Kostråd ved revmatisme

Et godt kosthold hjelper kroppen din å holde seg så frisk som mulig og kan ha positiv innvirkning på livskvaliteten. Gevinsten er mindre smerter, sunnere vekt, økt overskudd og godt humør.

KOSTRÅD: Fisk, grønnsaker, frukt og nøtter er gunstige matvarer ved revmatisme.
KOSTRÅD: Fisk, grønnsaker, frukt og nøtter er gunstige matvarer ved revmatisme. Foto: Foto: Roger Kirby/SXC
Publisert Oppdatert

Et sunt kosthold gir deg overskudd og hjelper deg å bevare kroppens immunsystem og redusere betennelse. Samtid blir det lettere å stå i mot forkjølelse, influensa og andre sykdommer. Infeksjoner kan igjen forsterke plagene forbundet med revmatisme. Et godt kosthold gir deg krefter til å takle sykdommen bedre.

Sunne kostholdsråd:

  • Daglig med frukt og rikelig med grønnsaker og bær
  • Spis fet fisk og rikelig med mager fisk
  • Bruk grovbrød og grove kornvarer
  • Spis egg noen ganger i uken
  • Spis magre melkeprodukter og melk
  • Spis lite til moderat med rødt kjøtt
  • Spis valnøtter og andre nøtter
  • Bruk olivenolje i kald mat og bakst og rapsolje til steiking
  • Begrens inntaket av mettet fett og fett fra kjøtt
  • Begrens inntaket av raffinert sukker og søtsaker

Dette er matvarer som tilfører kroppen det den trenger av vitaminer, mineraler, antioksidanter, fiber og betennelsesdempende fettsyrer. Samtidig får du verdifullt protein som er med på å bevare muskelmassen. Revmatisk betennelse tærer på proteinet i kroppen. Når kroppen får det den trenger av næringsstoffer, blir den sterkere. Som revmatiker bør du spise fet fisk som pålegge eller til middag (til sammen tilsvarende 2 middagsmåltider i uken). Omega-3-fettsyrer kan ha en positiv effekt på både smerter, stivhet og hevelser.

Noen ganger kan det også være nødvendig med kosttilskudd.

Andre kosttilskudd kan sikre et tilstrekkelig inntak av næringsstoffer særlig i perioder hvor matlysten er dårlig. Et klassisk vitamin- og mineraltilskudd er tilstrekkelig for de fleste. Enkelte medisiner kan gi bivirkninger som påvirker kroppens behov for enkelte næringsstoffer. Disse bivirkningene kan begrenses ved hjelp av kosttilskudd.

Omega-3-kapsler daglig kan sikre et tilstrekkelig inntak av omega-3-fettsyrer. For å dempe betennelse og smerte, trenger du minst 3 gram omega-3-fettsyrer daglig. Dette tilsvarer 4-6 omega-3-kaplser avhengig av merke.

Kalsium og vitamin D er med på å bevare skjelettet. Kalsium med eller uten vitamin D anbefales for alle revmatikere, og spesielt de som har et lavt inntak av kalsium gjennom kosten (f.eks. lite melk og meieriprodukter), kvinner etter overgangsalderen eller dersom du bruker kortikosteroidprodukter som prednisolon eller prednison. Drikker du tran eller er mye ute i solen kan du bruke kalsium uten vitamin D.

Ha en sunn livsstil

Som revmatiker bør du passe på å trene og holde deg i god fysisk form, men også huske på å få nok hvile. Smertestillende og betennelsesdempende medisin, samt fysioterapi er viktige medspillere for at du skal ha det bra. Selv om behandlingsformene er mange, så er det dessverre ingen kur for revmatisme. Men alle monner drar heter det og kosthold, trening og fysioterapi er derfor viktig for revmatikere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning