The South Pole Race

Levde på reinsdyrtunge

Polfarerne syntes smaken var uutholdelig, men tror kostholdet sikret Sydpol-seieren.

KNUSTE FEM LAG: Polfarerne Rune Malterud og Stian Aker kom først til sydpolen.
KNUSTE FEM LAG: Polfarerne Rune Malterud og Stian Aker kom først til sydpolen. Foto: Foto: NRK
Publisert Oppdatert
Vi fant fort ut at fettet smakte utrolig vondt, men at det var litt lettere å svelge når vi blandet det med varm frysetørret middag. Selv da var smaken nesten uutholdelig. Noe av det verste var at smaken aldri forsvant helt fra munnen, siden fettet smurte seg fast i ganen

Polfarerne Rune Malterud og Stian Aker tror kostholdet hadde mye å si for at de vant kappløpet The South Pole Race i januar. Vinnerne spiste store mengder reinsdyrfett og reinsdyrtunge.

Uutholdelig smak

-Tipset om å spise reinsdyrfett og tunge, fikk vi fra en friluftsmann som driver utvikling av lavvotelt og har interesser innen reinsdyr, men dette er egentlig en gammel sametradisjon, sier Rune Malterud til klikk.no

- Hver dag spiste vi 100 gram reinsdyrfett og 100 gram reinsdyrtunge, som består av 80-90 prosent fett. Vi fant fort ut at fettet smakte utrolig vondt, men at det var litt lettere å svelge når vi blandet det med varm frysetørret middag. Selv da var smaken nesten uutholdelig. Noe av det verste var at smaken aldri forsvant helt fra munnen, siden fettet smurte seg fast i ganen, sier Malterud.

Les også:

Dette spiser verdensmesteren

Dingsene du kan droppe på tur

Orket å presse kroppen mer

Til tross for den vonde smaken, fortsatte gutta å spise reinsdyrfett hver dag i løpet av de 17 dagene og 11 timene de brukte på å komme seg i mål.

I motsetning til sine konkurrenter som hadde gått ned opptil 20 kilo, gikk ikke Stian og Rune ned mer enn 4-5 kg i løpet av turen. Selv tror de dette skyldes kostholdet med reinsdyrfett og reinsdyrtunge.

- I et kappløp som dette der man opplever kulde ned mot 50 minusgrader og går opp til 22 timer i døgnet med en pulk på 70 kilo, forbruker kroppen enormt med energi. Vi klarte å dekke mesteparten av energibehovet, og unngikk derfor å gå så mye ned i vekt. Dette gjør selvfølgelig at man orker å presse kroppen enda mer, forteller polfarerne.

ENERGIKREVENDE: De norske polfarerne fikk i seg like mange kalorier på ett måltid, som de vanligvis får på en hel dag.
ENERGIKREVENDE: De norske polfarerne fikk i seg like mange kalorier på ett måltid, som de vanligvis får på en hel dag. Foto: Foto: NRK

Lett fordøyelig

Fordelen med reinsdyrfett er at det er mye lettere fordøyelig enn annet fett.

Fett er det mest energirike næringsstoffet vi har, og en relativ liten mengde fett gir derfor mye kalorier (1 gram fett = 9 kcal).

Ulempen med fet mat er at man ofte føler seg tung og slapp når man har spist et fettrikt måltid. Det er selvfølgelig ingen fordel når man skal gå mye og langt på ski.

Reinsdyrfett er lettere fordøyelig enn annet fett og er derfor er ypperlig turmat, fordi man får i seg mye energi uten å bli slapp og trett, slik man gjør av annen fet mat.

Mange kalorier

- Den frysetørrede middagen inneholdt 800 kcal og sammen med de 1500 kcal vi fikk fra reinsdyrfett og tunge fikk vi i oss rundt 2300 kcal hver i løpet av ett måltid. Dette er like mye som vi ellers trenger i løpet av en hel dag, sier Rune Malterud.

Heldigvis spiste ikke gutta bare frysetørret middag og reinsdyrfett. Hver dag fikk de også i seg både kornblanding, sjokolade, kjeks og ulike frysetørrete desserter.

Hvis du vil se hvordan Rune og Stian kjempet seg over Sydpolen kan du se «Kampen om Sørpolen» hver søndag på NRK.

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning