derfor ikke være nødvendig å kjøpe en lykt til sykkelen og en egen til bruk som hodelykt.

Med dette som bakgrunn har vi tatt inn noen av de absolutt beste LED lyktene som er tilgjengelige på det norske markedet som kan kombineres som både hode- og sykkellykt.

Det er ikke til å komme utenom at enkelte av disse lyktene i utgangspunktet er en sykkellykt med mulighet til å brukes som hodelykt eller motsatt. Det er få som er laget med tanke på å være akkurat det vi etterlyser, nemlig en kombilykt, noe også utvalget tildels speiler.

Noen kjente merker som Petzl og Mila har også kommet med nye store LED lykter, men disse har ennå (2009) ikke monteringsmulighet til sykkel og er derfor ikke tatt med i denne testen.

Høstmørket er på plass og for de av oss som liker å holde det gående med trening, må ha med lys for å se hvor ferden skal gå. Helst masse lys!

Uansett om man skal trene i marka på sykkel, med joggesko på bena eller liker å ta en runde i markaløypa der lysene fra lysløypa ikke når fram, må en bruke hodelykt. Selv om en ikke trenger like mye lys på snøføre er det moro med et skikkelig godt lys da også!

Hvor mye lys er nok?

Et moment en selvsagt må ta med er hvilken type aktivitet en driver med. Det er stor forskjell å ligge i 40-60 km/t i nedoverbakker på fine grusveier og å snirkle seg opp mer tekniske stier i rolig tempo.

Les mer:

Stor test av ullundertøy

Stor test av sports-bh

Selv om enkelte av lyktene kan skilte med imponerende lysstyrke er det viktig at en ikke henger seg alt for mye opp i dette.

Det er viktig at lyset spres godt slik at en slipper å hele tiden snu på hodet for å se godt like til side for stien. Man merker dette spesielt godt når lyktene er fastmontert på sykkelstyret og det ikke er like enkelt å "j ustere" lyskjeglen sideveis for å kunne se tilstrekkelig inn i svinger.

Under praktisk testing er det ikke noe problem å se forskjell på f. eks en lykt med 700 lumes og 1500 lumens, men sammenligner en f.eks to lykter med 500 lumens og 700 lumens viser det seg at det betyr mye hvordan lyskjeglen er utformet for hvordan lyset oppleves.

Hvilken lykt skal du velge?

Din primæraktivitet bør speile hvilken lykt du velger.

Etter våre erfaringer er for eksempel Seca 900 fra Light & Motion først og fremst er en glimrende sykkellykt i toppklasse, mens Silva Alpha først og fremst er en glimrende hodelykt til ski og løping.

Dersom man ikke ser på pris, er det ingen tvil om at Lupine Betty X Pro fra Lupine leverer mest lys, men den har også det tyngste lyktehuset i testen. Flere av testerne følte at en begynte å komme i grenseland med tanke på stabilitet og komfort ved løping. Til skiløping og for eksempel hundekjøring hvor en ofte har høy hastighet og ikke får den samme vertikale påkjenningen/bevegelsene som ved løping vil denne være et av de beste valgene du kan gjøre.

Les mer:

Stor test av fleecejakker

Stor test av oppblåsbare liggeunderlag

En lykt som skiller seg ut er lillesøsteren til Betty, Tesla X Pro, også fra Lupine. Den presterer jevn over meget bra. Dette vil være et meget bra valg om du skal bruke lykten like mye på sykkelen som på hodet. Meget god allrounder til en overkommelig pris.

Stella 200 Nordic fra Light & motion har litt for dårlig lys til å hevde seg i toppen i denne testen, men er du på utkikk etter en ekstra lykt til å ha på for eksempel hjelmen er dette et godt valg. Godt hjelmfeste og grei pris!

Tester av rimeligere hodelykter

Det finnes en rekke bra hodelykter som er enklere og rimeligere enn de vi har med i denne testen. Tidligere i år testet vi 17 hodelykter de fleste har råd til, fordelt på prisgrupper.

Se test av 17 hodelykter her

Trenger du hjelp til å velge riktig hodelykt, får du en rask og enkel innføring av vår testekspert i denne videoen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning