Trine lise fra 16 ukers helvete

Trine Lise gikk ned 10 kilo. Med på kjøpet fikk hun noe hun overhodet ikke var forberedt på

Komiker Trine Lise Olsen visste at hun måtte ha drahjelp for å gå ned i vekt og endre livsstil. TV-serien 16 ukers helvete sendte henne ned 10 kilo, og hun fikk noe på kjøpet hun overhodet ikke var forberedt på.

<b>FØR OG NÅ:</b> Det er ingen tvil om at Trine Lise har gjennomgått en endring når man ser bilder fra før og etter <span class="Italic">16 ukers helvete</span>.
FØR OG NÅ: Det er ingen tvil om at Trine Lise har gjennomgått en endring når man ser bilder fra før og etter 16 ukers helvete. Foto: Mads Rogde/Discovery+
Sist oppdatert

– Jeg har lært meg å velge meg selv. Hvorfor skal jeg gå tur, trene og spise sunt? Jo, fordi det er bra for meg. Det har spredd seg ut til andre deler av livet. Dette er egenomsorg som har hevet min verdi hos meg selv, sier komiker Trine Lise Olsen (46).

I vinter så vi henne sammen med fem andre kjendiser i 16 ukers helvete på Discovery+ og TvNorge.

Her fikk de pese og svette seg igjennom harde treningsøkter og gåturer med vektvest.

I løpet av 16 uker fikk de kostholdsplaner fulgt opp av klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm og treningsopplegg i regi av skiløper Martin Johnsrud Sundby.

Var ikke i tvil om å bli med

Samtlige gikk mye ned i vekt og fikk også oppløftende resultater innen kolesterol og blodsukker. Likevel er det ingen tvil for Trine Lise hva hun satt igjen med som den største gevinsten.

46-åringen var ikke i tvil da hun ble spurt om å være med i programmet. Hun visste at det var et opplegg med tett opp­følging innen kosthold og trening som måtte til for å endre livsstil.

– Jeg foreslo faktisk et lignende TV-konsept for om lag tre år siden, hvor en betingelse var at jeg selv skulle være med. Så da jeg fikk muligheten nå, ble jeg veldig glad, sier hun.

Til tross for høy motivasjon for deltagelse innrømmer hun at hun opplevde mye motstand i seg selv underveis. Hun legger ikke skjul på hvorfor.

Les også: Etter at dette bildet ble tatt, har Ena-Maria og Kenneth gått ned til sammen 80 kilo ved å kutte ut nesten alt av karbohydrater

– Skulle ønske jeg slapp

– Jeg synes ikke det er noe gøy å måtte trene og skulle ønske at jeg slapp, at jeg bare var naturlig slank, sier hun og ler.

– Ingen liker å gjøre noe de må gjøre, så det er ikke et godt utgangspunkt. Alle sier at det er viktig å trene for å passe på helsen, men for meg har det vært vel så viktig å passe i mine egne klær. At jeg ikke stadig måtte kjøpe nye klær fordi jeg er lat, sier hun.

Før oppstart inngikk hun en avtale med seg selv: Det skulle være lov å synes at ting var tungt, syte, klage og være sur. Men det var ikke lov å gi opp.

– Det var tungt i starten, men jeg klarte å holde ut ved å tenke på denne avtalen med meg selv. Det tok ikke lang tid før jeg merket ganske store endringer. Da endringene kom, ga det meg motivasjon til å fortsette. Jeg hadde dessuten glemt at jeg egentlig liker å være i bevegelse. Jeg synes det er gøy, fortsetter hun.

Etter hvert som treningsøktene ble flere, oppdaget Trine Lise hvor sterk hun egentlig er. Selv om det å trene vekter ikke er favorittaktiviteten hennes, synes hun det er gøy å se progresjonen og hvor utrolig sterk hun er blitt.

– Den styrken har spredd seg til alt – til hodet, humøret og til hvordan jeg takler verden. Selv om jeg ikke elsker styrketrening i seg selv, elsker jeg den styrken det gir meg, sier hun.

STOR FORANDRING: Nå har Trine Lise fått et helt annet syn på trening, og går gjerne tur med vektvest.
STOR FORANDRING: Nå har Trine Lise fått et helt annet syn på trening, og går gjerne tur med vektvest. Foto: Charlotte Wiig

Mange gleder å telle

Vendepunktet kom da hun skjønte innenifra at dette var noe hun gjorde for seg selv for å få det bedre. Da ble det lettere å holde ut og stå i det hun syntes var ubehagelig og krevende.

– Selvfølgelig er det gøy å komme inn i kjolene sine og endelig kunne bruke belter på noen av kjolene fordi midjen plutselig kom til syne. Men det viktigste er at jeg har skjønt at det handler om egenkjærlighet.

– Jeg har opp igjennom slitt med å se min egen verdi. Det har vært et tema i begge showene mine at jeg som fosterbarn har måttet finne den verdien i meg selv siden jeg ikke fikk den fra omgivelsene mine. Endelig ramlet det på plass i en alder av 46 år – etter å ha vært med på et TV-show, sier hun.

Først handlet det om å klare og gjennomføre alle ukene i programmet, hun så en ende på det. Hun visste at hun skulle klare å holde ut. Men så endret innstillingen seg fordi hun oppdaget en livsstil hun ønsket å følge.

– Jeg fulgte ikke opplegget 100 prosent. Jeg drakk vin og Pepsi Max underveis og spiste til og med Cheez Doodles. Men det ble mye mindre av det, og det har jeg klart å fortsette med. Det hender at jeg trenger den type snacks, men jeg stopper lenge før jeg har spist en hel pose. Jeg trenger det ikke. Jeg trenger å kjenne den smaken av og til, men da vet jeg samtidig at jeg må trene mer for å holde balansen, sier hun.

Les også: (+) Tone Birgitte om farfars hemmelighet: – Det var som om hele min verden raste sammen

Imponert over Trine Lise

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm fulgte Trine Lise Olsens reise iløpet av 16 ukers helvete og skryter avinnsatsen hennes.

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Gry Traaen

– Trine Lise opplevde ganske kort tid ut i programmet at det å oppnå mål man setter seg om livsstilsendringer, kan være utfordrende når livet skjer. Hun rakk vel to uker hjemme med ro, system og mulighet til å lage egen mat før hun skulle ut på turné. Da er det vanskelig å følge et rigid kostholds- og treningsopplegg. Likevel ga hun ikke opp og gjorde det beste ut av det, sier hun.

Hun er imponert over at komikeren innså at det å endre livsstil, er en lang og humpete vei fordi livet er uforutsigbart. Trine Lise planla likevel mål­tider, forberedte og pakket med seg mat for å gjøre så mye hun klarte.

– Det er fort gjort å føle seg mislykket når man ikke klarer å følge planen til punkt og prikke. For mange er det vanskelig å ha motivasjon til å fortsette. Trine Lise klarte derimot å gjøre gode endringer. Hun spiste mer grønnsaker, tok bedre valg når hun spiste ute, og fikk lagt inn gåturer selv på turné. Hun ga ikke opp til tross for utfordringer, fortsetter hun.

Skarpaas Ramm synes de to viktigste egenskapene Trine Lise viste, var stamina og evnen til å hente seg inn etter å ha gått på en smell.

– Det er helt vanlig at man spiser usunt og går utenfor kostholdsplaner og treningsregime i løpet av en prosess hvor man skal endre vaner. Dessverre tenker mange «alt eller ingenting». Da dropper de gjerne ut ved første sprekk fordi de blir så skuffet. Det gjorde ikke Trine Lise, og det er en suksessfaktor. Hun utviste også stor matglede og var veldig flink til å smaksette måltidene i kostholdsplanen. Den positive og kreative innstillingen hennes ga kjempegode resultater, sier Skarpaas Ramm.

Har funnet en balanse

Trine Lise har lært mye om kosthold og trening og hva det koster å forbrenne det energiinntaket som usunne matvarer gir og holde vekten stabil.

Denne kunnskapen bruker hun i hverdagen, både når hun er ute og reiser på turné og når hun er hjemme. På reise velger hun sunnere matretter og styrer unna fastfood, så godt det lar seg gjøre. Hun gikk noe opp i vekt da programmet var ferdig, men det var også forventet. Siden har hun vært stabil. Årsaken er at hun foretrekker metthetsfølelsen hun får av sunn mat.

– Jeg kjenner forskjell på metthetsfølelsen etter sunn og usunn mat. Når det er sunn mat og jeg ikke har spist meg stappmett, føles det bare bedre. Mye lettere og renere, på et vis. Jeg har fått energi til
andre ting og må ikke legge meg ned og bryte ned maten, liksom, sier hun og ler.

Les også: Maten som får musklene til å vokse

Ville gitt opp tidligere

Det gjør det lettere for henne å velge sunn mat – å huske på hva det gir. Hun føler at hun har funnet en god balanse for å fortsette de gode vanene. Tidligere ville hun bare gitt opp hvis hun hadde røket på en smell og spist usunt.

«Nei, det der klarte jeg ikke. Jeg er udugelig.»

Så ville hun ha kastet alle de gode vanene ut av vinduet og gitt opp. Nå vet hun at det ikke er verre enn å spise sunt neste måltid og bevege seg igjen dagen etter. Det er gevinsten hun oppnår av bevegelse og sunnere mat som motiverer henne.

– Jeg har fått et avslappet forhold til det. Det gjør ingenting om det går en dag uten trening og med litt usunn mat. Man må bare ikke slutte. Jeg er med i en turgruppe på Facebook hvor vi filmer oss selv mens vi er ute og går, det er veldig koselig og samtidig forpliktende. Jeg tar på meg en ti kilos vest og kommer meg ut. Det føles godt å være en del av et fellesskap, sier hun.

Et triks hun gjør i en hektisk hverdag både på turné og hjemme er å legge turklærne klar om morgenen om hun vet at hun kun rekker å gå tur da. På den måten lurer hun seg selv litt.

Hvis turen må legges til ettermiddagen eller kvelden, så vet hun at turklærne må ligge klare slik at hun skifter og går ut før hun lander i sofaen. Har hun først krøpet opp i den er det mye vanskeligere å komme seg opp igjen. Vekt­vesten på ti kilo er med på tur.

Bare gjør det likevel

Ti kilo er om lag det Trine Lise har gått ned. Egentlig er det mer. Vektvesten er en påminnelse for henne hva hun tidligere har båret på.

– Jeg har i alle år trøstespist og brukt mat når jeg har syntes synd på meg selv. Nå går jeg meg en tur i stedet, det hjelper meg så mye mer, sier hun og tenker seg om.

– Det er noe med å kjenne på den skammen over å ha latt seg selv forfalle over lang tid. Det gjør det vanskelig å komme seg på et treningssenter, for eksempel, der alle er slanke og går i BH og tights. Men alle har nok med seg selv, så det er viktig å gjøre det likevel og bare fokusere på seg selv. Det er aldri for sent, slår hun fast.

Tidligere har hun tenkt at hun skal være et hyggelig menneske for å få folk til å like og bli glad i henne på tross av figuren. Hun klarte ikke å forholde seg til kroppen sin og hatet den. Derfor var det viktig for henne å si unnskyld til kroppen sin etter å ha sett hvor mye den faktisk får til.

– Kropp er fantastisk. Endelig har jeg skjønt at det å være vakker, handler om å ha en sterk kropp og en sterk psyke. Og at man skal jobbe for å være god med seg selv. Mitt ønske er at vi skal lære å ta like godt vare på kroppen og helsa vår som vi tar vare på tennene våre. Kroppen skal også vare livet ut, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2022, og sist oppdatert 12/06 2022.

Les også