Ned i vekt

- Ikke slank deg

Alle som har lykkes med å gå ned i vekt, har én fellesnevner.

NED I VEKT: Hva ville slankeekspertene svare hvis de måtte gi bare ett eneste, overordnet råd for å lykkes med å gå ned i vekt?
NED I VEKT: Hva ville slankeekspertene svare hvis de måtte gi bare ett eneste, overordnet råd for å lykkes med å gå ned i vekt?
Publisert Oppdatert

På slanker'n?

Hvis du vil gå ned i vekt kan du lett gå deg vill i jungelen av råd og anbefalinger for hvordan du skal klare det. Men finnes det ett enkelt råd som kan sies å være det aller viktigste for å lykkes med å gå ned i vekt?

Brød eller ikke brød? Fett eller ikke fett? Telle kalorier eller telle karbohydrater?

Spise ofte, spise sjelden? Spise mye, spise lite?

Trene mye, trene litt, trene hardt, trene rolig?

Gå raskt ned i vekt eller gå sakte ned i vekt?

Slanke seg alene, slanke seg i klubb?

Velg og vrak - eller vær så god bli gæren.

Ett godt råd for å gå ned i vekt

Vi har mange dyktige eksperter som kan fortelle deg hvordan du kan gå ned i vekt. De tilbyr forskjellige metoder for å gå ned i vekt.

Men hva ville de svare hvis de måtte gi bare ett eneste, overordnet råd for å lykkes med å gå ned i vekt?

Vi ga utfordringen til åtte eksperter - professor dr. med. Jøran Hjelmesæth, lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg, ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, fysioterapeut og treningsekspert Jill Jahrmann, fysioterapeut og leder i Grete Roede AS Jeanette Roede, lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg, lege og spesialist i allmennmedisin Audun Myskja og daglig leder i Libra Helse og Kosthold Laila Hægh.

Lege Audun Myskja sier blant annet at alle hans pasienter gjennom 30 år som har lykkes med å gå ned i vekt har én ting felles.

Les også:

En av tre har medfødt behov for kosttilskudd

Disse rådene følger ikke ekspertene selv

Se alle åtte svarene i listen under:

- Ikke slank deg

Jøran Hjelmesæth, Senterleder, professor dr. med. Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst (SSO) Sykehuset i Vestfold:

IKKE SLANK DEG: Slanking er et ord som signaliserer at dette er en slags kortvarig kur. Slankekurer forårsaker veldig ofte bare svært kortvarige gevinster.
IKKE SLANK DEG: Slanking er et ord som signaliserer at dette er en slags kortvarig kur. Slankekurer forårsaker veldig ofte bare svært kortvarige gevinster. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Jøran Hjelmesæth
Jøran Hjelmesæth Foto: FOTO: sykehuset

- Slanking er et ord som signaliserer at dette er en slags kortvarig kur (slankekur), og slike kortvarige kurer fraråder jeg på det sterkeste. De forårsaker veldig ofte bare svært kortvarige gevinster, og betydelige problemer med vektoppgang etterpå (jojoslanking), sier Hjelmesæth.

Lag en god plan

- Dersom du av helsemessige årsaker kunne ha godt av varig vektreduksjon, for eksempel hvis du er fet eller overvektig med diabetes, og dersom du selv er sterkt indre motivert for å gå ned i vekt, må du legge en god langsiktig plan. Denne planen er individuell, og kan variere betydelig fra individ til individ. Noen ønsker en kickstart, men da må de huske å legge en plan for langtidsoppfølging og stabilisering av vekten.

- Andre ønsker en langvarig forsiktig vektnedgang. Så her må det jobbes på flere plan, og jeg lar meg ikke friste til å foreslå noen lettvinte løsninger.

Les også:

Slik holder du sulten i sjakk

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Gikk ned 25 kilo og ble der

- Prioriter deg selv

Fedon Lindberg, lege og spesialist i indremedisin:

- Det viktigste spørsmålet du kan stille deg selv for å lykkes med å gå ned i vekt og bli der, er hvorfor, sier Lindberg.

PRIORITER DEG SELV: Du må prioritere deg selv for å finne ut hvorfor og hvordan du har gått opp i vekt, og gjennomføre de endringer som trengs.
PRIORITER DEG SELV: Du må prioritere deg selv for å finne ut hvorfor og hvordan du har gått opp i vekt, og gjennomføre de endringer som trengs. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Fedon Lindberg
Fedon Lindberg Foto: FOTO: Giorgos Drakopoulos

Hvorfor spiser du ikke riktig, slik at du kan gå ned i vekt og holde deg der? Hvilke behov er det du prøver å dekke med sjokoladen/ chipsen eller annet?

- Mange lever med mye uro, mange har en sterk indre kritiker. Mat og snop fungerer ofte som trøst, belønning eller annet. Du må se på din egen adferd, og prøve å finne ut hvorfor du lever på en måte som ikke er bra for deg. Alt vi gjør, tjener en hensikt - det gjelder både gode og dårlige vaner. Hvilken hensikt tjener snopet/ overspisingen din?

Gjennomføre endringer

Det er godt mulig du må legge om også på andre sider av livet ditt for å klare å få en varig vektnedgang.

- Det innebærer at du må prioritere deg selv for å finne ut hvorfor og hvordan, og gjennomføre de endringer som trengs. Klarer du det, er sjansene mye større for at du vil klare å legge om til et sunnere kosthold som holder deg slank livet ut: Mer protein (spesielt fisk og sjømat) og grønnsaker, mindre raske karbohydrater og raffinerte oljer/ margariner!

Les også:

Du går ned en halv kilo i uken

Gikk ned 63 kilo med personlig trener

Derfor gir mye søvn høy forbrenning

- Doble grønnsakinntaket ditt!

Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog:

- Spiser du mer grønnsaker, er det mindre plass i magen til mer kaloritette matvarer (all annen mat er mer kaloritett, men jeg tenker spesielt på junk food). Med andre ord - du fyller opp på lett, sunn mat som holder deg mett og god, samtidig som du får uvurderlige positive helseeffekter innabords på kjøpet, sier Arsky.

Kreftforebyggende

DOBLE GRØNNSAKINNTAKET: Spiser du mer grønnsaker, er det mindre plass i magen til mer kaloritette matvarer.
DOBLE GRØNNSAKINNTAKET: Spiser du mer grønnsaker, er det mindre plass i magen til mer kaloritette matvarer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Gunn Helene Arsky
Gunn Helene Arsky Foto: FOTO: Svein Brimi

Grønnsakene virker foryngende og kreftforebyggende.

De holder leddene smidige, styrker immunforsvaret og er bra for kolesterolet og fordøyelsen!

- Jeg anbefaler at du spiser mer grønnsaker; ikke bare til måltidene, men også mellom måltidene.

Les også:

12 slankespørsmål du ikke tør å stille

Slik påvirker søtstoffene blodsukkeret

Forum: - La oss lage en liste over slankemat

- Tren kondisjon

Jill Jahrmann, fysioterapeut og treningsekspert:

- Det utvilsomt beste tipset fra meg er å få seg bedre kondisjon. Det gjør deg til en forbrenningsmaskin, sier Jahrmann.

Man kan godt si at du får større motor, og dermed forbrenner mye mer per tidsenhet.

- For eksempel kan en utrent kvinne bruke godt over fire timer på å forbrenne 1000 kcal mens hun peser i «snakketempo». En veltrent kvinne vil bruke drøye 1,5 time på samme forbrenning med akkurat lik opplevelse av snakketempo.

TREN KONDISJON: Få opp kondisjonen. Det gjør deg til en forbrenningsmaskin.
TREN KONDISJON: Få opp kondisjonen. Det gjør deg til en forbrenningsmaskin. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Jill Jahrmann
Jill Jahrmann Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto

Bedre hvileforbrenning

Forskjellene mellom forbrenning i løpet av en treningsøkt for en utrent og en veltrent person med samme treningsopplevelse er enorme.

- I tillegg øker forbrenningen i hvile hos veltrente, og lysten på usunn mat og snop reduseres i etterkant av trening. Det er mange måter å trene opp kondisjonen på; du må finne det som passer for deg. Og så må du sette av tid til det - og gjennomføre det.

Les også:

Derfor går du ikke ned i vekt

De 5 verste slankekurene

Disse mellommåltidene er under 150 kcal

- Du må ville det

Jeanette Roede, fysioterapeut og leder i Grete Roede AS:

- Du må ha ordentlig bestemt deg for å gjøre det, for uten vilje må du slåss hele tiden, mot det du egentlig har lyst til - å spise feil/for mye snop eller lignende, sier Roede.

Du må ha målet godt i magen: Hva vil du med den slanke kroppen? Få bedre helse? Komme inn i fine klær?

- Du må ha et konkret mål som er så viktig at det går greit selv om det lugger litt av og til - for det vil det gjøre.

Endringer du kan leve med

DU MÅ VILLE DET: Uten viljestyrke må du slåss hele tiden, mot det du egentlig har lyst til.
DU MÅ VILLE DET: Uten viljestyrke må du slåss hele tiden, mot det du egentlig har lyst til. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Jeanette Roede
Jeanette Roede Foto: FOTO: Jørn Grønlund

Du må klare å tåle ulempene. Gå gjennom det på forhånd: Vil jeg virkelig dette? Og hva krever det?

- Gjør endringer som du trives med og kan leve med. Søk gjerne støttepersoner, og ha en heiagjeng rundt deg som kan motivere deg når det butter. For å gjennomføre endringene, er det viktig at du spiser det kroppen trenger, det du synes er godt, og kanskje viktigst av alt; at du spiser regelmessig. Da blir du mindre fristet til å småspise, og det blir lettere å styre unna fristelser.

Les også:

Slik holder du sulten i sjakk

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Gikk ned 25 kilo og ble der

- Spis naturlig mat

Sofie Hexeberg, lege og kostholdsekspert:

- Mitt beste råd for å oppnå og beholde en normalvektig og frisk kropp er å spise naturlig mat vi er tilpasset å spise, og slik spille på lag med kroppens hormoner. Reduser inntaket av karbohydrater betydelig og øk inntaket av naturlig fett, sier Hexeberg.

Dette vil gi deg en rekke gode effekter.

Stabilt blodsukker

- Du vil få et mer stabilt blodsukker. Du vil få lavere nivå av insulin, et hormon som gir økt fettlagring. Du blir kvitt ulvehunger og søthunger, fordi blodsukkeret ikke svinger opp og ned.

For de fleste fører dette til at de naturlig spiser mindre mat og forbrenner mer av eget kroppsfett, uten å plages av sult.

SPIS NATURLIG MAT: Du vil få et mer stabilt blodsukker. Du vil få lavere nivå av insulin, et hormon som gir økt fettlagring.
SPIS NATURLIG MAT: Du vil få et mer stabilt blodsukker. Du vil få lavere nivå av insulin, et hormon som gir økt fettlagring. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sofie Hexeberg
Sofie Hexeberg Foto: FOTO: Dr. Hexeberg klinikken

- I tillegg kan du få en rekke positive helseeffekter, sier legen.

Les også:

Du går ned en halv kilo i uken

Gikk ned 63 kilo med personlig trener

Derfor gir mye søvn høy forbrenning

- Finn NEIknappen!

Audun Myskja, lege og spesialist i allmennmedisin:

- Når jeg går gjennom de vellykkede slankekurene blant mine pasienter gjennom 30 år, de som har ført til varig vektnedgang og bedre helse, er det én fellesnevner: En klar beslutning, sier Myskja.

De som har lyktes, har sagt ja til noe og nei til noe.

- Dette «ja» og «nei» trenger ikke alltid ha direkte med mat å gjøre: I noen tilfeller har personen vært et ja-menneske som ikke har klart å sette grenser for seg selv og andre i nære forhold.

Lært å sette grenser

- Når pasientene har funnet nei-knappen, har den fungert også i forhold til mat og mosjon, selv om de ikke har prøvd å spise eller leve sunnere. De har lært seg å sette grenser, og har fått ny kontakt med sine instinkter for hva de trenger, rett og slett.

Les også:

FINN NEI-KNAPPEN: De som har funnet nei-knappen, har hatt klare beslutninger også i forhold til mat og mosjon.
FINN NEI-KNAPPEN: De som har funnet nei-knappen, har hatt klare beslutninger også i forhold til mat og mosjon. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Audun Myskja
Audun Myskja Foto: FOTO: Jørn Grønlund

12 slankespørsmål du ikke tør å stille

Slik påvirker søtstoffene blodsukkeret

Forum: - La oss lage en liste over slankemat

- Slutt å telle kalorier

Laila Hægh, daglig leder i Libra Helse og Kosthold:

- Vær smart! Dette innebærer at du slutter å telle kalorier, men satser på å spise sunn, god mat 4-5 ganger om dagen, og at du lager en trimavtale med deg selv og eventuelt andre.

For å klare dette, må du vite hva maten som du spiser, inneholder.

- Dette må du sette deg inn i, enten på egen hånd eller via en vektklubb eller annet. Ellers vil du ikke klare å ta de riktige valgene.

Planlegg måltidene

Planlegging er viktig.

- Mange av oss er flinke til å planlegge det meste, bortsett fra hva vi putter i munnen. Men det er jo maten som skal gi oss en god helse og overskudd.

Derfor er det viktig at du alltid har sunn mat tilgjengelig i hverdagen, slik at du kan ta de riktige valgene.

SLUTT Å TELLE KALORIER: Sats heller på å spise sunn, god mat 4¿5 ganger om dagen.
SLUTT Å TELLE KALORIER: Sats heller på å spise sunn, god mat 4¿5 ganger om dagen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Laila Hægh
Laila Hægh Foto: FOTO: Alexander Hagstadius

- Stol på deg selv, og gled deg over alt du får til. Vær positiv og bruk tid - det er bare de som gir opp, som ikke når målet.

Les også:

Derfor går du ikke ned i vekt

De 5 verste slankekurene

Disse mellommåltidene er under 150 kcal

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning