Ostepop med mindre fett

Ikke så veldig mye sunnere

Én ting trekker opp.

SUPERCHEESE: Lurer du på hvor mye du sparer ved å velge nyheten Supercheese Ostepop? Kanskje ikke så mange kalorier spart som du tror! FOTO: Produsentene
SUPERCHEESE: Lurer du på hvor mye du sparer ved å velge nyheten Supercheese Ostepop? Kanskje ikke så mange kalorier spart som du tror! FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

30 kcal mindre

- Energimessig spiller det ikke så stor rolle om du velger Supercheese Ostepop eller Cheez Doodles som snacks i blant, da den kun inneholder 30 kcal mindre per 100 gram, sier ernæringsfysiolog i SomeBody AS, Nina Helen Standal.

Nytt i snackshylla: Maarud har kommet med en ny versjon av ostepop. Supercheese Ostepop reklamerer med 30 prosent mindre fett og 35 prosent fullkorn.

Nina Helen Standal, ernæringsfysiolog i SomeBody AS, har gjort en sammenligning av Maaruds Supercheese Ostepop og OLW Cheez Doodles i SomeBody.no:

NÆRINGSINNHOLD Supercheese Ostepop Maarud Cheez Doodles OLW Forskjell
(per 100 gram)      
Energi 470 kcal 500 kcal - 30 kcal
Karbohydrater 54 gram 51 gram + 3 g
Sukker 2,7 gram 2,8 gram - 0,1 g
Protein 10,5 gram 10 gram + 0,5 g
Fett 22 gram 31 gram - 9 g

 

Glad i ostepop? Prøv den fantastiske vaniljeiskaken med ostepopbunn!

Usunt, mettet fett

- Supercheese Ostepop inneholder noen færre kcal og mindre fett, mens den inneholder litt mer karbohydrater, hvorav andelen tilsatt sukker er omtrent likt i de to. Jeg har også sett på andelen mettet fett, og kan si at det usunne, mettede fettet i Supercheese Ostepop utgjør en litt høyere andel av det totale fettinnholdet enn i OLW Cheez Doodles, sier Standal.

I Supercheese Ostepop er det 22 gram fett hvorav 3,7 gram mettet fett (16,8 prosent av fettet) og i OLW Cheez Doodles er det 31 gram fett hvorav 4,8 gram mettet fett (15,5 prosent av fettet).

Hvilke forskjeller utgjør dette på sikt?

Forutsatt at du spiser 100 gram ostepop hver uke, vil du få følgende endringer i næringsinntaket ditt ved å bytte fra den «originale» ostepopen til den lettere versjonen:

  Etter en måned Etter tre måneder Etter et halvt år Etter ett år
Redusert energiinntak (kcal) 120 360 720 1440
Økt inntak av karbohydrater (gram) 12 36 72 144
Redusert sukkerinntak (gram) 0,4 1,2 2,4 4,8
Redusert fettinntak (gram) 36 108 216 432

 

Dette tilsvarer en reduksjon i kroppsvekten på 13 gram etter en måned, 53 gram etter tre måneder, 106 gram etter et halvt år og 212 gram etter ett år.

- Energimessig spiller det ikke så stor rolle om du velger Supercheese Ostepop eller Cheez Doodles dersom du kun spiser ostepop som snacks en gang i blant, da Supercheese kun inneholder 30 kcal mindre per 100 gram, sier Standal.

OSTEPOP: Du sparer 30 kcal/100 gram ved å velge Maaruds nyhet Supercheese Ostepop. FOTO: Produsenten og Thinkstockphotos
OSTEPOP: Du sparer 30 kcal/100 gram ved å velge Maaruds nyhet Supercheese Ostepop. FOTO: Produsenten og Thinkstockphotos

- Du må nesten vurdere ditt totale kosthold, og velge ut i fra hvilke behov du har - ikke bare se på enkeltmatvarer. Det handler om å spise riktige mengder av de forskjellige matvarene.  Med tanke på hvilke forskjeller valgene utgjør i kroppsvekt, så er det slik at hvis du totalt sett spiser for mye i forhold til hva du forbrenner, så legger du på deg samme hva du spiser.

Mye salt

Når det gjelder innholdet av salt, kommer begge nokså likt ut. Det er 2,2 gram salt per 100 gram i Supercheese Ostepop og 2,1 gram salt per 100 gram i Cheez Doodles.

- Innholdet av salt er ganske høyt i begge to, sammenlignet med vanlig potetchips. Vi nordmenn spiser dobbelt så mye salt som er anbefalt, og høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier Standal.

Slik smaker Supercheese Ostepop

Redaksjonen har smakt nyheten. Her er våre reaksjoner:

- Jeg liker denne bedre enn vanlig ostepop.

- Mye saltere!

- Smaken av ost er ikke like sterk.

- Litt tynne og mindre porøse.

- Digg!

- 30 prosent mindre smak!

- Originalen er bedre.

- Vil fortsatt gå for vanlig ostepop.

- Denne virker ikke sunnere, så salt som den smaker.

Høyt i fiberinnhold i Supercheese

Fiberinnholdet er nesten fem ganger høyere i Supercheese Ostepop enn i Cheez Doodles, henholdsvis 5 gram og 1,1 gram fiber per 100 gram. Supercheese Ostepop inneholder nemlig 35 prosent fullkorn maismel.

De største forskjellene mellom disse to er ifølge Standal innholdet av fett og fiber. Når det kommer til karbohydrat og tilsatt mengde sukker så er mengden nesten identisk.

- Maaruds Supercheese Ostepop inneholder 9 gram mindre fett per 100 gram, og 3,9 gram mer fiber per 100 gram. Det er fint at den inneholder en høyere andel fiber, men jeg ville likevel ikke basert meg på å få i meg fiber gjennom ostepop, sier hun.

Slik får du i deg nok fiber.

- En fordel å bytte ut ostepopen

- Du sparer noen få kcal ved å velge nykommeren Super Cheese fra Maarud. Det er også betydelig mindre fett i produktet, sier Line C. Gåsland, ernæringsfysiolog med bachelor i samfunnsernæring.

- Derfor er det fordelaktig å bytte ut den gamle ostepopen med en bedre sammensatt variant som denne fra Maarud, med tanke på kolesterolverdier og andre hjerte- og kar relaterte problemer.

Fortsatt et snacksprodukt

Det er altså hovedsakelig mer fiber og mindre mettet fett som gjør det nye snacksproduktet fra Maarud forbedret og mer ”supert” sett i forhold til den originale varianten av ostepop.

- Det skal likevel sies at ostepop er et snacksprodukt som kun bør spises i mindre mengder en gang i blant, og som ikke bør inkluderes som en del av et hverdagslig kosthold, understreker Gåsland.

- Bør ikke omtales som sunne

Dette sier Maarud:

- Kommentaren er korrekt, og det er riktig at det er fordelaktig å bytte til Maarud Supercheese. Det er også viktig å huske på at dette er snacks, produkter som ikke bør omtales som sunne. Forbrukerne vet at dette er nytelsesprodukter, sier Kenneth Hamnes, adm. dir. i Maarud AS.

Dette sier OLW:

- OLW Cheez doodles er den soleklart mest populære ostesnacksen blant norske forbrukere, og det er først og fremst den gode smaken som gjør at OLW Cheez doodles er en av bestselgerne i snackshylla. Som ernæringsfysiologene påpeker, er OLW Cheez doodles et snacksprodukt som du kan kose deg med en gang i blant, og ikke noe som skal inngå i det daglige kostholdet, sier Marthe Bogerud Schomacker, senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Norge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning