Sunnere chips

Tror du denne chipsen er sunnere?

Saltinnholdet får ernæringsfysiologene til å reagere.

CHIPS MED FULLKORN: KiMs Crisps reklamerer med 60 prosent fullkorn og 30 prosent mindre fett. Men saltinnholdet får ernæringsfysiologene til å reagere.
CHIPS MED FULLKORN: KiMs Crisps reklamerer med 60 prosent fullkorn og 30 prosent mindre fett. Men saltinnholdet får ernæringsfysiologene til å reagere. Foto: Bjorn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert
KILDER: E rnæringsfysiologene Line C. Gåsland og Camilla Andersen og senior kommunikasjonsrådgiver ved Orkla Norge, Marthe Bogerud Schomacker. FOTO: Privat
KILDER: E rnæringsfysiologene Line C. Gåsland og Camilla Andersen og senior kommunikasjonsrådgiver ved Orkla Norge, Marthe Bogerud Schomacker. FOTO: Privat

Nye KiMs Crisps er en av høstens nyheter på snackshylla. De reklamerer med 60 prosent fullkorn og 30 prosent mindre fett.

Men er chipsposen egentlig sunnere enn vanlig potetgull?

- Kort oppsummert inneholder KiMs Crisps 50 kcal mindre per 100 gram enn i vanlig potetgull. Dette utgjør dessverre ikke store forskjellen energimessig om du kun spiser litt som snacks en gang i blant, sier Line C. Gåsland, ernæringsfysiolog med bachelor i Samfunnsernæring.

Innholdet i KiMs Crisps er basert på kornsorter, og er med andre ord et annet produkt enn vanlig potetgull. KiMs Crisps inneholder litt mer fiber, litt mer karbohydrater og litt mindre fett.

Til gjengjeld inneholder KiMs Crisps mer enn den dobbelte mengden salt som i alminnelig potetgull.

- Det er urovekkende. Vi vet den negative effekten et høyt saltinntak har på blodtrykket, som igjen kan øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, sier Gåsland.

- Det blir feil å si at KiMs Crisps er sunnere i forhold til vanlig potetgull, spesielt på bakgrunn av det økte saltinnholdet i krydderblandingen.

- Ikke imponert

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen fra SomeBody.no har gransket chipsnyheten ved å sammenligne næringsinnholdet i KiMs Crisps med KiMs Naturchips. Hun er ikke imponert over den sunnere chipsen.

- Jeg er ikke spesielt imponert over en ny type chips som skal fremstå sunnere, men som ikke kommer bedre ut enn dette, sammenlignet med naturchips.

Produkt

Crisps Bølgechips Urter & Creme Fraiche

Naturchips SjøSalt

Forskjell

Mengde

100 gram

100 gram

 

Kcal

473

512

39 færre kcal

Karbohydrater

68 gram

60 gram

8 gram mer

Sukker

5,8 gram

0,5 gram

5,3 gram mer

Protein

8 gram

6 gram

2 gram mer

Fett

21 gram

29 gram

8 gram mindre

Salt

3,0 gram

1,3 gram

1,7 gram mer

Fiber

6,2 gram

5,5 gram

0,7 gram mer

Produkt

Crisps Bølgechips Smaksrik Paprika

Naturchips SjøSalt

Forskjell

Mengde

100 gram

100 gram

 

Kcal

477

512

35 færre kcal

Karbohydrater

61 gram

60 gram

1 gram mer

Sukker

5,7 gram

0,5 gram

5,2 gram mer

Protein

8 gram

6 gram

2 gram mer

Fett

21 gram

29 gram

8 gram mindre

Salt

2,6 gram

1,3 gram

1,3 gram mer

Fiber

6,3 gram

5,5 gram

0,8 gram mer

- Som vi ser av sammenligningen er det noe færre kcal og mindre fett i KiMs Crisps, mens det er mer karbohydrater og sukker, så her blir det opp til forbrukeren å velge hva den er mest opptatt av, sier Andersen.

- KiMs Crisps har mer salt enn naturchipsen. I disse dager når helsemyndigheter og produsenter jobber for å redusere saltinnholdet i produkter for å få ned det høye saltinntaket vårt, kom ikke disse chips-nyhetene til riktig tid akkurat. Det er fint at de inneholder mer fullkorn, men jeg ville heller spist en grov brødskive enn å basere meg på chips for å få i meg mer fullkorn og fiber.

- Vi presenterer ikke dette som sunt

Marthe Bogerud Schomacker, Senior Kommunikasjonsrådgiver ved Orkla Norge, mener at Crisps er et godt alternativ for dem som er opptatt av å få i seg fullkorn og mindre fett.

- Det viktigste for oss ved lanseringen var å tilby et alternativ for de som er opptatt av snacks med god smak, mindre fett og mer fullkorn. Så er det opp til den enkelte å velge det som passer best ut fra sine behov, sier hun.

Ved lanseringen av Crisps har KiMs fremhevet at produktet smaker godt, inneholder mindre fett og mer fullkorn enn annen snacks, nettopp fordi mange forbrukere er opptatt av det, ifølge Schomacker.

- Vi presenterer ikke dette som "sunt", og er tydelig på at våre produkter ikke skal erstatte ordinære måltider. Jeg synes derfor ikke det er riktig av ernæringsfysiologen å sammenligne Crisps med mat man spiser ofte og mye av. Snacks er ikke hverdagsmat, og utgjør en liten andel av folks totale energi- og saltinntak.

Crisps er laget av en fullkornsdeig som består av sammalt maismel, sammalt hvetemel, sammalt havremel, sammalt byggmel, rismel og malte solsikkefrø.

Sammalt mel inneholder alle delene av kornet, og gir en grov melblanding. I Crisps er 60 prosent av den ferdige chipsen fullkorn.

Mye salt

I Norge spiser vi dobbelt så mye salt som det som er anbefalt.

Helseminister Bent Høie hadde nylig et møte med flere av leverandørene og matkjedene i Norge. De fikk beskjed om å gjøre noen store grep på saltinnholdet i maten.

- Høyt inntak av salt kan føre til høyt blodtrykk. Om du over lengre tid går med høyt blodtrykk, øker det risikoen for hjerte- og karsykdommer som påbegynnende diabetes type 2, hjerteinfarkt, hjerneslag og hjerteflimmer. Så dersom du i utgangspunktet spiser mye salt, vil et tilskudd fra enda mer salt snacks være uheldig for helsen, sier Gåsland.

KiMs Crisps med smak av urter og creme fraiche har et saltinnhold på 3 gram per 100 gram. KiMs Naturchips SjøSalt har et saltinnhold på 1,3 gram per 100 gram.

- Forbrukeren vil ha det

- Hovedkilden til nordmenns saltinntak kommer fra andre kilder enn snacks, men det er ikke tvil om at vi også har et fokus på å redusere saltinnholdet i våre produkter. Deigbasert chips, som Crisps, krever et høyere saltinnhold for å få en optimal smak, slik vi vet forbrukeren vil ha det. Smak er en viktig faktor når vi lager snacks, og på KiMs-fabrikken er vårt mål å være best på smak. Vil du ha en chips med lavest mulig saltinnhold kommer KiMs Potetchips eller KiMs Naturchips best ut, sier Schomacker.

WHO anbefaler at inntaket av salt begrenses til mindre enn 5 gram om dagen.

Ifølge Helsedirektoratet er det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge omtrent dobbelt så høyt som anbefalt - cirka 10 gram daglig.

Alt med måte

Andersen er opptatt av at det ikke finnes usunn mat, men usunne mengder.

- Klarer man å forholde seg til alt med måte, kan man spise det man liker uten at helsen trues. Til og med KiMs Crisps. Men er det slik at «åpnet pose blir tom pose», bør du ta forhåndsregler og kanskje heller ty til grønnsaker og dip når knaskebehovet melder seg.

- Chips er chips uansett. Noe du bør spise i moderate mengder, sier hun.

Feilmerking

HØYT SALTINNHOLD: Den nye chipsen inneholder mer salt enn vanlig potetgull, til tross fullkorn og mindre fett. KIMs gjør oppmerksom på at det har skjedd en feil i utregningen av næringsinformasjonen som står på første opptrykk av emballasje for Crisps. Det er næringsinformasjonen på KIMs nettsider som er riktig.
HØYT SALTINNHOLD: Den nye chipsen inneholder mer salt enn vanlig potetgull, til tross fullkorn og mindre fett. KIMs gjør oppmerksom på at det har skjedd en feil i utregningen av næringsinformasjonen som står på første opptrykk av emballasje for Crisps. Det er næringsinformasjonen på KIMs nettsider som er riktig. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen

Det oppstod en feil i utregningen av næringsinformasjonen som stod på første opptrykk av emballasje for Crisps.

Redaksjonen mener

Vi har smakt på nye KiMs Crisps. Her er våre reaksjoner:

  • - Smaksrik Paprika smaker en blanding av såpe, taco og mais. Veldig salt. Den smaker i hvert fall ikke paprika!
  • - Flakene vokser i munnen og har skumkonsistens.
  • - Massiv maisfølelse.
  • - Vil du ha potetgull, styr unna. Dette minner mer om baconcrisp. For de som liker det, er dette et godt alternativ.
  • - De med paprikasmak er veldig gode, men dette er nok nettopp fordi de er for salte.
  • - Crème Fraîche smaker godt av salt og krydder, og litt syrlig. Jeg liker denne bedre enn paprika. Kryddersmaken er bedre.
  • - Den blå smaker mest salt, den røde har en søt smak.

Blant annet var kcal-innholdet lavere oppgitt enn det som var korrekt.

- Dessverre har det skjedd en feil i merkingen av nye KiMs Crisps, slik at kaloriinnholdet som står oppført på emballasjen ikke stemmer. Crisps inneholder fortsatt mindre kalorier enn vanlig chips, men forskjellen er ikke så stor som det har fremgått av energimerkingen på pakken. Merkingen som viser 60 prosent fullkorn og 30 prosent mindre fett er ikke berørt av feilen, og all annen merking på emballasjen er riktig, sier Schomacker.

- Vi er svært opptatt av at våre produkter skal være riktig merket, og er veldig lei oss for at vi har oppgitt feil kaloriinnhold. Vi rettet straks opp informasjonen på Kims.no da vi oppdaget feilen, og ny forsyning med Crisps som går ut av fabrikken vil ha riktig merking.

- Urovekkende

- Matprodusentene kan ha gjort en glipp uten noen sammenheng. Det er uansett urovekkende med feil næringsinnhold i matprodukter, fordi dette er eneste holdepunkt en forbruker har om man ønsker å vite hva maten inneholder. Og om du skaper en falsk forventning til at du spiser noe sunt, og dette ikke stemmer, vil jeg påstå at dette blir å lure forbrukeren, sier Gåsland, og fortsetter:

- Jeg ble overrasket over at Kims Crisps økte kcal-innholdet i næringsberegningen av produktet sitt etter feilmerking på første produksjon. Jeg var faktisk en av dem som snudde posen for å lese hva denne snacksen inneholdt, og ble først positivt overrasket over et produkt med betydelig mindre kalorimengde enn vanlig chips. Men så ble jo dette endret og jeg ble da dessverre mer skeptisk til både saltinnhold og den helhetlige troverdighet til produktet, sier Gåsland.

LES OGSÅ:

Kutt saltet!

  • Har du et høyt saltinntak generelt, øker risikoen for høyt blodtrykk og hjertesykdom. Da bør du gå igjennom hele kostholdet ditt og se hvor du kan kutte ned på saltet.
  • I snitt får vi i oss dobbelt så mye salt som anbefalt, og salt trigger smaksløkene våre slik at man får en slags avhengighet når man først venner seg til den salte smaken.
  • Et produkt som KiMs Crisps vil ikke anbefales om du sliter med for mye salt i kostholdet, men du bør i tillegg kutte ned på ferdigmat, fordi det utgjør 70-80 % av saltet vi får i oss.

Kilde: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen

Derfor bør du droppe bearbeidet mat

Du kan få betennelse av å spise feil fett

Sjekk om du er sukkeravhengig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning