Når bør du egentlig kaste brødet?
Daglig kaster vi 190 000 brød, og mesteparten er fullt spiselige.

(KLIKK.NO):Årlig kaster vi 250 000 tonn fullt spiselig mat her til lands. Bare fra dagligvarebutikkene går det hvert år 850 tonn ferske egg i søpla. Men det er ikke bare butikkene som synder, i gjennomsnitt kaster hver av oss over 50 kilo mat hvert eneste år. Og en av verstingene er ferske brød.
I følge matvett.no kaster vi daglig190 000 brød, noe som utgjør nærmere 70 millioner i året.
- Dette har mye med nordmenns kresne holdning til brød å gjøre – det skal være ferskt, mener kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i ForMat-prosjektet til Matvett.

- Folk kaster fordi de ikke har fantasi til å se at brødet ikke er uspiselig selv om man ikke vil ha det på matpakken lenger. Det gjelder for veldig mye mat. En bløt tomat er ikke avfall, den kan du ha i en tomatsaus. Det samme gjelder brød
Kjøper mer enn vi spiser
- Vi kjøper mer enn vi får spist og derfor kastes det. Det handler også litt om oppbevaring. Noen vil at brødet skal ha sprø skorpe og lar det ligge i papirposen, da blir det også fortere hardt. Jeg for min del liker å oppbevare brødet i pose, og synes det holder seg ok i flere dager da, påpeker kommunikasjonssjefen.
- Mye brød blir ikke så godt når det er en dag eller to gammelt. Kjøp heller litt dyrere brød som holder godt på fuktigheten og oppbevar det riktig.
Unngå å kaste brød
For å unngå å kaste unødige mengder med fullt spiselig brød, råder Scrøder deg til å ha ett brød fremme og frys de andre hvis du kjøper flere.
- Er du glad i toast kan du fryse brødet i skiver og bare ta ut etter behov. Halvgammelt brød kan du fukte under springen og sette noen minutter i ovnen, så blir skorpen sprø og fin igjen.
Gi brødet lengre holdbarhet
Også daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler å fryse brødet.
- For å øke holdbarheten på brød, skjær det opp i skiver, og frys det ferskt i en brødpose. Når du skal spise et brødmåltid eller smøre matpakken, så ta opp det antall skiver du trenger fra fryseren. Frossent brød kan oppbevares i 6-7 måneder.
Bruksområder for "gammelt" brød
Matvett.no har også følgende tips til hva du kan gjøre med brødet istedenfor å kaste det:
Du kan lage krutonger til salater og supper av brød i terninger som du freser i litt olivenolje, hvitløk og krydder etter smak
Du kan lage arme riddere ved å dyppe brødskivene i en blanding av egg, sukker, melk, litt kanel og kardemomme, som du steker i godt smør. Server med syltetøy og rømme eller med oppskåret frukt, rosiner og sirup.
Du kan lage griljermel ved å kjøre gamle skalker eller tørt brød i kjøkkenmaskinen. Perfekt å bruke på gratenger og i desserter.
Men når bør du kaste brødet, da?
Det finnes selvsagt også tilfeller hvor du absolutt bør kaste brødet.
- Brød må kastes når det er angrepet av mugg, understreker Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Også Schrøder kaster brødet når det har oppstått mugg.
- Det blir ofte en jordlukt i brødet når det først har blitt muggent, men er det en liten flekk ett sted kan du skjære den bort.
Les også: