Test av vitamindrikker

Denne helsedrikken er sunnest

Er såkalte helsedrikker sunne, eller sukkerbomber i forkledning?

HELSEDRIKK: Er vitamindrikkene sukkerbomber i forkledning?
HELSEDRIKK: Er vitamindrikkene sukkerbomber i forkledning? Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert
Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Cathrine Borchsenius

Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog.

Hun er fast ernæringsekspert i flere blader og nettsteder. Tidligere har hun blant annet vært faglig redaktør for DinKost.no. Hun har skrevet flere bøker og vært programleder i livsstilsprogrammet Sunt og Godt på TV 2.

Har du lagt merke til de mange delikate flaskene med «sunt vann» som står i butikkhyllene? Noen av drikkene ser ut som små kunstverk, med blomster og duse farger.

Del på Facebook Share

En del av dem har spennende ingredienser som Aloe vera-biter, collagen og klorofyll. Ikke rart vi får lyst til å prøve disse drikkene selv om prisen er i overkant av det vi liker å betale for noen desiliter vann.

Les også: Denne müslien er sunnest

Sukkervann

Mange av drikkene er veldig søte, og når du leser bakpå ser du at de fleste hovedsakelig består av vann og sukker. Noen er tilsatt vitaminer eller andre «helsefremmende» stoffer, men på grunn av sukkerinnholdet går dessverre vinningen opp i spinningen.

Bladet ShapeUp har testet flere typer og konklusjonen er klar:

Ønsker du et lite sukkerkick og påfyll av energi, kan du godt drikke en av disse drikkene. Særlig de som inneholder en del juice.

Kjøper du derimot slike drikker fordi du tror du skal få penere hud, mindre rynker, eller bedre fordøyelse, blir du nok dessverre lurt...

Les også: Den store juicebløffen

Trukket fra markedet

Flere typer «sunt vann» har også blitt tatt ut av salg fordi de har tilsetninger som ikke er godkjent av Mattilsynet.

Produktene som er trukket fra markedet er Sappé Aloe Vera drink, Sappé Beauti Drink Chlorophyll, Sappé Beauti Drink Collagen og Sappé Beauti Drink Fibre.

Disse leskedrikkene har stått i hyllene på Deli de Luca fra mai til august. Drikkene er tilsatt jern, sink, vitamin E og aminosyrer.

- Dette er tilsetninger som må godkjennes av Mattilsynet, hvis ikke er det forbudt å omsette dem i Norge, sier Atle Wold i Mattilsynet til VG.

Les også: Stor test av barnejuice

Mangler dokumentasjon

Helle Margrethe Meltzer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet sier også til avisen at flere av drikkene i Beauti Drink-serien lover rynkefri hud, bedre fordøyelse og rensing av kroppen.

- Det er bare tull, ingen ting av dette er dokumentert, og dermed er det ulovlig å trykke slike påstander på pakken, sier Meltzer.

Les også:

Stor test av lettbrus

De sunneste lettostene

Ta tran, dropp multivitaminer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning