Slank på diett

De dummeste slankekurene

Hvorfor spise sunt og trene når det finnes enkle løsninger?

SLANK I EN FEI: Det fine med enkle løsninger er at de gir deg håp. Det dumme er at de nesten aldri fungerer.
SLANK I EN FEI: Det fine med enkle løsninger er at de gir deg håp. Det dumme er at de nesten aldri fungerer. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

– Du går rett opp igjen

- De fleste vet vel egentlig at det er usunt hvis man for eksempel bare spiser ananas i noen uker. Du kan jo gå ned på slike kurer, men du går som regel rett opp igjen etterpå, forteller klinisk ernæringsfysiolog Janne Kvammen ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt.

- Etter slike dietter går de fleste tilbake til å spise omtrent som før, og dermed vil man ikke oppnå noen varig endring, sier Kvammen.

En annen negativ effekt av lynkurene er at du bryter ned muskelmassen, og med det senkes forbrenningen.

Dermed vil du lett ende med å gå opp igjen raskt, gjerne til en enda høyere vekt enn du hadde før diettstart. Dette kalles jo-jo-effekten.

- Det er veldig demotiverende når du går rett opp igjen etter en diett der du faktisk har lagt ned en innsats for å nå målet ditt. Du blir oppgitt, og det er ikke det beste utgangspunktet hvis du bør ned i vekt for helsens skyld, forteller Kvammen.

For oss som alltid foretrekker de enkle løsningene, kan det være fristende å hive seg på en mirakelkur. Men innrøm det - innerst inne vet du at det bare er dumt.

Det fine med enkle løsninger er at de gir deg håp. Det dumme er at de nesten aldri fungerer.

Ikke prøv dette hjemme!

Det er vanskelig å gå ned i vekt. Det tar tid og krever innsats. Dessverre. Men for å få opp humøret har vi laget en oversikt over noen av verdens dummeste dietter. Du kan jo teste og se om de fungerer for deg.

Kålsuppedietten: Denne holder fortsatt koken på nettet, med svorne tilhengere som looover at dietten gir deg drømmefiguren...

Dietten varer sju dager, og hver dag skal du spise kålsuppe. Du begynner med kålsuppe og frukt - men for all del - ingen bananer! Ingen bananer!!! Ikke før dag fire, da kan du til gjengjeld spise opptil åtte bananer. Hvorfor vet ingen, unntatt oppfinnerne av dietten.

En vanlig bivirkning er flatulens . Det vil si overdreven promping. Ikke særlig sexy.

Tredagersdietten er ekstremt streng og detaljert - og inkluderer kjente fettforbrennere som pølser og is. Sammen skal denne unike kombinasjonen av matvarer få opp forbrenningen. Du går på diett tre dager, så har du fri fire dager, deretter er det tilbake på diett tre dager igjen, og så videre.

I løpet av en måned kan du ha gått ned masse. Menyen ser heslig ut, så vi vil tippe det eventuelt vekttap skyldes at du rett og slett ikke orker tanken på mer mat etter å ha proppet i deg tunfisk, is og pølser tre dager i strekk.

Israely Army's Diet : Denne ble markedsført som dietten som holdt israleske styrker i toppform, og ble populær på 70-tallet. Prinsippet er en åttedagerskur der du kun spiser én type mat to dager om gangen. Dag én og to er det epler på menyen. Dag tre og fire er det ost. Dag fem og seks - kylling. Dag sju og åtte - salat. Høres det kjedelig ut?

Nei da, du kan drikke kaffe og te i tillegg.

I desibeldietten er det hvor høylytt maten din er som avgjør om du kan spise den

Subway-dietten : I USA ble Jared Fogle kjent for dietten sin. Han hadde nemlig gått ned 120 kg på ett år - uten å trene - kun ved å spise to sandwicher pr. dag fra gatekjøkkenkjeden Subway.

Kaffe til frokost, sandwich til lunch og en større sandwich til middag. Ingen mistenker vel at dette kan være en reklamejippo fra Subway?

Alfabetdietten : Kombiner en oppfriskning av førsteklassepensum - alfabetet - med slanking. Her spiser man bare mat som begynner på en bestemt bokstav - dag 1: A, dag 2: B, og så videre. Og slagordet? "It's easy as A-B-C."

I samme åndedrag nevner vi fargedietten, der du bare spiser en farge pr. dag. Boken "Fargedietten" heviser til det "vitenskapen har klarlagt". Eller hva med den fantastiske desibeldietten. Der er det hvor høylytt maten din er som avgjør om du kan spise den. Chips har høy desibel, mens iskrem har lav. Hysterisk morsomt. Og bare tull?

Dessertdietten: Spis masse dessert og bli sylslank. Reklamerer med at dietten er oppfunnet av en "ekte forsker" - og det er jo betryggende å høre, falske forskere skal man ikke stole på.

ALFABETDIETTEN: Spis bare mat som begynner på en bestemt bokstav - "It's easy as A-B-C."
ALFABETDIETTEN: Spis bare mat som begynner på en bestemt bokstav - "It's easy as A-B-C." Foto: FOTO: iStockphoto/Boris Yankov

Prinsippet er det samme som Atkins og South Beach, mindre karbohydrater og mer proteiner - men altså inkludert deilige, fete desserter tre ganger per dag. Høres vel nesten for godt ut til å være sant...og det er det nok også.

Her er i hvert fall noen oppskrifter - i tilfelle du får lyst på noe søtt:

Overdådig sjokoladefondant

Deilig konfektkake

Vi garanterer ikke for resultatet...

Kokosdietten : Spis fett for å forbrenne fett! Her er det fettet i gudegaven koksonøtten som skal trylle vekk flesket. Jennifer Aniston har visstnok prøvd denne. På hjemmesiden finner vi dessuten sitatet "coconutdiet is not a diet - it's a way of life."

For noen år siden hadde man også ananas-dietten . Hvis noen bare kan finne opp rom-dietten nå, så kan disse tre kombineres og vi kan drikke Pina Colada hele våren. "The Pina Colada diet is not a diet - It's a way of life." Skål for den!

Sitronvannkuren : Denne har fått sin renessanse etter at Beyonce annonserte at hun hadde gått på den. Konseptet er å drikke kun sitronvann, med sirup og cayennepepper i 10 dager, og, mirakuløst, går du ned inntil 10 kilo.

Eller, mirakuløst... det er vel ganske vanlig å gå ned en del når man ikke spiser på 10 dager.

Ansiktsanalysedietten: Først analyserer du ansiktet ditt. Røde kinn kan bety melkeintoleranse, store porer tyder på for mye syre i systemet. I beste test-deg-selv-stil krysser du av og finner det resultatet som matcher deg best, og går på den dietten. Kate Winslet har gått på denne - hvis du synes det gjør det lettere å svelge. Uansett ansiktsform er visst svaret å bare spise masse grønnsaker...

Høres mistenkelig kjent ut.

Her er noen andre, mer troverdige tips til slanking og dietter:

Legens superdiett

Spis mer og gå ned i vekt

Frukt kan gjøre deg feit

25 saker om slanking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning