Lise von Krogh

TESTEREN: Lise von Krogh har testet porsjonsnudler for DinKost.no. © Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Testeren: Lise von Krogh

Lise von Krogh er ernæringsfysiolog (ernæringsbiologi/cand.scient.) fra Universitet i Bergen og har blant annet erfaring fra farmasøytisk industri, PR-bransjen og oppbygning og drift av nettsteder innen ernæring. Hun er en av kreftene bak nettstedet BraMat.no.

Lise er en dyktig og etterspurt foredragsholder for studenter, bedrifter, helsepersonell og andre. Hun er også rådgiver/konsulent innen ernæring for næringsmiddelindustrien og næringslivet.

Lise jobber som Høgskolelektor i ernæringsfag ved Atlantis Medisinske Høgskole og underviser bachelorstudenter. Hun har dessuten vært med på å skrive bøker som Ernæringsleksikon, 7 slankekurer som garantert virker, og Spis deg frisk.

Slik har vi testet

Testen er basert på næringsinnhold i ferdig tilberedte porsjoner (våtvekt). Noen av produktene i testen selges ferdig tilberedt, klar til oppvarming.

Dette er en type matvare med både dårlig og ubalansert næringsinnhold og derfor bør dette avspeiles i testkriteriene.

De fleste produktene har hvetemel og palmeolje som noen av første ingrediensene på listen. Ingen av delene har en god ernæringsmessig kvalitet, men bidrar til et ugunstig energiinntak.

Lavt innhold av energi, fett, karbohydrater og salt (natrium) gir derfor best poeng, mens høyt proteininnhold får høy skår.

Det gir også poengtrekk for innhold av sukker, salt, palmeolje og smaksforsterkere i krydderposen. Fordi få produkter har opplysninger om mettet fett og sukker, inkluderes ikke dette i testen.

Utvalg av porsjonsnudler

Alle nudlene i testen er innkjøpt i midten av mars, fra et bredt utvalg dagligvarebutikker hos alle de fire norske dagligkjedene. Vi har kjøpt inn alle tilgjengelige porsjonsnudler på innkjøpsdato.

Dinkost.no gir alle uåpnede testprodukter til Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo etter testing.

Nudler som ikke er med i testen

Nudler som ikke inneholder fullstendig næringsinnhold er utelatt fra testen. Dette gjelder følgende produkter: 3 minutters nudler m/kyllingsmak (Produsert i Thailand for Acteur AS i Trondheim), 3 minutters nudler m/biffsmak (Produsert i Thailand for Acteur AS i Trondheim).

Markedet av nudler har etter hvert blitt svært stort og det er to typer nudler i butikken.

Den ene sorten nudler er såkalte middagsnudler som du kan bruke i stedet for spagetti, ris eller poteter middagen. Den andre sorten er porsjonspakninger som er nudler som du vanligvis har i kokende vann og tilsetter den tilhørende krydderposen.

Vi har testet middagsnudlene og porsjonsnudlene hver for seg, fordi de har ulik bruk og bør vurderes separat. Her presenterer vi testen av porsjonsnudler, middagsnudlene publiseres på DinKost.no senere.

Del

Til tross for at testen gir noen porsjonsnudler terningkast 6, så betyr ikke dette at de er et like godt valg som middagsnudler med fullkorn. Porsjonsnudlene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt kjøp innen porsjonsnudler, mens 1 er et svært dårlig kjøp innen porsjonsnudler.

Alle disse porsjonsnudlene får toppkarakter:

Euroshopper Nudler med kjøttsmak : Lavt innhold av karbohydrater og fett gir uttelling.

Euroshopper Nudler med kyllingsmak : Når innholdet fett og karbohydrater er lavt blir poengsummen god.

Michi Instant noodles Black Pepper Beef flavour : Inneholder verken mye eller lite av gunstige og ugunstige næringsstoffer.

Michi Instant noodles Fried Onion Chicken flavour : God jevnt over.

Mr. Lee Pepperbiffsmak : Lite energi pr. kopp.

Er du opptatt av at nudlene skal ha høyt proteininnhold, er det to porsjonsnudler som skiller seg positivt ut. Disse er:

Thai Delight Pad Thai Noodles with Pad Thai Sauce : Dette er et måltid i et beger som inneholder mer protein enn de fleste andre porsjonsnudlene i testen.

Thai Delight Hokkien Noodles with Peanut Satay Sauce : Dette et av produktene med mest energi i testen pga høyt innhold av protein, fett og karbohydrater.

Porsjonsnudler, verre og verst!

Mens du kan bestemme hva du spiser til middagsnudlene, så skal porsjonsnudlene være et helt måltid. Og, det er nettopp slik mange spiser porsjonsnudler.

Du tilsetter vann eller varmes i mikrobølgeovn, avhengig av produkt. Uansett er resultatet et mye dårligere og usunnere valg enn middagsnudler.

Ingen av porsjonsnudlene inneholder fullkorn og fiberinnholdet er derfor lavt. Det vil også si et mindre næringsrikt produkt. Nudlene inneholder fett, men dette er stort sett ugunstig fett fra palmeolje. Palmeolje inneholder mye mettet fett og er uheldig for hjertet og helsen.

Porsjonsnudler er kort og godt en kilde til raske karbohydrater og uheldig fett.

I tillegg er de tilsatt en del salt som vi allerede får nok av i kosten. Krydderposen inneholder ofte sukker, salt, palmeolje og smaksforsterke i tillegg andre tilsetningsstoffer. Dette er rett og slett ingredienser eller næringsstoff som ikke kan anbefales.

Spis minst mulig!

Det klokeste du kan gjøre når du spiser porsjonsnudler er å spise så lite som mulig av det og velge produktet med lavest energiinnhold. Fordi da får du i deg minst av disse uheldige næringsstoffene og får mer i plass i magen til annen sunn mat.

Pass deg for nudelsyken

Dette er selvsagt ingen sykdom, men dersom du spiser mye porsjonsnudler så står du i fare for å få i deg for lite vitaminer og mineraler. Du får kanskje dekket energibehovet ditt gjennom rene karbohydrater og uheldig fett, men du får ikke i deg livsnødvendige næringsstoffer.

En pakke porsjonsnudler en gang i blant, skader neppe, men dette bør ikke være en del av ditt daglige kosthold.

Det finnes annen rask mat som mer næringsrik og bedre valg, for eksempel yoghurt, smoothies, grove bagetter med pålegg, wraps og lignende.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Vi testet 69 typer chips

Troika vinner sjokoladetesten

Stor test av salami

Tester av barer til trening og slanking

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Test av brunost

Sunne og usunne brunoster

TEST: Vi har testet 18 sunne og usunne brunoster - selv de magreste brunostene inneholder mer fett enn prim