jenny jenssens beste treningstips

Jenny Jenssens favorittøvelser: – Jeg vet hvordan det er å være bedagelig anlagt

Nå gir den spreke artisten sine tips til hvordan du kommer deg ut på tur, og hvilke styrkeøvelser som er hennes favoritter.

Pluss ikon
<b>BØY OG TØY:</b> Knebøy med hendene samlet foran brystet. Her går du opp og ned flere ­ganger. Vil du ha ekstra belastning, kan du ­gjerne holde noe tungt mellom hendene. Det er viktig at knærne er rett over tærne når du gjør øvelsen.
BØY OG TØY: Knebøy med hendene samlet foran brystet. Her går du opp og ned flere ­ganger. Vil du ha ekstra belastning, kan du ­gjerne holde noe tungt mellom hendene. Det er viktig at knærne er rett over tærne når du gjør øvelsen. Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

Jenny Jenssen levde tidligere et avslappet liv uten mye fysisk aktivitet. Nå synes hun faktisk at det å komme seg ut på tur er balsam for sjelen. Og hun er ikke fremmed for å gjøre noen treningsøvelser underveis på turen.

– Ute får du luftet tankene, og du får ut «eder og galle». Og ikke minst får du frisk luft! Det er utrolig hva en tur gjør for psyken, sier musiker, sanger og nå hele Norges turinspirator Jenny Jenssen.

For et par år siden deltok hun i TV-programmet 16 ukers helvete, der seks kjendiser må gjennom et knallhardt kostholds- og treningsopplegg for å forbedre helsen.

Etter dette la hun om livsstilen helt, og nå ønsker Jenny å inspirere andre til å få en sunnere livsstil.

– Jeg vet hvordan det er å være bedagelig anlagt. Jeg var slik selv. Jo da, jeg trimmet jo i ungdommen, men de siste tiårene ble det ikke stort. Godstolen fristet for ofte, og jeg har vært veldig glad i å kose med meg god mat og vin foran TV-en.

<b>ELSKER TRENING:</b> Jenny har fått en ny giv etter at hun var med i TV-programmet «16 ukers helvete». I dag elsker hun trening, og bruker enhver anledning til å komme seg ut i det fri.
ELSKER TRENING: Jenny har fått en ny giv etter at hun var med i TV-programmet «16 ukers helvete». I dag elsker hun trening, og bruker enhver anledning til å komme seg ut i det fri. Foto: Gry Traaen

Les også: Trine Lise gikk ned 10 kilo. Med på kjøpet fikk hun noe hun overhodet ikke var forberedt på

En ny start

Men dette var den gamle Jenny. Nye Jenny prioriterer helsen, og går tur så ofte hun kan. Det har gitt henne en ny giv både hjemme og på scenen.

– Å gå en tur frisker opp, det er en ny start. Å være ute i naturen, kjenne luktene og se blomster som spirer og gror, det er utrolig godt! 60-åringen setter stor pris på å bo i Norge, med den flotte naturen vi har her og alle mulighetene den byr på.

Hun råder folk til å utvide horisonten.

– Gå en tur i nærområdet ditt, og gå gjerne en ny rute enn du pleier. Vi er jo så heldige at selv i byene er det mange grønne lunger å vandre i, sier den sporty sangerinnen.

Les også: (+) Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå

Husk styrketrening

Når Jenny er på tur, legger hun gjerne inn styrke- og strekk­øvelser. I sekken har hun med seg vannflasker som fungerer optimalt som vekter. Bruker du vekter, blir jo muskulaturen ekstra styrket.

– Vektene gir mer motstand, og dermed blir du sterkere. Etter hvert som du blir sterkere, kan du øke mengden vann i flaskene.

Det er veldig motiverende når du kjenner at den vekten du ­startet med, og som du kanskje syntes var tung, blir lett. Gi deg selv et stort heia-rop hver gang du klarer å øke vektbelastningen.

Holder du en vannflaske i hver arm og løfter armene strake opp og ned foran, er det veldig god styrketrening for armene og skuldrene.

Å gjøre knebøy er en annen god øvelse. For ekstra belastning kan du gjerne holde en vannflaske i hendene.

Under finner du noen av øvelsene Jenny anbefaler. Og du! Husk å tøye skikkelig ut etterpå.

Les også: Mona (59) gikk ned 25 kg – uten å kjenne på sult

<b>TRENER MAGEN:</b> Planken er en fantastisk øvelse for magen. Det er viktig at setet er lavt, og ryggen rett. Hvor lenge du bør holde, kommer an på hvor trent du er. I starten holder det med noen sekunder, gjerne 2–3 repetisjoner. Det viktigste er å holde ryggen rett, og rumpa lav. Gjør du planken regelmessig, blir du sterk på kort tid. 
TRENER MAGEN: Planken er en fantastisk øvelse for magen. Det er viktig at setet er lavt, og ryggen rett. Hvor lenge du bør holde, kommer an på hvor trent du er. I starten holder det med noen sekunder, gjerne 2–3 repetisjoner. Det viktigste er å holde ryggen rett, og rumpa lav. Gjør du planken regelmessig, blir du sterk på kort tid.  Foto: Gry Traaen
<b>SKULDERPRESS 1:</b> Denne øvelsen kan gjøres med armene løftet strake opp og ned foran kroppen, eller at armene løftes strake opp og ned på siden av kroppen. Ved å ta armene opp i luften og helt ned, så trenes skuldrene. Bruk gjerne et par flasker med vann som vekter når du skal trene armene. Denne øvelsen trener tre muskelgrupper på én gang. I denne posisjonen er det skuldrene som blir sterkere.
SKULDERPRESS 1: Denne øvelsen kan gjøres med armene løftet strake opp og ned foran kroppen, eller at armene løftes strake opp og ned på siden av kroppen. Ved å ta armene opp i luften og helt ned, så trenes skuldrene. Bruk gjerne et par flasker med vann som vekter når du skal trene armene. Denne øvelsen trener tre muskelgrupper på én gang. I denne posisjonen er det skuldrene som blir sterkere. Foto: Gry Traaen
<b>SKULDERPRESS 2:</b> Bruk gjerne et par flasker med vann som vekter når du skal trene armene. Denne øvelsen trener tre muskelgrupper på én gang. I denne posisjonen er det skuldrene som blir sterkere.
SKULDERPRESS 2: Bruk gjerne et par flasker med vann som vekter når du skal trene armene. Denne øvelsen trener tre muskelgrupper på én gang. I denne posisjonen er det skuldrene som blir sterkere. Foto: Gry Traaen
<b>TREN TRICEPS 1: </b>Med denne øvelsen trenes baksiden av over­armene (triceps), og du kan få bukt med det såkalte «grevinnehenget». <br>Slik gjør du: Legg armene inntil kroppen og beveg dem fremover og bakover. Det er bare fra albuene og ned som skal være i bevegelse. For ekstra belastning kan du gjøre øvelsen med vekter, som for eksempel to fylte vannflasker.
TREN TRICEPS 1: Med denne øvelsen trenes baksiden av over­armene (triceps), og du kan få bukt med det såkalte «grevinnehenget».
Slik gjør du: Legg armene inntil kroppen og beveg dem fremover og bakover. Det er bare fra albuene og ned som skal være i bevegelse. For ekstra belastning kan du gjøre øvelsen med vekter, som for eksempel to fylte vannflasker.
Foto: Gry Traaen
<b>TREN TRICEPS II:</b> Når armene har vært bakover tar du dem fremover igjen med en rolig bevegelse
TREN TRICEPS II: Når armene har vært bakover tar du dem fremover igjen med en rolig bevegelse Foto: Gry Traaen
<b>RETT I RYGGEN:</b> Denne øvelsen gir god holdning. Stå med rett rygg og det ene beinet foran det andre.
RETT I RYGGEN: Denne øvelsen gir god holdning. Stå med rett rygg og det ene beinet foran det andre. Foto: Gry Traaen

Skaff deg en heiagjeng

Synes du det er vanskelig å komme deg ut på trening? Det er ikke så rart, for det kan ta noen uker å endre vaner og å komme godt i gang. For å øke motivasjonen, råder Jenny Jenssen de som ønsker å komme seg i aktivitet til å skaffe seg en heiagjeng.

– Allier deg med noen som har stått i det samme, og som har erfart hvordan det er å gjøre livsstilsendringer. Det kan være en god venninne, en nabo eller en ektefelle. Det er også mulig å melde seg på et kurs der du møter likesinnede. For meg var heiagjengen i 16 ukers helvete til uvurderlig hjelp, sier hun.

Det kan også være lurt å lage en fast avtale med noen når det gjelder trimmen. I tillegg kan kanskje det å slå egen rekord være motiverende for noen? Har du en avtale om å gå sammen med noen, er terskelen for å avlyse mye høyere enn om du bare har en avtale med deg selv.

Jenny er selv et konkurransemenneske, og hun bruker dette instinktet for alt det er verdt ved å konkurrere mot seg selv.

– Jeg liker å presse meg selv ved å prøve å slå egne rekorder. Derfor går jeg innimellom utvalgte løyper på tid, forteller hun.

Hun råder til å ikke være så streng mot seg selv når man starter opp med mer aktivitet.

– Det tar noen uker å komme i gang, og det kan ikke minst være strevsomt å endre gamle vaner.

<b>UT OG GÅ:</b> Mosjon ute i det fri er godt for helsen. Velg mykt underlag der du kan. 
UT OG GÅ: Mosjon ute i det fri er godt for helsen. Velg mykt underlag der du kan.  Foto: Gry Traaen

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2024, og sist oppdatert 05/05 2024.

Les også