Norske jordbær er forsinket

De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær.

- Jordbærene har hatt godt av det relativt kjølige været etter pinse, lav temperatur gir større bær av god kvalitet og med fin smak, sier jordbærbonde Marius Egge i Lier.

Jordbærene kommer for fullt i slutten av juni, og modnes først i Lier, Vestfold, Sørlandet og Rogaland. I Nord-Norge modnes bærene sent, og er man heldig er det mulig å få jordbær i Tromsø i september. Ingen spiser mer jordbær som nordmenn, hver av oss nyter fire kilo i året. Jordbær er sunne bær med høyt innhold av C-vitamin og antioksidanter. De små frøene på bærene inneholder dessuten Omega-3. Det er flere årsaker til at norske jordbær er så gode på smak.

- Jordsmonnet er viktig. Det samme er de korte, lyse og kjølige nettene som hjelper bærene til å produsere en mer spenstig smak og mindre syre enn tilsvarende bær fra andre land, sier Egge.

(Kilde: Newswire)

Hva er vel bedre enn nystekt brød med hjemmelaget syltetøy på?

Bare fordi du spiser sunt, trenger du ikke nekte deg hjemmelaget syltetøy.

Her får du tre sunne oppskrifter på syltetøy - helt uten sukker.

Helsebringende

At det har stor helsebringende effekt å spise bær, det er lege Gunn Elin Ladstein ikke i tvil om.

- Jordbær, bringebær, blåbær og tranebær inneholder ellaginsyre og et stort antall polyfenoler (antioksidanter), sier hun.

- De stimulerer til eliminasjon av kreftfremkallende stoffer og hindrer angigenese (karnydannelse hos kreftceller, som er helt essensielt for at de skal kunne vokse videre og spre seg i kroppen), sier legen.

- Eller sagt enklere, bærene inneholder store mengder antioksidanter og hjelper immunforsvaret med å nøytralisere frie radikaler. Og frie radikaler kan være medvirkende årsak til kreft og for tidlig aldring, forklarer Ladstein.

Tre lure setninger

- Ikke tenk at du skal «slanke deg», at det er «synd» at du ikke kan spise de og de matvarene, og at du går glipp av så mye. Tenk heller: «Jeg kan spise hva jeg vil, og jeg vil spise sunt», råder Ladstein.

Hun har tre setninger det kan være lurt å ha i hodet dersom du ønsker å legge om til et sunnere kosthold.

1) Spis når du er sulten.

- Unngå å bruke mat til annet enn vanlige måltider, som trøst, feiring og så videre. Finn noe annet enn mat til dette bruk.

2) Stopp å spise når du er mett.

- Bruk god tid ved matbordet. Husk at det tar 20 minutter før hjernen registrerer at du blir mett. Det vil si at du kan unngå å spise for mye dersom du tar deg god tid når du spiser.

3) Ikke tenk fra dag til dag, men fra måltid til måltid.

- Skeier du ut ved ett måltid, ikke tenk at «nå har du allerede ødelagt den dagen, så da kan like godt resten av dagen også brukes til utskeielse». Tenk heller: «Nå skeier jeg ut i dette måltidet, NYT!, og gå tilbake som normalt ved neste måltid uten dårlig samvittighet og ødelagt dag».

Gunn Elin Ladstein

Gunn Elin Ladstein er utdannet legeved Universitetet i Oslo. Hun har også utdannelse fra Norges Idrettshøyskole. Ladstein er interessert for forebyggende helse, ernæring og fysisk aktivitet, og har jobbet ved Hexebergs klinikk i Sandvika. Nå jobber hun som fastlege på Skøyen i Oslo.

Gunn Elins oppskrifter på rørte bær

Denne metoden gir et friskt og godt syltetøy, men siden bærene ikke kokes, blir holdbarheten kortere enn for vanlig syltetøy. Som tykningsmiddel brukes fiberhusk.

Foretrekker du å kjøpe syltetøy? Tidligere har vi testet syltetøy med mindre sukker for å finne det sunneste. (Vær obs på at ikke alle merkene nødvendigvis fremdeles er i salg.)

syltetøy

BLÅBÆR: Både friske og dypfryste blåbær kan brukes til syltetøy. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Rørt blåbærsyltetøy

400 g blåbær, friske el dypfryste

5 ss sukrinmelis

1 ts fiberhusk

Rør alt sammen med gaffel. Dekk til. Oppbevar i kjøleskap. Holdbarhet: En drøy uke.

Næringsinnhold hele porsjonen:

Kcal: 204

Karbohydrat: 30 g = 80 %

Tilsatt sukker: 0 g

Fett: 3,61 = 10 %

Protein: 4,03 g = 10 %

SYLTETØY

JORDBÆR: Jordbærsyltetøyet inneholder lite fett, og er holdbart rundt en uke. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Rørt jordbærsyltetøy

Jordbær har en rekke viktige helsefordeler.

400 g jordbær, friske eller dypfryste

5 ss sukrinmelis

1 ts fiberhusk

Mos bærene sammen med resten, blender kan brukes. Hell over på rent glass. Sett på tett lokk. Oppbevares i kjøleskap. Holdbarhet: En drøy uke.

Næringsinnhold hele porsjonen:

Kcal: 136

Karbohydrat: 26,4 g = 90 %

Tilsatt sukker: 0 g

Fett: 0,81 g = 3 %

Protein: 2,03 g = 7 %

syltetøy

BRINGEBÆR: Bringebærsyltetøyet inneholder mindre karbohydrater enn syltetøy av jordbær og blåbær - og mest protein. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Rørt bringebærsyltetøy

400 g bringebær

6 ss sukrinmelis

1 ts fiberhusk

Rør alt sammen med gaffel. Dekk til. Oppbevar i kjøleskap. Holdbarhet: En drøy uke.

Næringsinnhold hele porsjonen:

Kcal: 116

Karbohydrat: 12,8 g, = 68 %

Tilsatt sukker: 0 g

Fett: 1,61 g, = 9 %

Protein: 4,43 g = 23 %

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!