Et utvalg tester i laboratorium:

Du kan ta en rekke tester for å kartlegge ernæringsstatusen din. Testene kan gjøres ved flere laboratorier i Norge. Her er et utvalg:

Fettsyrepanel: Her får du kartlagt fettsyrene omega 3 og omega 6 og 9 og de 16-17 spesifikke fettsyrene. Fettsyrebalanser kan gi betennelsestilstander som igjen kan gi migrene, hjerte- og karsykdommer og leddgikt.

Mineraler i fullblod: Mineralstatus kan med fordel måles i fullblod. Kartlegger du mineralinnholdet i blodet vil du få en pekepinn på hva du trenger mer av. Her får du en oversikt over statusen på viktige mineraler som kalsium, kalium, magnesium, selen, kron, kobber osv.

NutrEval ernæringsanalyse: Dette er en omfattende analyse av vitaminer, mineraler, fettsyrer, aminosyrer, antioksidanter og tungmetaller. Dette er en analyse som først og fremst rekvireres av leger og kan benyttes både for å forebygge ernæringsmangler og avdekke behov for tilskudd hos pasienter med kroniske sykdommer.

Testene over gjøres ved Lab1, Skøyen i Oslo. Til alle prøvene kreves det rekvisisjon fra lege.

Én av tre har en medfødt mangel på viktige stoffer og trenger jevnlig tilskudd av vitaminer, mineraler og fettsyrer, forteller "vitaminlegen" Knut Flytlie til bladet Bedre Helse.

- Flesteparten av oss får i seg de vitaminene og mineralene de har behov for gjennom et variert kosthold. Får vi i tillegg nok bevegelse hver dag, burde vi ha gode forutsetninger for å holde oss friske og raske, sier allmennlege Knut Flytlie.

Han er komplementærmedisiner og forfatter av boken Vitaminrevolusjonen og Nye Vitaminrevolusjonen. Fra sin klinikk i Vejle i Danmark hjelper han daglig folk til å finne den riktige vitamin-, mineral- og fettsyrebalansen.

Rolls-Royce eller Lada?

- Er du en ekte "Helse-Rolls-Royce", har du gode arveanlegg med lite sykdom og høy alder i familien. Dersom du i tillegg har en sunn livsstil, har du store sjanser for å holde deg frisk og rask langt opp i alderdommen. Det skal det mye til for å ta knekken på deg og du kan tillate deg en hel del før du pådrar deg sykdom, sier Flytlie.

I den andre enden av skalaen har vi Ladaen.

- Den verste Lada-varianten er en mann som til sin store overraskelse har fylt 50 år. Ingen av foreldrene hans rakk å bli så gamle, men nå røyner det på. Han røyker, drikker for mye alkohol og spiser for det meste gatekjøkkenmat, er overvektig og beveger seg lite. Og han har selvsagt mange helseplager. Dette er en mann som definitivt trenger vitamin- og mineraltilskudd, sier Flytlie.

Så har vi alle grader mellom disse to variantene.

Sikker med multipreparat?

Vitaminer og mineraler er virkestoffer i maten som bidrar til de utallige fysiologiske og kjemiske prosessene i kroppen og sørger for at hele maskineriet vårt fungerer som det skal. De virker sammen i et komplisert samspill.

I tillegg til dårlige gener og slett livsstil, kan det oppstå situasjoner i livet, sykdom, psykiske belastninger osv., hvor vi tappes for energi og trenger ekstra tilskudd.

- Derfor kan det uansett lønne seg å gardere seg med tilskudd av vitaminer og mineraler. Med mindre du overdoserer grovt av fettløselige vitaminer som A og D, er du på den trygge siden, sier Flytlie.

- Tilskudd er en ekstraløsning

Kosttilskudd er en ekstraløsning som aldri kan erstatte næringsinnholdet i maten.

- Dersom du ikke har spesielle allergier eller intoleranser som gjør at du må eliminere visse matvarer, greier du deg stort sett veldig bra med et vanlig, norsk kosthold, sier ernæringsfysiolog Vibeke Landaas som understreker at hun ikke har noen ting imot mineral- og vitamintilskudd, men at de må tas for det de er: Et supplement til maten.

Tilskudd for allergikere

- Spiser du variert med daglig inntak av fisk eller kjøtt, frukt, grønt, grove kornprodukter og meieriprodukter får du alle de viktige næringsstoffene. Er det noe av dette du ikke tåler, kan du eventuelt supplere med tilskudd. Er du for eksempel allergisk mot fisk, bør du ta tran som inneholder vitamin D og omega-3, forteller Landaas.

- Tåler du melkeprodukter dårlig, kan du for eksempel bruke soyamelk som er kalsiumberiket og sørge for å spise godt av andre jodkilder som sjømat, sier ernæringsfysiologen.

- Generelt vil de som spiser lite ha større risiko for ikke å få dekket sitt behov for vitaminer og sporstoffer. Derfor er det ekstra viktig at barn og småspiste velger sunn og næringstett mat og ikke fyller magen med tomme kalorier, sier Landaas.

Dårlige målemetoder

- D-vitaminmangel kan være en utfordring i mørketiden. Derfor anbefaler jeg generelt tran og D-vitamin i vinterhalvåret. Kvinner i fruktbar alder kan noen ganger trenge ekstra jerntilskudd, men her skal man alltid rådføre seg med lege først, understreker Landaas.

Ved osteoporose tar du D- vitamin og kalsium sammen med legemidler.

- Vanlige blodprøver kan til en viss grad brukes for å kontrollere ernæringsstatus, men det er ikke alle næringsstoffene man har gode biomarkører for. Man har imidlertid gode målinger for jernlagre samt flere av vitaminene, sier Vibeke Landaas.

- Skal jeg kartlegge ernæringsbehovet til klientene mine, tar jeg en kostanamnese - en grundig gjennomgang av kostholdet deres - og setter det opp mot symptombildet. Jeg kommer veldig langt med det, sier ernæringsfysiologen.

- Jordsmonnet har mye å si for næringsinnholdet i maten, men analyser bekrefter at dagens råvarer inneholder godt med næringsstoffer fortsatt, sier Vibeke Landaas som er mer bekymret for alle halvfabrikata og junkfood vi spiser.

Slik sjekker du ernæringsstatusen

- Vitamin-, mineral og fettsyreverdiene i blodet kan fortelle en god del om helsen vår, men det gjelder å ha det riktige analyseredskapet, sier Dag Tveiten, bioingeniør og daglig leder for Bio Medisinsk Laboratorium (BMLab) i Sandvika utenfor Oslo.

- Statusen til vitamin D, vitamin E, B12 osv. kan måles i serumanalyser. Disse er de vanligste og du får dem refundert av trygdekassen, men ellers har disse noe begrenset verdi når det gjelder ernæringsstatus, sier Tveiten.

- Skal du sjekke statusen av både mineraler, fettsyrer, aminosyrer og tungmetaller i blodet, er det bedre med en fullblodsanalyse. Den måler nivåene både i og utenfor cellene, sier bioingeniøren..

Analysene brukes ikke til å stille diagnoser, men til å avdekke ubalanser som kan ligge bak sykelige tilstander. De rekvireres av lege, men refunderes ikke av trygden.

Ifølge Tveiten er dette fordi fullblodsanalysene er for kostbare. Dette i motsetning til serumsanalysene som ikke på langt nær er så grundige, men desto rimeligere.

Du kan lese mer om forskjellige vitaminer, mineraler og fettsyrer lenger ned på siden.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Alle over 20 bør kjenne sitt kolesterolnivå

Slik unngår du å krympe med alderen

Derfor går du ikke ned i vekt

25 triks mot søtsug

=

TILSKUDD ER TILSKUDD: Kosttilskudd er en ekstraløsning som aldri kan erstatte næringsinnholdet i maten. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Fruktose

Er fruktose egentlig skadelig?

I stadig større grad tilsettes fruktose i brus og godterier. Ekspertene er imidlertid uenige om hvor farlig dette søtningsmidlet er.