50 kilo lettere på 50-årsdagen

Svigermors drøm: Sissel (50) raste ned 50 kilo etter møtet med Christian

Var på randen av slankeoperasjon da hun fikk hjelp fra uventet hold.

GOD KJEMI: - Christian øser av sin treningsentusiasme og inspirasjon, sier Sissel
GOD KJEMI: - Christian øser av sin treningsentusiasme og inspirasjon, sier Sissel Foto: Christin Lund
Publisert Oppdatert

50 kilo. Det er en gjennomsnittlig tenåring. Eller en stor rottweiler hannhund. Såpass mye lettere er Sissel Grorud (50) blitt!

Mye av grunnen til at hun har klart å gå ned så mye i vekt er motivasjonen for å trene og god hjelp fra svigersønn og personlig trener Christian Aslesen (27).

Svigersønnen har selv gått ned hele 26 kilo og er den som har pushet Sissel til å trene jevnt og trutt.

- Han kom inn i livet vårt med brask og bram for fire og et halvt år siden, sier Sissel.

Hun er full av lovord om svigersønnen som støtter og stiller opp i hverdagen med gode treningstips og motivasjon.

FØR: Sissel før hun begynte livsstilsendringen.
FØR: Sissel før hun begynte livsstilsendringen. Foto: Privat

- Han blir aldri lei spørsmålene til svigermor og der jeg er god på kosthold og kalorier, er han god på trening og motivasjon, forteller hun.

- Han pusher på riktig måte og skryter av meg. Og jeg som er ekstremt dårlig på å ta imot skryt, men han gir seg ikke likevel, ler hun - og forteller at svigersønnen har en lun og lur humor som hun digger.

Sterkere sammen med ektemannen

Det var ikke bare svigersønnen som bidro til at Sissel klarte å gjennomføre livsstilendringen. Også ektemannen Trond Andersen (47) fikk "kniven på strupen" og måtte endre vanene sine for å holde på den gode helsa.

Det gjorde sitt til at de kunne gå sammen om et nytt mål.

– Når man er et par, er det nesten håpløst å endre livsstil og kosthold dersom ikke ektefellen også er med, sier Sissel.

Hun er tidligere kokk og gift med gourmetkokk og faglærer i restaurant- og matfag, Trond.

– Det er vanskelig å spise salat og knekkebrød når kjæresten lager biff, bearnaise og pommes frites, sier tobarns­moren og bestemoren fra Barkåker i Vestfold.

Vurderte operasjon

Først da kjæresten og en sprek svigersønn ble med, begynte kiloene å rase av. Uten å komme tilbake.

Som matentusiaster og tidligere restauranteiere hadde ekteparet lenge kost seg med akkurat det de hadde lyst på. Fete franske oster, smør- og fløtesauser, store marmorerte entrecôte-stykker, sjokolade-desserter og deilige bakverk. Det begynte å synes godt. Også på Trond.

KLARTE DET SAMMEN: Sissel og Trond før de la om livsstilen sammen.
KLARTE DET SAMMEN: Sissel og Trond før de la om livsstilen sammen. Foto: Privat

Sissel forteller at hun alltid har følt seg som «den største jenta i klassen».

Hun har gått på alle dietter og slankekurer som finnes etter at hun fødte barna Anine (24) og Markus (20). Etter vekttap gikk hun alltid opp igjen. Med «renter».

Les også: Tok fire grep: Slanket bort 80 kilo

Vurderte slankeoperasjon

Da hun i 30-årene ble uføretrygdet på grunn av slitasjegikt, ble hverdagene også mer stillesittende. I 2011 var fortvilelsen så stor at hun vurderte slankeoperasjon. Men hun endte opp med å bestemme seg for å endre livsstil og kosthold istedenfor.

Etter å ha sultet seg 20 kilo ned i vekt på egen hånd, ble Sissel med i et fire år langt prosjekt i regi av Senter for sykelig overvekt. Her ble hun fulgt opp av lege og fikk noen å trene med. Det hjalp på gjennomføringsevnen.

Likevel lot varige resultater vente på seg. Sissel drømte om å bli «kajakk-slank», som vil si å kunne få plass i en kajakk. Trond ga henne en i gave i 2012. Da klarte hun så vidt å skru seg ned i den. En annen drøm var å passe inn i en av morens gamle festkjoler fra 60-tallet.

Samme mål

Det ble ikke skikkelig fart på kiloene før ektemannen i 2016 forsto at han også måtte ta grep. Legen sa han måtte begynne med blodtrykkstabletter dersom han ikke endret livsstil.

Samtidig fikk de sitt første barnebarn; Sjarmøren Storm (snart tre år) kom til verden etter at Sissels datter traff den store kjærligheten i den personlige treneren Christian.

Begge tok ekteparet med storm. Christian øste av sin treningsentusiasme og inspirasjon ved selv å ha gått ned 26 kilo. Storm ville leke med «Mommo og Ossa», og da måtte de orke å løpe og leke. Slik fikk de to kokkene ett mål: Et sunnere og slankere liv – sammen.

<b>TO KOKKER OG EN PLAN:</b> Ekteparet gleder seg til hver søndag, da de planlegger neste ukes meny og trening. God smak skal det ikke kuttes ned på!
TO KOKKER OG EN PLAN: Ekteparet gleder seg til hver søndag, da de planlegger neste ukes meny og trening. God smak skal det ikke kuttes ned på! Foto: Christin Lund

Teller kalorier

Et mål krever en plan. Den dag i dag koser ekteparet seg med sin søndagsrutine: planlegge neste ukes meny, trening og gjøremål.

– Det finnes ingen hemmelighet eller trylleformel. Vi teller kalorier og holder oss til mellom 1200 og 1500 per dag. For oss, hvor mat har vært selve livet, er det fortsatt det, bare på en litt annen måte. Vi trenger ikke å kose oss med alt vi har lyst på hver dag. Nå gjør vi det kun på lørdager, forteller Sissel.

På lørdager spises det både smågodt, potetgull, Troika, nybakt brød, kanelboller, biff og fløtesauser. Vin, øl og drinker er også lov. Det må til for å holde motivasjonen og det strenge regimet i hverdagen oppe.

– Hverdagsmaten må fortsatt smake godt, være variert og inneholde alle næringsstoffene vi trenger. Da er det jo greit å vite alt vi vet som kokker, sier Sissel.

Les også: Cecilie takket nei til slankeoperasjon - gikk ned 30 kilo

<b>SPREK BESTEMOR:</b> Da Sissel ble bestemor for første gang, merket hun at noe måtte gjøres for å være med på vesle Storms mange leker og innfall. 
SPREK BESTEMOR: Da Sissel ble bestemor for første gang, merket hun at noe måtte gjøres for å være med på vesle Storms mange leker og innfall.  Foto: Christin Lund

Fortsatt søtsug

Sissel har fremdeles konstant sultfølelse og søtsug. Trond har det ikke. Begge deler er like vanlig, fikk de vite etter kurset ved Senter for sykelig overvekt.

Sissel er heller ikke av dem som er blitt «avhengig» av å trene og begynt å elske det. Nei, det er bare noe hun vet hun må. Hun synes det er like kjedelig og slitsomt hver gang, og er glad når hun er ferdig med det.

- Vanskelig å holde vekten

- Det er fantastisk viktig at andre i husholdningen bidrar aktivt og hjelper til med varig endring til sunnere levevaner, sier Jøran Hjelmesæth , senterleder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, professor ved Universitetet i Oslo og leder i Nasjonalt råd for ernæring.

VANSKELIG: - De fleste vil dessverre gå opp igjen, sier professor Jøran Hjelmesæth.
VANSKELIG: - De fleste vil dessverre gå opp igjen, sier professor Jøran Hjelmesæth.

Han forteller at det gjør det mye lettere å få til vektnedgang.

- De aller fleste klarer fint å gå ned 5–10 prosent i vekt, og mange klarer å gå ned mye mer, men at det dessverre er mye vanskeligere å holde den nye, lavere vekten.

 – De fleste vil gå opp i vekt i løpet av relativt kort tid. Mange vil ta igjen alle kiloene igjen – og mer til. Dessverre, sier Hjelmesæth.

 Ifølge professoren er hovedårsakene til vektoppgang etter vektreduksjon økende sult, lavere metthetsfølelse, økt glede og velvære når man spiser fet og søt mat, samt redusert forbrenning.

Trond gikk ned 18 kilo

Parets vekt har gått jevnt nedover siden de begynte å samarbeide om ny livsstil for tre år siden.

Helsegevinsten har gått oppover: Trond trenger ikke blodtrykksmedisiner, og Sissels ledd blir ikke verre. De har mer overskudd til både å være sprekere kjærester, foreldre, besteforeldre, turgåere og kajakkpadlere. Siden januar i år har Trond kvittet seg med 18 kilo, og solgt alle skjortene sine på Finn.Sissel ble kvitt sine siste 20, og nådde målet om å gå ned 50 kilo før den store 50-årsfesten sin i sommer. Og ja da, morens flotte 60-talls­kjole satt perfekt på jubilanten!

Les også: Reagerer du ekstra på lyd?

Sissel og Tronds beste tips:

  • Lag ukemenyer, treningsplan og faste rutiner.
  • Bruk kostholdplanleggeren.no og matvaretabellen.no for å sette sammen rett mengde kalorier og anbefalt daglig næringsinnhold.
  • Salat og grønnsaker kan det aldri bli for mye av.
  • Spis ren mat og rent krydder, det vil si ikke ferdige krydderblandinger og prosessert mat. De inneholder mange skjulte kalorier, salt og sukker.
  • Unngå å lage for mye mat. Restemat kan fort bli farlig.
  • Ta farvel med majones for alltid.
  • Invester i gode stekepanner, da kan du steke kun med vann!
  • Spis heller én skive gulost enn to skiver lett-gulost.
  • Spis heller bær enn frukt om du må ha noe søtt.
  • Mariner råkostsalaten i eddik, vann, noen dråper natrena, salt og pepper for sprekere smak.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning