Brenn fettet fortere

4 effektive fett-forbrennere

Her er 4 effektive slanke-hjelpere: Fiber, omega-3, kalsium og d-vitamin.

SLANKERE: En del matvarer bidrar til å øke fettforbrenningen og kan gjøre deg slankere.
SLANKERE: En del matvarer bidrar til å øke fettforbrenningen og kan gjøre deg slankere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Fiber gjør deg fortere mett.

Omega-3 påvirker hormoner som styrer fettlagring.

Kalsium får fettcellene til å slippe ut mer fett, samtidig som oppptaket av fett til fettcellene blir mindre.

D-vitamin forsterker denne effekten. Sammen med kalsium utgjør d-vitamin et super-par.

Denne "firerbanden" kan bli dine gode hjelpere på veien mot en slankere kropp. Sunne er de også!

Del

Fredrik Paulun er Sveriges mest kjente ernæringsfysiolog. Flere av hans bøker om fettforbrenning og ernæring er oversatt til norsk.

- Fiber er en del av maten som ikke bidrar med kalorier, men allikevel gir både god metthetsfølelse, bedre blodsukkerbalanse og bedre tarmflora, sier Paulun.

- Alt dette påvirker vekten positivt.

- Omega-3 gjør at blodet flyter lettere, noe som igjen fører til at fettforbrenningen øker når du trener. Dessuten skal omega-3 påvirke hormonbalansen på en måte som gjør at du forbrenner mer fett.

- Kalsium reduserer fettopptaket i tarmen, og stimulerer fettcellene til å frigjøre mer fett til fettforbrenningen.

- D-vitamin øker insulinfølsomheten, noe som gir bedre fettforbrenning og bedre helse generelt. Ikke bare mat, men også sollys kan bidra med d-vitamin.

Fiber

FIBER: Grovt brød inneholder fiber, som øker metthetsfølelsen.
FIBER: Grovt brød inneholder fiber, som øker metthetsfølelsen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com

Mat som inneholder mye fiber, er også gjerne kalorifattig mat. Den gjør deg fortere mett, og metthetsfølelsen varer lenger.

Det er viktig å drikke mye vann til denne maten, for å gjøre fiberen så lettoppløselig som mulig i magen!

Fiberrrik mat får ikke blodsukkeret til å svinge for mye - noe som igjen har betydning for fettlagringen. Spiser du mat som gir et jevnt blodsukkernivå, får du mindre fettlagring.

En stor amerikansk undersøkelse på hele 74.000 kvinner viste at de som spiste mye fiber, hadde lavere risiko for overvekt.

Her finner du fiber

Gode kilder til fiber er hele korn, grovbrød, knekkebrød, belgfrukter, nøtter, frø, grønnsaker, frukt og bær.

Fibertilskudd får du også kjøpt på apoteket eller helsekostbutikken, enten som pulver eller piller.

Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg:

- Fiber har gode effekter når det gjelder vektregulering, særlig gjelder dette såkalt vannløselig fiber som du finner i grønnsaker, belgfrukter, frukt, bær og nøtter, men også i havre:

- Fiberet sveller i magesekken og bidrar til økt metthet. Det forsinker også tømmingen av magesekken og bidrar til mer stabilt blodsukker (lavere GI). Vannløselig fiber bidrar til sunnere tarmflora. Hva slags tarmflora du har, spiller svært stor rolle for utvikling av overvekt eller for vektreduksjon, viser ny forskning.

KOSTHOLDSEKSPERT:  Fedon Lindberg er lege og kostholdsekspert.
KOSTHOLDSEKSPERT: Fedon Lindberg er lege og kostholdsekspert. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Omega-3

Et ordtak sier at fett skal forbrenne fett , og det er helt riktig. Hvis du slanker deg ved å kutte ut altfor mye fett, tror kroppen at det er sultetider. Dermed setter den ned fettforbrenningen for å holde på det fettet den har for å overleve. Dette betyr igjen at slankekuren ikke virker som den skal.

Omega-3 regnes for å være noe av det sunneste fettet du kan få i deg.

OMEGA 3: Fet fisk påvirker flere hormoner som har med fettforbrenning å gjøre.
OMEGA 3: Fet fisk påvirker flere hormoner som har med fettforbrenning å gjøre. Foto: FOTO: Joerg Beuge

Omega-3 reduserer betennelsestilstander i kroppen og synes å ha en god effekt på insulinresistens . Dette er en tilstand hvor insulinet i kroppen ikke virker som det bra som det skal, noe som påvirker blant annet fettlagringen.

Omega-3 er en essensiell fettsyre som først og fremst finnes i fet fisk. At den er essensiell, betyr at kroppen ikke kan produsere den selv og derfor må ha den tilført utenfra.

Fisk får nivået av leptin til å øke i kroppen. Leptin er et hormon som blant annet er med på å styre forbrenningen: Jo høyere nivået er, jo bedre er fettforbrenningen, for å si det enkelt.

Omega-3 skal også virke lindrende på stress. Ifølge VG senker fiskeoljen produksjonen av stresshormonet kortisol. Adrenalin er også et stresshormon som kan bidra til økt fettlagring i kroppen, også nivået av dette skal senkes når du får i deg omega-3.

En australsk undersøkelse viste at overvektige kvinner som ble satt på et kosthold med mye omega-3, gikk mye ned i vekt.

Her finner du omega-3

Gode kilder til omega-3 er fet fisk, som for eksempel laks, ørret, sild og makrell.

Klarer du ikke å spise mye fet fisk, kan du få flere typer til skudd av omega-3: Tran, oljer og kapsler. Dette får du kjøpt på apotek, i helsekost- eller dagligvarebutikk.

Fedon Lindberg:

- Overvektige har såkalt leptinresistens. Den forekommer samtidig med insulinresistens, noe som fører til økt fettlagring og dårlig appetittregulering. OMEGA 3 og mer spesifikt omega 3-fettsyren DHA fra fet fisk/tran/krill ser ut til å hjelpe på denne tilstanden.

Kalsium

Studier viser ifølge Forskning.no at et høyt kalsiuminntak får fettcellene til å slippe ut mer fett.

Kalsium sies også å minske fettopptaket i tarmen og dermed virke som en svak, naturlig slankepille. Det skjer sannsynligvis på den måten at de stoffene i tarmen som bryter ned fett, blir litt mindre effektive. Dermed går mer av fettet "rett igjennom" og havner i toalettet.

Her finner du kalsium

KALSIUM: Ost inneholder kalsium, som sies å virke som en svak, naturlig slankepille.
KALSIUM: Ost inneholder kalsium, som sies å virke som en svak, naturlig slankepille. Foto: FOTO: Sinar 2/colourbox.com

Gode kilder til kalsium er først og fremst melkeprodukter, selv om nesten all mat inneholder kalsium. Det er like mye kalsium i magre melkeprodukter som i fete.

Også fisk, skalldyr og grønnsaker, mandler, nøtter, tørket frukt og korn-produkter har mye kalsium

Du får også kjøpt kalsiumtilskudd både på apotek og i helsekostbutikker.

Fedon Lindberg:

- Kalsium kan ha en effekt når det gjelder å minske fettopptaket. Det ser ut til at man oppnår best effekt på vektreduksjon gjennom å innta kalsium sammen med proteinrik mat, for eksempel yoghurt, cottage cheese, kesam eller Skyr.

- Kalsium og protein forsterker hverandres effekt når de tas sammen, trolig fordi protein øker metthetsfølelsen og forbrenningen.

D-vitamin

Flere helseundersøkelser antyder en sammenheng mellom d-vitamin og overvekt.

Overvektige har lavere nivå av d-vitamin enn normalvektige. Det kan skyldes at de har større fettmengde i kroppen, og vitamin D er et fettløselig vitamin. Videre er det trolig slik at overvektige soler seg mindre. Jo mer man veier, desto mindre d-vitamin har man i blodet, og desto mer tilskudd trenger man.

D-vitamin bidrar til å øke opptaket av kalsium til mange av kroppens celletyper, blant annet fettcellene.

Her finner du d-vitamin

D-VITAMIN: Sollys på huden danner d-vitamin i kroppen. Dette skal påvirke fettforbrenningen.
D-VITAMIN: Sollys på huden danner d-vitamin i kroppen. Dette skal påvirke fettforbrenningen. Foto: FOTO: CLAUDE PRIGENT

Du tilfører kroppen din d-vitamin hvis du er ute i solen: Selv et kvarter med sol på huden om sommeren skal gi en tilstrekkelig dagsdose med d-vitamin, hvis mesteparten av kroppen får sollys. Da lager kroppen like mye d-vitamin som du finner i 30 teskjeer tran! Det holder ikke at bare ansiktet får sol, og bruk av faktor blokkerer dannelsen av d-vitaminet. Det er derfor best at du først får 15 minutter sol uten beskyttelse, og så bruker du solkrem med faktor, hvis du skal være lengre enn dette i sola.

Gode kilder til d-vitamin er solskinn (best), men også til en viss grad mat: Fet fisk, egg, smør og gulost.

Tilskudd av d-vitamin fås som piller, enten på apotek eller helsekostbutikk. Det er også utviklet en hudkrem med d-vitamin. Ett pumpetrykk med krem skal tilsvare en time i solen. En D3-vitaminkrem fås kjøpt på nettsiden Khonsu.no og i en del helsekostbutikker.

Fedon Lindberg:

- Lave nivåer av d-vitamin, som man kan få av blant annet for lite sol på huden, ser ut til å være forbundet med større forekomst av overvekt. Også sykdommer som diabetes 1 og 2, hjertesykdom, en rekke kreftformer, kroniske betennelser og autoimmune sykdommer som leddgikt og MS, kan være forbundet med lavt d-vitaminnivå. At overvektige har lavere nivå av dette vitaminet, skyldes at d-vitamin er fettløselig, og større fettmasse fører til at mer av vitaminet lagres i fett og mindre av det sirkulerer i blod.

- Mangel på vitamin d er forbundet med insulinresistens, som disponerer for overvekt, særlig rundt midjen. Normalisering av vitamin d-nivået bedrer insulinfølsomheten og kan indirekte lette vektreduksjon.

LES OGSÅ:

Derfor kan du bli tjukk av poteter

10 fakta om fett

Bli slank med en spiseskje eddik

Slik redder du slankekuren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning