Brystkreft

Søvn beskytter mot brystkreft

Sover du lenge og godt, er risikoen for kreft betydelig lavere, ifølge japanske forskere.

BRYSTKREFT: Forskning antyder en sammenheng mellom søvnhormonet melatonin og kreft.
BRYSTKREFT: Forskning antyder en sammenheng mellom søvnhormonet melatonin og kreft. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Kvinner som sover seks timer eller mindre hver natt, har 60 prosent høyere risiko for å få brystkreft, viser ny forskning publisert i British Journal of Cancer.

Les også: Kjendiser som har hatt brystkreft

Japanske forskere har undersøkt livsstilen og vanene til nesten 24 000 kvinner, i alderen 40 til 79 år, gjennom 8 år. I løpet av disse årene ble 143 kvinner diagnotisert med brystkreft, skriver Daily Mail.

Klar sammenheng

- Vi fant en tydelig forbindelse mellom varigheten på søvn og kreft. De som sov seks timer eller mindre, hadde en betydelig høyere risiko, sier doktor Masako Kakizaki ved Tohoku University Graduate School of Medicine.

Kvinnene som sov seks timer eller mindre, hadde 62 prosent høyere risiko for å utvikle brystkreft sammenlignet med dem som sov sju timer.

De som sov gjennomsnittlig ni timer hver natt, hadde 28 prosent mindre fare for å utvikle en svulst, sammenlignet med dem som sov sju timer.

Det ble også konstatert økt risiko for dem som regelmessig la seg svært sent eller som sto grytidlig opp om morgenen.

Forstyrrer hormonproduksjonen

Kroppen produserer hormonet melatonin mens vi sover. En liten og uregelmessig produksjon av melatonin kan være en av årsakene til den økte risikoen, mener forskerne.

Les også: Sunn mat mot kreft

Også andre studier har vist en sammenheng mellom melatonin og kreft.

Forskerne har funnet at risikoen for prostatakreft kan øke hos menn som har varierende skiftarbeid over lengre tid. I en studie av 11 000 menn fra 2006 viste det seg at skiftarbeidere har tre ganger høyere risiko for å rammes av prostatakreft.

Andre studier har vist at svulster kan bli dobbelt så store som normalt når det er mangel på melatonin i blodet.

Skeptisk

Jim Horne, professor i søvn ved Loughborough University, er skeptisk til den nye studien.

- De fleste kvinner har ingenting å bekymre seg for, og det finnes ingen bevis for at det å sove lenger forebygger brystkreft, sier Horne til Daily Mail.

Det har vært en økning i antall kvinner mellom 40 og 50 år som får brystkreft. I Norge var det 2673 kvinner som fikk brystkreft i 2006. At kreftsvulsten blir oppdaget på et tidligst mulig stadium, er essensielt.

80 prosent av alle kuler i brystet viser seg å være godartede.

Les også: Alt om kreft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning