Mannlig eller kvinnelig hjerne?

Fingrene avslører deg

Har du en mannlig eller en kvinnelig hjerne? Forholdet mellom ringfinger og pekefinger avslører deg.

DIGIT RATIO: Forholdet mellom pekefinger og ringfinger avgjør digit ratio.
DIGIT RATIO: Forholdet mellom pekefinger og ringfinger avgjør digit ratio. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert
HENDER: Hendene dine kan fortelle mye om deg.
HENDER: Hendene dine kan fortelle mye om deg. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Denne saken er fra 2011, men fortsatt like aktuell!

Hold høyre hånd frem og mål lengden på pekefingeren og ringfingeren.

Er ringfingeren lengst, er du sannsynligvis mann. Er den vesentlig lengre enn pekefingeren, er også sjansene gode for at du er fertil, velstående, en racer i matte og god i sport.

En rekke studier viser nemlig en statistisk sammenheng mellom lengre ringfinger enn pekefinger og en rekke maskuline personlighetstrekk og egenskaper.

Det er antatt at denne sammenhengen stammer fra påvirkningen av kjønnshormoner tidlig i svangerskapet. Jo mer testosteron fosteret har fått - jo lengre er ringfingeren blitt i forhold til pekefingeren. Testosteron er det mannlige kjønnshormonet, og det fremmer maskuline trekk.

På forskerspråket kalles forskjellen mellom disse fingrene for digit ratio, eller d2:d4 ratio (pekefingeren er finger nummer to, og ringfingeren er nummer fire).

Gruppenivå

Evolusjonspsykolog og instituttleder ved Psykologisk institutt ved NTNU i Trondheim, Leif Edward Ottesen Kennair, forsker blant annet på digit ratio. Forskningen er ikke publisert ennå.

Men basert på annen forskning mener Kennair det er rimelig å anta at sammenhengen mellom ratioen og maskuliniserte trekk er reell på gruppenivå.

Han peker på at påvirkningen av kjønnshormoner i livmoren gir seg mange kroppslige utslag i form av kjønnstrekk. Lengre ringfinger enn pekefinger er bare en av mange indikatorer på testosteronpåvirkning, mener han. At kjønnshormoner også påvirker hjernen vår, er mer omstridt.

- For oss som jobber med evolusjonspsykologi er det ikke noe oppsiktsvekkende i at hormonell påvirkning har innflytelse på adferden vår, sier Kennair.

Han advarer imidlertid mot å bruke denne forskningen til å si noe om enkeltindivider.

- Det er ikke noen en-til-en-sammenheng her, og det finnes store individuelle variasjoner, understreker han.

Lengst ringfinger

Er ringfingeren din lengre enn pekefingeren, tyder det på:

  • Velstående/god til å tjene penger
  • Gode prestasjoner i sport
  • God i matte
  • Høy fruktbarhet
  • Voldelige tendenser
  • God romforståelse

Menn med lengre ringfinger enn pekefinger har også økt risiko for prostatakreft.

Lengst pekefinger

Er pekefingeren lengre enn ringfingeren, eller disse to fingerene er omtrent like lange, tyder det på:

  • God språkforståelse
  • Stor sosial samvittighet
  • Gode analytiske evner
  • Ikke så god romforståelse

Blir rikere

En av mange sammenhenger mellom digit ratio og egenskaper som forskerne har funnet, er evnen til å tjene mye penger.

En studie fra University of Cambridge, gjengitt i Proceedings of the National Academy of Science, viste at de meglerne som hadde lengst ringfingre, var de som hadde tjent mest penger gjennom en 20-måneders periode.

De tjente faktisk opp til seks ganger så mye som de med kortere ringfinger.

Dette funnet holdt seg også når det ble korrigert for hvor mye erfaring de hadde.

John Coates er forskeren som gjennomførte studien. Han er adferdsforsker, og satte i gang studien mest for moro skyld.

- Jeg falt nesten av stolen - jeg kunne ikke tro det jeg så, sier Coates til forskningsmagasinet Science NOW.

Forskerne forklarer funnet med at testosteron er antatt å fremme evnen til rask reaksjon og villighet til å ta risiko - noe som er nyttige egenskaper for en megler.

God i sport

En annen sammenheng som er funnet i flere studier, er lang ringfinger og gode prestasjoner i sport.

Ifølge en studie fra Teesside University i England er menn med lang ringfinger mentalt tøffere, mer optimistiske og bedre i sport, skriver Science Daily.

Dette kom frem etter en test av 67 menn som alle fikk målt fingrene sine, og som svarte på skjemaer om personlighet og aggressivitet.

Matte eller språk

En annen studie som er publisert i British Journal of Psychology har vist at forholdet mellom fingrene har betydning for hvilke skolefag barn er best i.

Barn med lengst ringfinger gjorde det best i matematikk, mens barn med lengst pekefinger var best i språkfag.

Legning

Seksuell legning kan også gjenspeile seg i digit ratio.

En studie fra University of California fra 2000 konkluderer med at lesbiske kvinner har økt forekomst av lengre ringfinger enn heteroseksuelle kvinner.

Dette tyder på at lesbiske kvinner har fått en større påvirkning av testosteron som fostre.

Forskerne kunne ikke finne en tilsvarende forskjell på homoseksuelle og heteroseksuelle menn. Studien er publisert i bladet Nature.

Fruktbarhet og kreft

Menn som har den mest maskuline digit ratioen, altså med lengst ringfinger, har også flest sædceller, ifølge en studie av psykolog John Manning.

Studien er publisert i Oxford Journals.

Manning har skrevet boken "Digit ratio: A Pointer to Fertility, Behavior and Health," og er kjent som en av de ivrigste innen digit ratio-forskningen.

På minussiden for menn med lang ringfinger, kan det se ut som det finnes en sammenheng med økt risiko for prostatakreft. Dette kommer frem i en studie fra University of Warwick i samarbeid med Institute of Cancer Research i Storbritannia.

Forskerne fant denne sammenhengen etter å ha målt fingrene til 1500 prostatakreftpasienter og 3000 friske menn, melder BBC News.

Voldelige menn

Ved University of Alberta fant forskere at den lange ringfingeren var overrepresentert hos menn som var voldelige.

Forskerne fant ikke noen lignende sammenheng hos kvinner, skriver Psych Daily.

300 collegestudenter fikk målt hendene sine, og svarte på skjema om personlighet.

Sosial samvittighet

Hva så med alle som har fått en pekefinger som rekker forbi ringfingeren? Jo, det tyder på større sosial samvittighet, bedre evner til forskning, god språkforståelse og gode analytiske evner.

Forskere ved University of Bath har funnet ut av selv svært små forskjeller i fingerlengde kan være utslagsgivende for hormonnivåer.

Dårligere bilister

En liten, tysk studie med bare 40 testpersoner konkluderte for noen år siden at kvinner som har like lang ringfinger som pekefinger eller lengre pekefinger, har dårligere rommelig intelligens.

Den danske forskningsnettsiden Videnskab.dk forteller at da denne forskningen ble kjent, ble det slått stort opp at kvinner er dårligere til å kjøre bil enn menn.

Statistisk sammenheng

Forskerne som har jobbet med studier på digit ratio, påpeker at det de har funnet, er en statistisk sammenheng. Det betyr at du godt kan være en mann med lang pekefinger som har mange barn og er god i både matte og sport.

- Dette er jo mest av alt egnet for psykologisk underholdning, sier psykolog Marianne Lien. Hun driver klinisk praksis i Drammen.

- Men det kunne absolutt vært interessant å gjøre forskning på det. Man kunne målt fingerlengden på folk i ulike yrkesgrupper for å se om det er fellestrekk, sier hun.

Lien understreker at det å bedømme folks egenskaper ut fra anatomiske forhold ikke er holdbart i klinisk sammenheng.

Da undergraver man alle andre faktorer som påvirker mennesker. Det kan dessuten misbrukes, slik man har sett forferdelige eksempler på i verdenshistorien.

- Forskere som jobber med dette, mener at kun fem prosent av vår personlighet har å gjøre med hormonpåvirkningen fra før fødsel. For idrettsutøvere betyr det at resten da skulle være knyttet til trening og andre forhold, sier Lien.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sovestillingen avslører forholdet

Dette avslører psykopaten

 Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning