VEKTNEDGANG

Slik gikk Amund (26) ned 30 kilo på åtte måneder

Amund bestemte seg for å gå ned i vekt etter å ha sett bilder av seg selv.

FØR OG ETTER: På bilde til venstre veide Amund 130 kilo, og på høyre bilde veier han 102.
FØR OG ETTER: På bilde til venstre veide Amund 130 kilo, og på høyre bilde veier han 102. Foto: Privat
Sist oppdatert

Amund Reidem (26) kommer fra Brandbu på Hadeland. Da han ble permittert i april brukte han tiden på å gå ned i vekt. Da han gikk på vekta i april veide han omtrent 130 kilo.

På slutten av året, åtte måneder senere, var vekta nede på 102 kilo. Det var avisa Hadeland som først omtalte saken.

Ble permittert

Amund jobber som fotograf hos Jenserud foto, og bor sammen med samboer Kari og barna Hermine (3) og Mille (1).

– Det hjalp faktisk på vekta å bli permittert, for da fikk jeg lagt all fokus på vektnedgangen. Jeg fikk plutselig god tid til å gå masse turer og telle kalorier, sier han.

– Målet mitt er å komme under 100-kilosgrensa, så jeg har noen få kilo igjen. Jeg håper at jeg kan klare å komme meg ned på 97 kilo, sånn at jeg har noe å gå på, forteller den 189 cm høye karen.

I DAG: Amund har som familiefar hatt stor glede av å gå ned i vekt. Her er han på tur med kona og hans to døtre.
I DAG: Amund har som familiefar hatt stor glede av å gå ned i vekt. Her er han på tur med kona og hans to døtre. Foto: Privat

Et annet tiltak han gjorde var å kutte ut frokosten.

EN OPPVEKKER: Amund forteller at det var lettere å se at han hadde blitt for stor på bilder enn i speiler.
EN OPPVEKKER: Amund forteller at det var lettere å se at han hadde blitt for stor på bilder enn i speiler. Foto: Privat

– Da faster jeg på en måte store deler av døgnet, siden det ofte går 14-15 timer fra kveldsmaten til første måltid dagen etter. Jeg sover uansett mesteparten av disse timene, så jeg merker det ikke så godt, sier han.

Teller kalorier

Han forteller også at det hjalp å telle kalorier.

Da var det lettere å velge de matproduktene med lavest kaloriinnhold, for da får han en oversikt over hvor mye kalorier, fett og proteiner matvarene ved hjelp av en app kalt LifeSum.

Det finnes nemlig flere apper som kan hjelpe deg til å gå ned i vekt. I appen LifeSum som Amund har brukt gjennom sin slankeperiode får du beskjed hvis du enten har spist for lite, eller har nådd kalorigrensa for dagen.

Les også: Prøv Klikk.nos kalorikalkulator

– Jeg kuttet blant annet ut fine brødprodukter, brus med sukker, juice og godteri, og lager hjemmelagde middager istedenfor ferdigmat. Det hjelper faktisk mer enn man skulle tro, forteller han.

Amund går også lange turer i nærområdet. Hvis han vet at han for eksempel skal på fest eller selskap der det serveres mye god mat utover kvelden, så går han en ekstra lang tur.

– Så lenge jeg forbruker flere kalorier enn hva jeg spiser, så hjelper det jo på vektnedgangen, sier han.

Grunnen til at han gikk på vekta i første omgang, var at han så på bilder av seg selv.

– Jeg så bildene at jeg hadde blitt alt for stor. Det var lettere å se på bilder enn i speilet, der ble jeg litt blind på meg selv. Så da tok jeg en tur opp på vekta og skjønte fort at nå er det bare å sette i gang, forteller han.

Les også: Svigermors drøm: Sissel (50) raste ned 50 kilo etter møtet med Christian

NÅ: Amund veier i dag 102 kilo, men har et mål om å gå ned 5 kilo til.
NÅ: Amund veier i dag 102 kilo, men har et mål om å gå ned 5 kilo til. Foto: Privat

Alt føles lettere

Amund forteller at han aldri har hatt noen store utfordringer med å veie for mye, han har alltid kunnet gå turer og spille fotball.

Likevel merker han at det er svært mange positive sider ved å ha gått ned i vekt, alt føles litt lettere nå enn før, som å knyte skolisser, gå toppturer og leke med barna.

Han har også gått ned tre buksestørrelser, som gjør det morsommere å handle klær.

Amund har også fått flere kommentarer etter vektnedgangen, som han synes er både motiverende og koselig.

– Det hjelper å bli påminnet at det en gjør, faktisk hjelper. Når du ser seg selv i speilet hver eneste dag, så ser du det ikke like fort som folk som ser deg sjelden, sier han.

Les også: Dette skjer med forbrenningen om du spiser på kvelden

Ikke farlig å faste

DROPP FROKOSTEN: Steinunn Josteinsdottir er Ernæringsfaglig rådgiver hos Min Ernæring, og mener at det er greit å kutte ut frokosten.
DROPP FROKOSTEN: Steinunn Josteinsdottir er Ernæringsfaglig rådgiver hos Min Ernæring, og mener at det er greit å kutte ut frokosten. Foto: Privat

Det finnes mange ulike måter å gå ned i vekt på, og det er veldig individuelt hva som passer for deg og din kropp.

Ernæringsfaglig rådgiver Steinunn Josteinsdottir forteller at det ikke er noe i veien for å gjøre slik som Amund, nemlig å enten droppe eller forskyve frokosten til senere.

Det er altså helt greit å kutte ut frokosten, og dermed forlenge nattefasten.

– Jeg er for fasting, men når du skal faste, er det veldig viktig at du spiser mat av god kvalitet når du først spiser. Du bør få i deg alle de essensielle næringsstoffene du behøver, og ikke fylle resten av dagen med næringsfattig "junk", sier Josteinsdottir.

Hun forteller også at det kan være lurt å gjøre det i samråd med en ernæringsfysiolog eller rådgiver, og ikke tenke at man bare gjør det på egenhånd. Spesielt ikke hvis man ikke har gode kunnskaper om sunn og næringsrik mat.

Josteinsdottir mener at en slik type diett vil fungere på en person som vil ned i vekt, men vil ikke anbefale den til en som ikke har behov for endringer.

Hun anbefaler for eksempel ikke at barn, ungdom og friske, normalvektige skal kutte ut frokosten.

Les også: Prøv Klikk.nos kalorikalkulator

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2021, og sist oppdatert 27/01 2021.

Les også