Få personer kjenner kvinners angst for kuler i brystet bedre enn Terje Wolland, spesialist innen brystdiagnostikk og ultralyd med privatpraksis i Oslo.

- Alle kvinner vil i løpet av livet kjenne mistenkelige kuler i brystet. Selve kjertelvevet er jo bygd opp knutevis, og består av 15-18 lapper av kuler. Kuler kan komme og gå alt etter hvordan hormonene svinger, eller det kan oppstå fettknuter, cyster, polypper eller fibroadenomer, forklarer Wolland, som undersøker rundt 4500 kvinner hvert år.

Av disse oppdages det ondartet kreft hos et 40-talls kvinner. De aller fleste av dem er mellom 50 og 70 år, men Wolland har også oppdaget noe så uvanlig som bryskreft hos en 22 år gammel pasient.

80 prosent av alle kuler i brystet viser seg å være godartede.

Vanskelig å kjenne forskjell

Wollands viktigste råd til kvinner som vil komme brystkreft i forkjøpet er jevnlige egenundersøkelser og mammografi fra 40 års alderen.

- Ikke let etter brystkreft med én og én finger når du undersøker brystene. I stedet skal du "hilse på dem" med flate fingertupper. Bruk omtrent ti sekunder på hvert bryst. Dette bør du gjøre hver måned til samme tidspunkt, for eksempel en uke etter menstruasjon. Da vil du få et normalbilde i fingrene, som gjør det lettere å merke endringer fra måned til måned, sier Wolland.

Men Wolland understreker at fingrene ikke er noe egnet diagnoseverktøy for å skille farlige kuler fra ufarlige.

- Selv erfarne spesialister tar feil. Derfor skal det alltid tas mammografi av kuler i brystet, helst kombinert med ultralyd, sier Wolland.

Symptomer på brystkreft

Det har vært en økning i antall kvinner mellom 40 og 50 år som får brystkreft. At kreftsvulsten blir oppdaget på et tidligst mulig stadium er essensielt.

En kreftkul må vanligvis bli ti millimeter i tverrmål før den kan kjennes med fingrene. Den vil likevel føles enda større fordi svulster har en reaktiv sone rundt seg. En ondartet svulst på ti millimeter vil ifølge Wolland være omtrent fire-fem år gammel.

Typiske symptomer på brystkreft er forandringer i brystets fasong, innsøkk i huden, appelsinskallaktig hudoverflate, eksemforandringer på eller rundt brystvorten eller sår som ikke gror. Slike symptomer bør undersøkes av lege.

- Derfor bør norsk helsevesen tilby mammografiscreening fra 40 årsalderen, ikke bare fra 50 år. Det vil gi flere kvinner en reell sjanse til å finne brystkreft tidlig, mener Wolland.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!