Test av sunnere syltetøy

To syltetøy får terningkast seks

Vi har testet sunnere jordbærsyltetøy – med mindre sukker og annen søtning.

TEST AV SUNNERE SYLTETØY: Vi har testet sunnere jordbærsyltetøy. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV SUNNERE SYLTETØY: Vi har testet sunnere jordbærsyltetøy. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Sist oppdatert

Alternativ søtning

  • Isomalt: Litt mindre søtt enn vanlig sukker. Sukkeralkohol som består av glukose og mannitol. Gir 2 kcal per gram, halvparten av vanlig sukker. Regnes som en naturlig sukkererstatning. Isomalt er en sukkeralkohol, og kan som de fleste sukkeralkoholer, virke avførende ved høyt inntak eller gi problemer for en med irritabel tarmsyndrom.
  • Sukralose: 600 ganger søtere enn sukker. Gir ingen kalorier. Framstilles fra sukker, men som kjemisk endres slik at det ikke tas opp i kroppen og føres ut av kroppen via urin. Regnes som et kunstig søtstøff.
  • Stevia (steviolglykosid): 200-300 ganger søtere enn sukker. Gir ingen kalorier, og regnes som en naturlig sukkererstatning. Nylig tillatt i Norge med anbefalte begrensninger på inntak.

Kilde: Ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

De fleste synes vel at syltetøy er snadder på brødskiva eller som tilbehør til vafler og lignende. Som de fleste også er klar over er syltetøy gjerne er fullt av sukker, og akkurat det bør de fleste redusere inntaket av. Vi har testet jordbærsyltetøy, både med redusert sukker og uten tilsatt sukker.

Redusert sukkerinnhold

Å redusere forbruket av sukkerrike matvarer er generelt noe alle har godt av. Hvor søtt noe må smake er en vanesak. Klarer du å venne deg til at for eksempel syltetøy ikke må være supersøtt, vil du etter hvert kunne nyte den naturlige søtsmaken og aromaen fra bærene, og være fornøyd med det. Lett syltetøy betyr enten redusert sukkerinnhold eller bruk av alternativ søtning.

Uten tilsatt sukker

Står det ”uten tilsatt sukker” på et produkt, betyr det som regel at det er søtet med noe annet enn vanlig sukker, ikke at det er helt uten tilsatt søtsmak. Alternativ søtning til sukker i tre av testens syltetøy var isomalt, sukralose og stevia.

Som regel blandes ulike søtstoffer for å få en så tilnærmet naturlig søtsmak som mulig. I de to variantene uten tilsatt sukker, er det en kombinasjon av isomalt og sukralose som er brukt. Ett produkt er søtet med stevia, men ikke alene, slik det lett kan oppfattes ved første øyekast.

Vi må heller ikke glemme at vi gjør tennene våre en tjeneste ved å velge syltetøy med mindre sukker eller alternativ søtning.

Holdbarhet

Sukker fungerer i realiteten også som konservering. Med mindre sukker forkortes dermed holdbarheten, og syltetøy med mindre sukker anbefales derfor å oppbevares i kjøleskap etter åpning. De fleste syltetøy du får kjøpt er tilsatt surhetsregulerende middel (sitronsyre, eplesyre) og konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat) for å motvirke gjær- og muggsopp og visse bakterier som naturlig vil utvikle seg uten.

Velg syltetøy med mest bær og minst sukker

Jo mer bær det er i syltetøyet, jo bedre og sunnere er det. Det er jo bærene vi er ute etter, ikke alt sukkeret.

Bær inneholder også naturlig sukker, men hvor mye tilsvarer det egentlig? I følge Matvaretabellen vil for eksempel syltetøy med 60 gram jordbær per 100 gram tilsvare ca 4 gram sukker per 100 gram syltetøy. En porsjon syltetøy (20 gram) gir mindre enn ett gram sukker fra jordbærene. Det er altså ikke sukkeret fra bærene vi trenger å bekymre oss for.

Mye bær i syltetøyet bidrar også med litt mer C-vitamin og antioksidanter. Uansett bør nok ikke syltetøy være det pålegget du bruker mest av.

Slik ble testen utført

Kriteriet for valg av syltetøy i denne testen var mindre sukker enn vanlig eller uten tilsatt sukker. Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram vare. Det ble gitt flest poeng for minst karbohydrater, mest kostfiber og mest bær. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i februar 2015. Vi har valgt jordbærsyltetøy i denne testen, men de fleste produktene finnes også med bringebær, blåbær og så videre.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, så smaken er opp til deg å vurdere.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også