Proteinpille for vektkontroll

Protein-pille kan bli slankeløsning

Fiskeproteiner setter fart på forbrenningen.

TO I ÉN: Får vi en proteinpille som trigger veksten av brune fettceller i menneskekroppen, kan vi løse verdens overvektsproblem.
TO I ÉN: Får vi en proteinpille som trigger veksten av brune fettceller i menneskekroppen, kan vi løse verdens overvektsproblem. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Kroppens fettceller

Hvite fettceller lagrer energi og gjør oss tykke

Brune fettceller forbrenner energi for å holde oss varme og øker muligens det generelle energiforbruket, og holder på den måten vekten nede.

1 gram brunt fett forbrenner i upåvirket stand 6 kalorier (6 kcal) om dagen. Man vet at én fettcelle av 100-200 fettceller i menneskekroppen er brune.

Madsen og hennes team jobber med både å finne ut hvordan man kan gjøre det brune fettet mer aktivt, og om man kan omdanne hvitt fett til brunt fett.

Brunt fett har navn etter fargen (det har flere blodårer hvitt fett, et høyt antall mitokondrier og høyt jerninnhold).

Foreløpige forskningsresultater viser at fiskeproteiner gir best effekt på de brune fettcellene.

Et sunt kosthold bør inneholde rundt 25 % proteiner.

Kilder: Lise Madsen, Nettdoktor.dk

Om forsøk med proteindietter fører frem, kan vi få en ny slankepille på markedet.

En proteinpille som øker andelen brune fettceller i kroppen, kan løse overvektsproblemet.

Del

- Forsøkene viser at mus som spiser store mengder fiskeprotein, forbrenner energi seks ganger mer effektivt enn kontrollgruppen, sier den norske forskeren Lise Madsen.

Madsen, som er tilknyttet NIFES og Københavns Universitet, arbeider med forskning på brune fettceller. Målet er å finne ut om forsøksresultatene kan gjenskapes i menneskekroppen.

Ny slankepille?

Madsen håper at vi vil få i oss fiskeproteinene på en naturlig måte hvis de har samme effekt på oss som på mus. Men det kan være at noen andre enn matprodusentene vil profittere på resultatene.

- Jeg er ganske sikker på at legemiddelindustrien følger denne forskningen og vil prøve å lage et kjemikalie som aktiverer det brune fettet, sier Madsen.

- Og det skulle ikke forundre meg om de klarte det.

Blir proteinpillen en realitet, vil den hjelpe kroppen å forbrenne fettet raskere og mer effektivt, samtidig som den bidrar til å holde vekten nede fordi kroppen har dannet flere brune fettceller.

Dagens medikamenter for vekttap, som Xenical og reseptfrie Alli, fungerer ved at de inneholder virkestoffer som hindrer kroppen i å ta opp fett fra tarmen.

Forskjell på mus og menn

Madsens forskning blir godt mottatt av lege og spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg. Han er en av mange kostholdseksperter som lenge har hevdet at et proteinrikt kosthold med lavt innhold av karbohydrater er det beste for kroppen, og som nå får praksisen sin bekreftet av vitenskapen. Spesielt interessant synes Lindberg det er at nettopp fiskeprotein gir best resultater.

SPIS MAT: I dag har vi piller som dekker de fleste vitamin- og mineralbehov. Det er likevel bedre å ha et variert og sunt kosthold.
SPIS MAT: I dag har vi piller som dekker de fleste vitamin- og mineralbehov. Det er likevel bedre å ha et variert og sunt kosthold. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Det er stor forskjell på mus og mennesker, så vi vet jo ikke ennå om resultatene kan overføres til mennesker. Men om de gjør det, er det fint sett fra et ernæringsperspektiv, sier dr. Lindberg.

Bedre med mat

Madsen synes det teoretisk sett er bedre om maten vi spiser kan gjøre jobben, i stedet for et kunstig kjemikalie.

- Det er bedre å få proteinene via maten som vi skal spise uansett, enn via en pille. Selv om Lindberg har et godt poeng, sier hun. Hun og forskningsteamet hennes er allerede i gang med å teste andre proteinkilder opp mot fiskeproteiner.

- Det er viktig at vi også finner andre proteinkilder enn fisk, som nøtter og frø, istemmer dr. Lindberg.

Ingen planer

Verken Pfizer, et av verdens største legemiddelfirma, eller Roche, produsenten av Xenical, har planer i forhold til produksjon av en slik proteinpille.

- Vi driver med mye forskning, men såvidt meg bekjent er vi ikke inne på denne typen forskning, sier pressekontakt Hans Petter Strifeldt i Pfizer.

Roche sin forskningsavdeling ligger i Basel i Sveits, og forsker inngående på blant annet diabetes type 2.

- Jeg har vært i kontakt med medisinsk avdeling, og så vidt vi vet foreligger det ikke noe forskningsprosjekt innen problemstillingen "proteiner som fremmer dannelsen av brunt fett" i Roche sin regi, sier pressekontakt i Roche, Janne Magnussen, til Klikk.no.

Les også:

Får du i deg nok proteiner?

Ta tran - dropp multivitaminer

Steroider, bæsj og glass i proteinpulver

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også