Slanketips – Senk temperaturen

Senk tempen - bli slank

Senker man innetemperaturen, går man ned i vekt, mener forsker.

FRYS DEG TYNN: En norsk lege og forsker mener det er mulig å gå ned flere kilo ved å senke innetemperaturen. - Tvilsomt, sier en annen lege.
FRYS DEG TYNN: En norsk lege og forsker mener det er mulig å gå ned flere kilo ved å senke innetemperaturen. - Tvilsomt, sier en annen lege. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert
JA ELLER NEI?: Det er utført studier som viser at oppholdstemperaturen ikke påvirker forbrenningen nevneverdig. Likevel mener en doktor at han gikk ned 18 kilo på denne måten.
JA ELLER NEI?: Det er utført studier som viser at oppholdstemperaturen ikke påvirker forbrenningen nevneverdig. Likevel mener en doktor at han gikk ned 18 kilo på denne måten. Foto: Foto: Istockphoto

- Det er ikke nødvendig å spise mindre selv om man ønsker å gå ned i vekt, hevder dr. med. Stein Tyrdal, overlege ved ortopedisk avdeling på Ullevål og ansatt ved Humorologisk Institutt.

- Senker man innetemperaturen vil man forbruke langt flere kalorier enn når det er varmere, mener Tyrdal, som hevder å ha gått ned 18 kilo ved å bo seg slank. Bieffekten er også ganske hyggelig, og kommer til å merkes på strømregningen.

Sunt å skjelve

Teorien går ut på at den ideelle inntemperaturen for vekttap ligger på mellom 17 og 19 plussgrader. Da begynner kroppen å skjelve, hvilket fører til at man forbrenner flere kalorier - med mindre man kler på seg ekstra tøy for å holde varmen.

- Over tid vil denne temperaturen være til å leve med, mener Tyrdal.

Ved en lufttemperatur på 19 grader får vi gåsehud og begynner å skjelve, ubehaget ved senket kroppstemperatur medfører også uro i kroppens motorer og for å holde temperaturen oppe, beveger vi oss, mener Tyrdal.

Tvilsomt

Foto: Foto: Istockphoto
MINDRE STØV: Det blir mindre støv ved at man senker inntemperaturen, men doktor Thor-Øistein Endsjø tror det heller er den ekstra aktiviteten for å holde seg varm, som fører til vekttap ved lavere innetemperatur - ikke temperaturen i seg selv.
MINDRE STØV: Det blir mindre støv ved at man senker inntemperaturen, men doktor Thor-Øistein Endsjø tror det heller er den ekstra aktiviteten for å holde seg varm, som fører til vekttap ved lavere innetemperatur - ikke temperaturen i seg selv. Foto: Foto: Istockphoto

Thor-Øistein Endsjø er spesialist i barnesykdommer og har engasjert seg aktivt i omsorgen for barn og ungdom med astma og allergi, og er en av Doktor Onlines eksperter. Han stiller seg tvilende til Tyrdals uttalelser.

- Da må du senke innetemperaturen mye i så fall, sier Endsjø.

- Det vil ha en klar helsemessig effekt å senke innetemperaturen fra rundt 24-25 grader ned til rundt 20 grader, for da får du høyere relativ luftfuktighet inne, mindre svevestøv og slimhinnene vil ikke bli så lett irritert. Er det så kjølig og utrivelig at du må bevege deg mer, vil du også forbrenne litt flere kalorier, men det er på grunn av aktiviteten - ikke temperaturen i seg selv. Jeg tror ikke du blir slankere uten bevegelse, konkluderer han.

Studie underbygger

En studie utført av Raymond W. Swift ved Department of Vital Economics på Universitetet i Rochester i New York, konkluderte også med at lavere temperatur ikke vil gi vektreduksjon eller betydelig økning i forbrenningen. 21 testpersoner satt i et rom som holdt 2 grader celsius i en time og ett kvarter. Studien viste at romtemperaturen hadde liten innvirkning på den typen forbrenning som forårsaker vekttap, og at åndedrettet for en stor del var ansvarlig for at man beholdt normal kroppstemperatur. Hypotesen om vekttap via økt forbrenning fra lavere innetemperatur høres fornuftig ut i teorien, mener Endsjø, men det fungerer ikke i praksis.

Les også:

Kreftfare i nye boliger

Deilig karamellpudding

Lekker kropp i en fei

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning