Lotto fyller 25 år

Reddet huset med Lotto-penger

- Penger kan gjøre deg lykkeligere, sier psykolog.

LOTTOGLEDE: Berit fyller snart 70, men sitter nå i en nedbetalt enebolig. All gjeld ble slettet da hun vant Lottomillionen.
LOTTOGLEDE: Berit fyller snart 70, men sitter nå i en nedbetalt enebolig. All gjeld ble slettet da hun vant Lottomillionen. Foto: FOTOMONTASJE: Per Egil Larsen/Anders Rasch
Publisert Oppdatert

Morsomme fakta om Lotto:

- Lotto kom til Norge i 1986, og fyller dermed 25 år i år.

- Mellom 800 000 og én million nordmenn spiller Lotto hver uke.

- Nærmere 6500 nordmenn er Lotto-millionærer i dag.

- Den høyeste Lotto-premien i Norge så langt ble vunnet av en kvinne i Hordaland. Den ble vunnet i uke 47 i fjor og lød på hele 34 508 370 kroner.

- Den mest spilte Lotto-rekken er 1-2-3-4-5-6-7. Men skulle den rekken gå inn, vil den ikke gi rare gevinsten, kun rundt 8000 kroner.

- Tallet 18 har vært trukket ut flest ganger i den norske lottohistorien

- Toyota er klart den mest populære bilen blant dem som vinner førstepremien i Lotto.

- Verdal, som blir kalt lottobygda, har hele ni Lotto-millionærer. I tillegg er det tre som har vunnet i Viking Lotto.

Kilde: Bjørn Takle Friis: «Ikke som andre millionærer. Ja, vi elsker Lotto!» (Kagge Forlag)

- Jeg lo og gråt og klarte ikke å stoppe. Lotto-gevinsten var som en gave fra himmelen, sier Berit Grønneberg fra Stord.

Lotto-gevinsten ble redningen for den 66 år gamle kvinnen.

Del

Rekommandert

Det er en oktoberdag i 2007. 66 år gamle Berit Grønneberg fra Stord skal til legen. Hun sliter med vond nakke.

Rett før hun skal dra hjemmefra, får hun en telefon fra butikksjefen hos Mega Stord med beskjed om at det er kommet en rekommandert sending som det haster med. Berit svarer at hun skal forsøke å rekke nedom før legetimen.

Hun drar til butikken. Der er det ikke butikksjefen som møter henne, men derimot Asgeir Borgemoen bak disken i full Mega-uniform. Men Berit er stresset og kjenner ikke NRK-kjendisen igjen.

- Det skal visst ha kommet en postpakke til meg, sier Berit.

- Kanskje ikke en postpakke, akkurat, men denne her er til deg, svarer Asgeir og trekker frem en koffert.

Hun blir bedt om å sjekke innholdet.

En million

Forsiktig åpner Berit kofferten og ser en rekke Lotto-kuler. Hun skjønner ingenting.

Asgeir ber henne om å lese på plaketten som ligger der.

Berit fester blikket og stotrer frem: «Gratulerer, du er blitt Lottomillionær!»

Hun blir stående med åpen munn og trillrunde øyne, før Asgeir rister i henne og sier med et glimt i øyet: «Jorden kaller, Berit! Dette er ingen spøk, men helt sant: Du har vunnet én million kroner i Lotto-festivalen!»

Redningen

ASGEIR: Lottovinner Berit reagerte ikke på at det var Asgeir som jobbet på Mega da hun skulle hente det hun trodde var en rekommandert pakke.
ASGEIR: Lottovinner Berit reagerte ikke på at det var Asgeir som jobbet på Mega da hun skulle hente det hun trodde var en rekommandert pakke. Foto: FOTO: Norsk Tipping

Den 66 år gamle kvinnen detter ned på en stol. Svimmel, forvirret og overlykkelig over denne ubegripelige gaven. Snart kommer butikksjefen og representanter fra Norsk Tipping bort til henne og gratulerer.

Berit smiler, ler og gråter. Tårene renner og renner og hun klarer ikke å stoppe. Etter å ha fått summet seg litt, forteller hun sin historie.

- Jeg er 66 år, enke og uføretrygdet, sier hun.

Hun forteller at hun ble enke i 1985 og at hun bygget en liten enebolig to år senere. Det ble veldig trangt økonomisk, og helt krise da hennes revmatisme gjorde henne så dårlig at hun ble uføretrygdet i år 2000.

- Jeg har levd på kredittkort i to år, for det har vært umulig for meg å få det til å gå rundt økonomisk. Men nå, nå får jeg faktisk berget huset mitt, sier hun gråtende.

Hun ser takknemlig bort på både Asgeir, butikksjefen og representantene for Norsk Tipping - og kan konstatere at hun ikke lenger er alene om å gråte.

Da hun noen minutter senere møter opp til avtalt legetime, renner tårene fremdeles.

Legen lurer bekymret på om nakkesmertene hennes er så store, men da bryter hun ut i en hjertelig latter - og så får han hele historien.

Nytt liv

Fire år er gått. Berit fyller snart 70, men sitter nå i en nedbetalt enebolig. All gjeld ble slettet da hun vant Lottomillionen.

Hun spiller fortsatt hver uke på det samme systemet som hun alltid har gjort, men etter høsten 2007 er det bare blitt noen 5.-premier.

LYKKESPREDERE: Ingeborg Myhre og Remo Martinsen har trolig det som må være Norges hyggeligste jobb.
LYKKESPREDERE: Ingeborg Myhre og Remo Martinsen har trolig det som må være Norges hyggeligste jobb. Foto: FOTO: Norsk Tipping

Norges hyggeligste jobb?

Remo Martinsen (42) har en av Norges hyggeligste jobber. Han er én av fem ansatte i Norsk Tipping som ringer Lotto-vinnerne og forteller om den store gevinsten.

- Jeg har møtt alle slags reaksjoner. De fleste blir jublende glade og skriker høyt i telefonen. Noen begynner å gråte og klarer ikke å slutte, mens andre begynner å le, og mange av dem klarer heller ikke å slutte. Noen ganger er det simpelthen umulig for meg å komme til, så jeg er nødt til å ringe dem opp igjen, forteller han.

Også Lotto-vert Ingeborg Myhre (35) er glad i jobben sin. Som Lotto-vert får Ingeborg anledning til å møte Lotto-vinnerne på såkalte «Millionærlunsjer» i Norsk Tippings lokaler på Hamar.

- Det er fantastisk hyggelig å treffe alle sammen. Nesten alle er rolige og sindige mennesker. De skal nedbetale gjeld og til nød kjøpe en bil, og da er det gjerne en bruktbil de anskaffer seg. «Men vær litt gærne, da! Gjør i alle fall noe som er litt sprøtt,» oppfordrer jeg. Men ingen hører visst på meg, sier Myhre.

- Jeg var en såkalt «fornuftig» og edruelig Lotto-vinner. Jeg betalte gjelden på huset, og så spanderte jeg middag på et flott hotell på hele familien. Og senere ga jeg et lite beløp til alle sammen, sier Berit, som har to sønner, fem barnebarn og åtte oldebarn.

Nummer ni er ventet i juli.

- Året etter gevinsten tok jeg en Danmarks-tur med min ene sønn og hans familie, men ellers har det ikke vært noen store sprell. Jeg kan riktignok unne meg litt mer nå enn tidligere, men jeg lever stort sett slik jeg alltid har gjort.

Men fortsatt føler hun stor glede og takknemlighet over premien hun mottok som 66-åring.

Lykkeligere med Lotto

Psykolog og lykkeforsker Joar Vittersø bekrefter at de fleste blir lykkeligere av å vinne i Lotto.

- Det varierer selvsagt fra person til person og med hvor mye man vinner. Men de fleste blir mer tilfreds med livet etter å ha vunnet i Lotto. Det er få studier som har fulgt vinnerne over lang tid, men en grundig studie fulgte dem i tre år og da var lykkeeffekten fortsatt målbar, sier han.

Hos noen, slik som for Berit, kan lykkefølelsen sitte i ekstra lenge.

- Dersom pengene forvaltes fornuftig, varer nok effekten mye lenger, fordi penger i seg selv bidrar til å øke livstilfredshet. Generelt gir økonomisk trygghet økt livstilfredshet, sier Vittersø.

Også ulemper

Han advarer likevel mot det negative ved å vinne mye penger.

- Det kan oppstå nye bekymringer når vi har mer penger mellom hendene, så det er både fordeler og ulemper med å vinne. Penger kan redusere evnen vi har til å glede oss i hverdagen. Pengene gjør noe med oss. Det ser for eksempel ut til at barna til de aller rikeste i verden kan få problemer med å finne en mening med tilværelsen, sier Vittersø.

Gode relasjoner viktig

Den sveitsiske økonomen Bruno Frey har forsket på hva som gjør folk lykkelige. Han mener lykkeaksen flater ut med tiden.

- Penger er ikke alt, men penger er mye, og helt avgjørende opp til et visst punkt. Make no mistake. Ingen blir lykkelig av å være fattig. Ingen fattige er lykkelige. Men når velstanden når et visst punkt, flater det ut på lykkeaksen. En blir ikke vesentlig lykkeligere om en har mer. På et punkt kommer andre forhold inn, som veier tyngre enn den materielle velstanden, ikke minst gode menneskelige relasjoner sier Frey til Tidsskrift for Norsk Psykologforening.

- Det er mange forhold som kjennetegner dem som scorer høyt på lykke: De hjelper andre, de har mindre sykefravær og kommer sjeldnere i jobbkonflikter, de har høyere toleranse for frustrasjoner, de begår sjeldnere selvmord, de er optimistiske, energiske, fleksible og kreative, sier Frey.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Lykke kan læres

Kreftsvulst var baby

Fingrene avslører deg

Inger Lise Hansen gir deg sine samlivstips

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning