Dietter og slanking

Fiskeproteiner får deg ned i vekt

Øker forbrenningen mer enn andre proteiner, ifølge ny norsk studie.

SLANKERE: Så lenge du spiser mye fisk og sjømat med protein, vil du holde den slanke linjen, ifølge forskere.
SLANKERE: Så lenge du spiser mye fisk og sjømat med protein, vil du holde den slanke linjen, ifølge forskere. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert
NORSK FORSKNING: Lise madsen, forsker i NIFES Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, har funnet ny dokumentasjon på den gode effekten av fiskeproteiner.
NORSK FORSKNING: Lise madsen, forsker i NIFES Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, har funnet ny dokumentasjon på den gode effekten av fiskeproteiner. Foto: Foto: Geir Steinar Knutsvik

Vi vet godt at fisk er sunt, og at omega-3 er viktig for å forebygge hjerte- og karsykdommer, kreft og beinskjørhet. Nå viser det seg at fisk også kan gjøre underverker for vekten.

Ny forskning på mus viser at når du spiser mager fisk, får du i deg viktige proteiner som kan gjøre det enklere å holde vekten nede.

Del

Spis mer uten å gå opp i vekt

Fiskeproteinene vil redusere fettvevet, og det skal verken være nødvendig å bevege seg mer eller å spise mindre for å oppnå effekt.

Faktisk skal du kunne spise mer av annen mat uten å legge på deg, så lenge du også spiser mye fisk og sjømat.

Fiskeprotein bedre enn melkeprotein

Bak studien står norske Lise Madsen og Bjørn Liaset ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Københavns Universitet. Studien er klargjort for publisering nå i juni.

- Det har lenge vært kjent at et økt inntak av proteiner øker forbrenningen. Skal du ned i vekt, lønner det seg derfor å spise mer proteiner og mindre karbohydrater. Vår forskning på mus og rotter viser imidlertid at proteiner fra mager fisk ser ut til å gi et bedre resultat enn om du får i deg melkeproteiner. Ingenting tilsier at det er annerledes hos mennesker, men dette må vi bevise før vi kan si det med sikkerhet, sier Lise Madsen, som er forsker i NIFES.

Slankende fettceller

FETTFORBRENNING: Fiskeprotein danner brune fettceller, som forbrenner kalorier for at kroppen skal holde seg varm.
FETTFORBRENNING: Fiskeprotein danner brune fettceller, som forbrenner kalorier for at kroppen skal holde seg varm. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Fakta om fisk

  • Næringsinnhold: Fisk er en god kilde for protein, vitamin B12, selen og jod. Fet fisk og tran er de viktigste kildene for de lange flerumettede omega-3-fettsyrene (EPA og DHA) og vitamin D.
  • Mager og fet: Torsk, sei og hyse regnes som magre fiskeslag, mens makrell, ørret og laks er fete fiskeslag. Fet fisk inneholder mer av de sunne fettsyrene, og for å få i oss nok omega-3 anbefales det også å spise fet fisk ukentlig.
  • Vi spiser ikke nok fet fisk: Helsedirektoratet anbefaler at man spiser fisk både som pålegg og til middag, og at man varierer mellom ulike fiskeslag. Det er relativt få (mindre enn 2 prosent) av de voksne som ikke spiser fisk, men så mange som 10 prosent spiser ikke fet fisk og fiskepålegg. Andelen som ikke spiser fet fisk eller fiskepålegg er omtrent dobbelt så stor blant de yngre som de eldre.
  • Kvinner er flinkest: Kvinner med høy utdanning er flinkest til å spise fisk, mens voksne med lav utdanning, menn, barn og unge spiser for lite.

Kilder: Forskning.no , Helsedirektoratet.no, Nhi.no

Vi har to typer fettceller i kroppen, hvite og brune.

Fettcellene har ulike funksjoner: De hvite cellene lagrer energi, altså kaloriene vi spiser, og gjør oss derfor fete.

De brune fettcellene har motsatt effekt: De forbrenner kalorier for at kroppen skal holde seg varm.

- Vi har brukt mus og rotter i forsøkene for å se på hvordan hvite fettceller kan gjøres om til brune. Studiene viser at fiskeproteiner får kroppen til å danne flere brune fettceller, som igjen gjør kalorier om til varme istedenfor til fett. Nå håper vi på å se samme effekt hos mennesker. I forsøkene har vi brukt proteiner fra mager fisk, som inneholder mer proteiner enn fet fisk. Vil du ned i vekt, holder det ikke å ta omega-3-tilskudd, fordi det ennå ikke finnes kapsler og piller som inneholder fiskeproteiner. Du blir altså nødt til å spise fisk, fastslår Madsen.

Vi spiser for lite fisk

Helsedirektoratet anbefaler minst to fiskemåltider i uken, men undersøkelser viser at vi slett ikke følger myndighetenes råd. Vi vet at fisk er godt for helsen, men er dårlige til å sette kunnskapen ut i praksis.

Det kan være mange grunner til at vi ikke spiser nok fisk.

MER FISK TIL FOLKET: - Spis gjerne ferdigmat, men pass på at fiskeinnholdet er høyt, anbefaler Ingebjørg Moe, ernæringsfysiolog og matfaglig konsulent hos Eksportutvalget for fisk.
MER FISK TIL FOLKET: - Spis gjerne ferdigmat, men pass på at fiskeinnholdet er høyt, anbefaler Ingebjørg Moe, ernæringsfysiolog og matfaglig konsulent hos Eksportutvalget for fisk. Foto: Foto: Tom Benjaminsen

Noen liker ikke sjømat, andre er allergiske. Det kan også skyldes at vi ikke vet hva slags fisk vi skal kjøpe, hvor vi får tak i ferske råvarer eller hvordan vi skal tilberede et godt fiskemåltid.

Spis gjerne fiskepinner

I en hektisk hverdag er det lett å ty til ferdigvariantene, og mange går for fisk fra frysedisken. Men kan fiskepinner og fiskegrateng regnes som fullverdige fiskemåltider?

- Ja, fiskepinner kan gjerne inngå som ett av ukens fiskemåltider, og du kan godt kjøpe frossenfisk. Men sjekk ingredienslisten. Retten bør inneholde mest fisk, opplyser ernæringsfysiolog Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk.

- Kjøper du ferdig grateng, bør det være mer fisk enn makaroni og saus. Fiskepudding og fiskekaker bør inneholde 60 prosent fisk.

Bedre immunforsvar

Moe sier du vil merke en forskjell på helsetilstanden om du øker fiskeinntakket.

- Har du et greit kosthold fra før, vil du på sikt merke at det å spise fisk tre ganger i uken er godt for helsen. Har du derimot spist veldig usunt, vil du raskt kunne merke store helsegevinster ved å spise mer fisk. Fisk kan gi deg bedre immunforsvar. Legg om kostholdet, og du kan slippe unna både forkjølelser og influensaer.

BIKINIKLAR: Vil du ned i vekt med fiskeprotein, holder det ikke å ta omega-3-tilskudd. Du blir nødt til å spise fisk.
BIKINIKLAR: Vil du ned i vekt med fiskeprotein, holder det ikke å ta omega-3-tilskudd. Du blir nødt til å spise fisk. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Synes du det er vanskelig å lage mange nok fiskemiddager, kan du i stedet bruke fisk som pålegg.

PÅVIRKER FORBRENNINGEN: Proteiner i fisk er spesielt gunstig for vekta.
PÅVIRKER FORBRENNINGEN: Proteiner i fisk er spesielt gunstig for vekta. Foto: Foto: Erik Hannemann

Tall om fisk

I fjor gjennomførte analyseinstituttet YouGov en undersøkelse blant 574 kvinner og menn på oppdrag av tranprodusenten Möller`s. Den viste:

  • 85 prosent vet at de bør spise fisk minst to ganger i uken, men bare 32 prosent gjør det.
  • De som bor i Oslo og Akershus er flinkest til å spise fisk. Der spiser 42 prosent fisk minst to ganger i uken. Sørlendingene er dårligst, her var tallet 17.
  • 17 prosent tar tran, 24 prosent tar kapsler med fiskeolje og to prosent tar krillkapsler. 41 prosent tar ikke ekstra tilskudd av omega-3.

- Én brødskive med fiskepålegg daglig dekker dagsbehovet for omega-3. Men du bør uansett sørge for å ha mager og fet fisk jevnlig til middagsmåltidet ditt, i tillegg til å spise frukt og grønt. Er du ikke så glad i de klassiske fiskemåltidene, kan du spise sushi, reker, krabber eller blåskjell. Prøv nye måter å tilberede fisken på, kanskje får du en ny favoritt. Jeg tror alle kan finne noe de liker, sier Ingebjørg Moe.

Les også:

Lavkarbo-diett som virker

Ti tips til et sunnere og slankere kosthold

Slank bort to kilo med Fedon

Hva er lavkarbo?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning