Men den positive effekten blir ikke sterkere desto mer sjokolade du lesser i deg.

Noen få ruter holder

Så lite som 6,7 gram mørk sjokolade om dagen har en beskyttende effekt mot betennelser - og mulig påfølgende hjerte- og karsykdom, skriver forskning.no.

Spiser du mer enn dette, later det til at virkningen avtar.

Studien er nylig utført av forskere fra det katolske universitetet i Campobasso i samarbeid med det Nasjonale kreftinstituttet i Italia.

Antioksidanter i kakaobønnen

- Hypotesen vår gikk ut på at den store mengden antioksidanter som finnes i kakaobønner, særlig flavonoider og polyfenoler, kunne ha en gunstig effekt på betennelser, sier forskningsleder Romina di Giuseppe i et presseskriv fra ved det katolske universitetet i Campobasso.

ANTIOKSIDANTER: Mørk sjokolade inneholder mindre sukker og mer antioksidanter enn lys sjokolade. © Foto: Crestock

- Resultatene våre bekrefter dette. De som spiste moderate mengder mørk sjokolade regelmessig, hadde helt klart et lavere nivå av såkalte c-reaktive proteiner i blodet. De vil si at betennelsesnivået er betraktelig redusert.

Sunn kos

- Mørk sjokolade kan dessuten virke blodtrykksenkende, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh i DinKost til klikk.no.

- Hvis du prøver å gå ned i vekt, er mørk sjokolade bedre enn lys fordi smaken er mektigere og du blir fortere fornøyd. Mørk sjokolade inneholder ikke melk, har mindre sukker og høyere nivå av antioksidanter. Det er rett og slett sunnere, sier von Krogh.

Doktor Online

Fra Doktor Online:

"Når jeg får mensen, klarer jeg ikke å holde meg unna, jeg kan spise sjokolade opptil flere ganger om dagen. Hva kommer dette av? Er dette noen vitaminer eller mineraler kroppen min mangler?" - Mvh jente, 21 år

Se hva Nina Lindstad, spesialist i allmennmedisin, svarer her

- Og den aller sunneste sjokoladen inneholder minst 70 prosent kakao. Jo mer kakao, dess bedre - men smaken blir bitrere på grunn av antioksidantene. Sjokolade smaker lite søtt i utgangspunktet, det er melkesukkeret og den tilsatte farinen som gjør særlig lys sjokolade så søt.

Ikke melkesjokolade

De italienske forskerne brukte ikke melkesjokolade i sitt forsøk ettersom melk hindrer kroppens opptak av polyfenolene i kakao.

Høye betennelsesnivåer i kroppen er en tidlig indikator på blant annet hjertesykdommer og diabetes. For å forebygge hjerte- og karsykdomm er det derfor viktig å holde betennelsen i sjakk.

Målte proteinnivået

En måte å holde betennelsene under kontroll på, er å måle nivåene av c-reaktive proteiner i blodet. Proteininnholdet er en indikator på inflammasjon og infeksjon.

Sjokoladeforskerne sammenlignet proteinnivået hos deltagerne i forsøket med sjokoladeinntaket deres.

Av de 4849 personene som deltok, var det 1317 personer som spiste noe sjokolade, mens 824 pleide å spise mørk sjokolade jevnlig.

Det finnes foreløpig ingen tilsvarende studier på den mørke sjokoladens virkning mot hjertesykdommer i Norge.

Les også: Mørk sjokolade er bra for hjertet

Les mer om kosthold

Kilder: Romina di Giuseppe, et al. Regular Consumption of Dark Chocolate Is Associated with Low Serum Concentrations of C-Reactive Protein in a Healthy Italian Population, Journal of Nutrition 2008 138: 1939-1945, Forskning.no

Vi gjør oppmerksom på at Dinkost er eid av Hjemmet Mortensen AS

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!